Northvolt a demarat lucrările pentru o nouă fabrică de baterii în Europa

Northvolt a demarat lucrările pentru o nouă fabrică de baterii în Europa
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 27 mar 2024

Reprezentanții companiei suedeze Northvolt, împreună cu autoritățile federale, au dat startul simbolic pentru lucrările de construire a unei noi fabrici de baterii pentru automobile electrice, în orașul Heide, din Germania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Northvolt Drei este numele celei de-a treia fabrici de celule de baterii a companiei suedeze, fiind totodată prima din Germania. Startul lucrărilor de construire a fost dat în prezența cancelarului Olaf Scholz și a altor reprezentanți ai guvernului german, lucru care arată cât de importantă este investiția nu doar pentru economia germană, ci și pentru industria auto din această țară, care încearcă să-și micșoreze la maxim dependența de producătorii chinezi de baterii.

VIDEO Ciolacu: În sezonul estival, locuitorii din Ilfov și din București vor merge pe autostradă până la Constanța CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu: În sezonul estival, locuitorii din Ilfov și din București vor merge pe autostradă până la Constanța

Lucrările vor dura doi ani, astfel că începând din 2026 Northvolt va începe să livreze clienților săi primele celule de baterii produse în noua Gigafabrică din Germania. Până la acel moment, investițiile vor ajunge la 4,5 miliarde euro, din care o parte însemnată, de circa 700 milioane de euro, vor fi plătiți ca ajutor de stat, la care se adaugă garanții guvernamentale de circa 200 de milioane de euro.

Printre caracteristicile acestei uzine se va număra și utilizarea energiei eoliene, produsă în zonă, acolo unde se află cel mai mare parc eolian din Germania. Capacitatea totală de producție va fi de 60 GWh, iar numărul de angajați va urca până la 3000 de persoane. Northvolt spune că va produce „cele mai verzi celule de baterii” din lume.

Noul Ford Explorer electric, cu peste 600 km autonomie, poate fi comandat în România CITEȘTE ȘI Noul Ford Explorer electric, cu peste 600 km autonomie, poate fi comandat în România

„Investiții precum cea a Northvolt au o importanță strategică pentru țara noastră și pentru Europa. Germania a fost, este și va rămâne o țară cu o bază de producție puternică. Și producția de mașini bune dincolo de motorul cu ardere continuă să formeze coloana vertebrală a sectorului nostru industrial. Pentru asta avem nevoie de baterii fabricate în Germania, fabricate în Europa. Prin urmare, este o veste bună pentru întreaga noastră țară că, aici, în nord, celulele bateriei produse într-un mod ecologic vor fi fabricate pentru un milion de mașini pe an în viitor”, a declarat cancelarul Olaf Scholz, la ceremonia de deschidere.

Northvolt produce în acest moment celule de baterii în prima sa uzină, în Suedia, având comenzi de circa 50 de milairde euro, de la clienții principali, BMW, VW Group, Volvo Cars, Scania și alții, unii dintre ei având și investiții în companie.

viewscnt
Afla mai multe despre
northvolt
fabrica baterii
productie celule baterii
vw group
bmw