Romaero începe concedierea colectivă a 150 de angajați, care costă statul 5,6 milioane lei

Romaero începe concedierea colectivă a 150 de angajați, care costă statul 5,6 milioane lei
scris 16 oct 2016

Compania Romaero, specializată în fabricarea și întreținerea avioanelor, va concedia până la 150 de angajați, pentru a reduce cheltuielile, în vederea redresării financiare, potrivit unor documente publicate pe site-ul companiei. Surse din cadrul Ministerul Economiei au declarat pentru News.ro că este luată în calcul inclusiv o "reformă" la nivelul conducerii executive.

În prezent, compania are 842 de salariați.

Concedierile erau inițial programate să înceapă încă din luna iulie, însă au întârziat penrtru că Hotărârea de Guvern, obligatoeie în acest caz, încă nu a fost aprobată.

”În prezent, conducerea companiei lucrează la lista nominală cu angajații vizați. Actul normativ respectiv, care permite demararea concedierilor colective, ar putea intra în Guvern săptămâna aceasta”, au declarat surse din cadrul Ministerul Economiei.

Potrivit planului de disponibilizare publicat pe site-ul companiei în urmă cu câteva luni, se arată că disponibilizările colective vor fi efectuate cu plata unor compensații cu bani de la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru o perioadă de maximum doi ani, care ar putea costa statul 5,65 milioane lei.

Conform planului de disponibilizare propus de companie, 85% ar trebui să fie salariați din categoriile de personal TESA, conducere și muncitori indirect productivi, în timp ce listele de concedieri vor cuprinde puțini muncitorii direct productivi.

BMW a lansat un concept de motocicletă atât de inteligent încât utilizatorul nu are nevoie de cască CITEȘTE ȘI BMW a lansat un concept de motocicletă atât de inteligent încât utilizatorul nu are nevoie de cască

Persoanele concediate vor beneficia de indemnizație de șomaj și de un venit lunar de completare, care se acordă în funcție de vechimea în muncă.

Astfel, persoanele care au o vechime în muncă între trei și până la zece ani vor primi venit de completare timp de 12 luni, în timp ce angajații cu o vechime de cel puțin 25 de ani vor primi acest venit timp de 24 de luni.

În urma disponibilizărilor, compania estimează o reducere a cheltuielilor cu personalul cu circa 18%.

Romaero justifică disponibilizările prin nevoia de a scădea gradul de încărcare, un efect al lipsei investițiilor în tehnologie pe parcursul ultimilor 25 de ani.

Potrivit documentelor companiei, este necesară luarea unor "măsuri urgente de redresare economico-financiară” și ”corelarea numărului de salariați cu gradul de încărcare”.

Romaero a avut anul trecut pierderi de 34 milioane lei, la o cifră de afaceri de 53,8 milioane lei. Datoriile companiei au ajuns la sfârșitul anului trecut la circa 300 milioane lei, cu 45 milioane lei peste nivelul din 2014.

Pierderile continuă și în acest an.

”Pentru 2016 compania estimase că va obține profit, dar estimările sale au fost invalidate de execuția bugetară defectuoasă constatată prin bilanțul anului 2015 depus în vara acestui an”, a spus op sursă avizată, pentru News.ro.

Potrivit acestora, compania încearcă să încheie 2016 cu o pierdere de circa 30 milioane lei și să înregistreze rezultate pozitive abia în 2017-2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
romaero