Schimbul de tehnologie, un subiect dificil în restructurarea alianței Renault-Nissan

Schimbul de tehnologie, un subiect dificil în restructurarea alianței Renault-Nissan
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 oct 2022

Schimbul de tehnologie a devenit un subiect dificil în cursul negocierilor demarate de grupul auto francez Renault SA și cel japonez Nissan Motor Co pentru restructurarea parteneriatului lor vechi de mai multe decenii, au declarat două surse din apropierea discuțiilor pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În cursul acestei luni, Renault și partenerul nipon Nissan au confirmat că poartă discuții cu privire la o resetare a parteneriatului lor, care ar putea include și o investiție din partea Nissan în noua divizie care va regrupa operațiunile Renault din domeniul vehiculelor electrice, scrie Agerpres.

GRAFIC Creștere a vânzărilor Dacia, la nivel global, după trei trimestre. În Europa a vândut peste 40.000 de mașini în plus CITEȘTE ȘI GRAFIC Creștere a vânzărilor Dacia, la nivel global, după trei trimestre. În Europa a vândut peste 40.000 de mașini în plus

În cadrul acestor discuții, Renault ar putea să își vândă o parte din participația de 43% pe care o deține la Nissan, o măsură care ar echilibra parteneriatului dintre cei doi constructori și ar reprezenta o schimbare importantă pentru alianță înființată în 1999 și care a fost condusă mult timp de Carlos Ghosn.

Însă potrivit surselor citate de Reuters, care au dorit să își păstreze anonimatul, partajarea proprietății intelectuale a devenit un subiect central al discuțiilor.

Pentru constructorul francez, "relansarea" înseamnă că relația dintre Renault și Nissan trebuie să fie mai mult decât una financiară, a precizat o sursă. "Ceea ce este important este ce aduce Nissan în termeni de proprietate intelectuală, inginerie și proiecte comune", a adăugat sursa.

În condițiile în care Nisan deține doar un pachet de 15% din acțiunile Renault, și nu are drepturi de vot la constructorul francez, dominația de care se bucură Renault în cadrul parteneriatului cu Nisaan a fost de mult timp un punct de nemulțumire în Japonia. Mulți directori de la constructorul auto nipon consideră că relația dintre Renault și Nissan este una dezechilibrată, în special când vine vorba de dezvoltare.

Îngrijorările Nissan vizează schimbul de noi tehnologii, inclusiv cele referitoare la bateriile solide pentru vehiculele electrice care sunt dezvoltate în prezent, a dezvăluit a doua sursă citată de Reuters.

Directorul general de la Renault, Luca de Meo, urmează să aibă o reuniune cu analiștii și investitorii în data de 8 noiembrie, ocazie cu care este așteptat să ofere noi informații cu privire la strategia grupului, inclusiv detalii cu privire la planul de a crea o divizie specializată pe producția de vehicule electrice, denumită intern cu numele de cod "Ampere", separată de divizia care va regrupa operațiunile din domeniul motoarelor pe combustie, denumită intern sub numele de cod "Horse".

Renault ar dori ca Nissan să investească în viitoarea sa divizie de vehicule electrice, în timp ce Nissan vrea ca Renault să își reducă participația pe care o deține la constructorul nipon, de la 43% până la 15%. Cele două părți nu au ajuns încă la un acord cu privire la investițiile în viitoarea divizie de automobile electrice, pentru că există o evaluare clară a acestei divizii, susțin sursele.

Bloomberg News susține că Nissan ar urma să investească între 500 și 750 de milioane de dolari în schimbul unui pachet de 15% din acțiunile viitoarei divizii de automobile electrice a Renault.

Sursele citate de Reuters susțin că, având în vedere necesitățile de investiții, Renault este interesat în mod deosebit să ajungă la un acord. "Nu există niciun motiv pentru care Nissan ar trebui să participe în mod neapărat" la viitoarea divizie Renault, a precizat sursa citată, adăugând că producătorul auto nipon va trebui să explice acționarilor săi motivele care au stat la baza investițiilor.

O altă sursă din apropierea acestui dosar a spus că este posibil ca și Mitsubishi Motors, al treilea partener al alianței, să investească câteva procente în noua divizie Renault, în ideea de a-și păstra relațiile din cadrul alianței.

Toți cei trei constructori auto intenționează să facă un anunț oficial în data de 15 noiembrie, chiar dacă detaliile nu au fost încă definitivate și discuțiile ar putea continua în săptămânile următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
nissan