SIF Transilvania se retrage din compania IAR Brașov

SIF Transilvania se retrage din compania IAR Brașov
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 15 feb 2018

SIF Transilvania vrea să se retragă din compania IAR Brașov, producătorul de elicoptere urmând să angajeze un evaluator care să stabilească valoarea acțiunilor în cadrul procedurii de retragere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform termene.ro, SIF Transilvania deține un pachet de 4,57% din acțiunile companiei de stat.

Solicitarea de retragere a fost formulată în baza unui articol din Legea societăților comerciale care stabilește că acționarii care nu au votat în favoarea unei hotărâri a adunării generale au dreptul de a se retrage din societate și de a solicita cumpărarea acțiunilor lor de către societate, dacă respectiva hotărâre are ca obiect schimbarea obiectului principal de activitate, mutarea sediului societății în străinătate, schimbarea formei societății, fuziunea sau divizarea societății.

La finele anului trecut a fost decisă schimbarea vechiului obiect principal de activitate al societății, respectiv Repararea și întreținerea aeronavelor și navelor spațiale, cu noul obiect principal de activitate al societății, ce privind Fabricarea de aeronave și nave spațiale.

EXCLUSIV Metrorex va lansa procedura pentru montarea pe peroane a unor uși portpalier, după crima din această lună CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Metrorex va lansa procedura pentru montarea pe peroane a unor uși portpalier, după crima din această lună

"Schimbarea a fost determinată de creșterea semnificativă a ponderii activității de fabricație aeronave în totalul vânzărilor societății, în detrimentul celei de reparare si întreținere aeronave, care a devenit astfel activitate secundară", arată compania.

În pofida unei majorări a cifrei de afaceri cu peste o cincime, producătorul de elicoptere IAR Brașov a raportat un câștig cu 1,2 milioane de lei mai mic decât în 2016, afectat negativ de creșterea cheltuielilor.

Vânzările cu 21,6% mai mari raportat la anul precedent, în sumă de 185 milioane de lei, nu s-au tradus într-un profit sporit pentru IAR Brașov în 2017. Câștigul net s-a micșorat cu peste 9,9% anul trecut, de la 12,21 milioane de lei la 11 milioane de lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare.

Veniturile din exploatare au crescut cu 17,4%, până la 187,45 milioane de lei, însă la fel și cheltuielile, într-un ritm chiar mai accelerat. Compania a înregistrat costuri din activitățile de exploatare mai mari cu 18,8% comparativ cu 2016, de la circa 144 milioane de lei la 171 milioane de lei.

Oltchim și-a triplat afacerile în 2017 și a obținut un profit net de 45 milioane lei, în creștere cu aproape 20% CITEȘTE ȘI Oltchim și-a triplat afacerile în 2017 și a obținut un profit net de 45 milioane lei, în creștere cu aproape 20%

Profitul pe segment a urcat la 16,45 milioane de lei, de la 15,75 milioane de lei în 2016, însă rezultatul financiar a scăzut cu aproape 2 milione de lei, până la 550.000 de lei.

Investitorii nu au primit bine cifrele anunțate de IAR Brașov. Acțiunile companiei s-au depreciat cu 4,54% în debutul tranzacțiilor de astăzi, până la prețul de 9,26 lei pe unitate. La acest preț, producătorul de elicoptere este evaluat la 174,82 milioane de lei.

IAR Brașov a anunțat, vara trecută, că a devenit principalul contractor pentru H215M pentru orice comandă viitoare a Ministerului Apărării în vederea înlocuirii flotei sale îmbătrânite. Compania românească a încheiat, în acest sens, un contract de cooperare tehnologică și economică cu Airbus Helicopters.

Airbus Helicopters și IAR vor coopera în privința producției, asamblării, personalizării și a desfășurării activităților suport și de întreținere a elicopterelor H215M destinate forțelor armate române și de export, în cazul în care apar oportunități.

viewscnt
Afla mai multe despre
iar brasov
profit
venituri
rezultate