Sindicat ROMATSA: Toți cei 1.500 de angajați sunt în grevă de avertisment, de la 16 turnuri de control. Avem 50 de revendicări, dar nu pot fi rezolvate pentru că nu avem Consiliu de Administrație și nici conducere stabilă

Sindicat ROMATSA: Toți cei 1.500 de angajați sunt în grevă de avertisment, de la 16 turnuri de control. Avem 50 de revendicări, dar nu pot fi rezolvate pentru că nu avem Consiliu de Administrație și nici conducere stabilă
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2017

Toți cei 1.500 de angajați ai ROMATSA, de la 16 turnuri de control, care dirijează zilnic aproximativ 3.000 de avioane, sunt vineri în grevă de avertisment, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Alecu Florin Diaconu. El a precizat că sindicaliștii ROMATSA au 50 de solicitări, dar acestea nu pot fi rezolvate din cauză că regia nu are Consiliu de Administrație și nici o conducere stabilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”ROMATSA are circa 1.500 de salariați, dintre care 1.300 sunt membri de sindicat. Toți angajații sunt în grevă de avertisment, însemnând 16 turnuri de control din țară, la fel și controlorii care asigură dirijarea pe căile aeriene”, a spus Alecu Florin Diaconu.

El a precizat că sindicaliștii au 50 de solicitări, dar acestea nu pot fi rezolvate din cauză că Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) nu are un Consiliu de Administrație și nici conducere stabilă, de doi ani, scrie News.ro.

”Sunt probleme în ceea ce privește numărul angajaților, suntem deficitari cu personalul operativ, ar fi nevoie să se angajeze circa 90 de controlori de trafic aerian. În plus, de doi ani nu avem conducere stabilă, de la greva anterioară. Nu avem nici Consiliu de Administrație, care să ia decizii”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian.

Angajații ROMATSA sunt nemulțumiți că, din 2015, nu le-au mai fost majorate salariile, care ar fi trebuit să crească cel puțin în raport cu inflația.

”Din 2015 nu am beneficiat de o majorare de salarii, ar trebui ca acestea să crească măcar cu inflația. Subliniez că noi nu luăm bani de la bugetul de stat, ci din serviciile pe care le oferă regia”, a adăugat Diaconu.

Șeful VW Group, Matthias Muller, și fostul CEO, Martin Winterkorn, acuzați de procurorii germani pentru manipularea pieței în scandalul emisiilor CITEȘTE ȘI Șeful VW Group, Matthias Muller, și fostul CEO, Martin Winterkorn, acuzați de procurorii germani pentru manipularea pieței în scandalul emisiilor

Printre nemulțumirile sindicaliștilor este și deficitul de personal, la ROMATSA fiind necasară angajarea în acest an a aproximativ 90 de controlori de trafic aerian.

Alecu Florin Diaconu a precizat că sindicatul vrea și implementarea legislației europene în cea națională.

”Am fost și la Ministerul Transporturilor la negocieri, am vorbit chiar cu ministrul (Răzvan Cuc, n.r.). Ne-a rugat să renunțăm la grevă, dar i-am spus că nu se poate”, a mai spus reprezentantul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian.

Angajații ROMATSA dirijează în 24 de ore aproximativ 3.000 de avioane, care reprezintă tot traficul aerian pe teritoriul României, dintre care 90-95% reprezintă traficul de rută.

Reprezentanții ROMATSA au declarat vineri, pentru News.ro, că vor fi continuate negocierile cu sindicatele, pentru a găsi soluții de rezolvare a problemelor.

”Noi continuăm negocierile cu sindicatele și face tot posibilul să rezolvăm problemele existente”, au spus oficialii ROMATSA.

Controlorii de trafic aerian sunt, de la ora 11.00, în grevă de avertisment de două ore, nemulțumiți că nu a fost încheiat un nou contract colectiv de muncă (CCM), deși negocierile se poartă din februarie 2016.

În cele două ore de protest, angajații ROMATSA sunt obligați, conform legii, să asigure o treime din zborurile programate. În timpul grevei de avertisment nu vor fi afecate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare și salvare și de urgență.

Reprezentanții Aeroportului “Henri Coandă” au declarat, pentru News.ro, că nicio cursă nu va fi anulată din cauza grevei de avertisment a controlorilor de trafic, dar mai multe zboruri vor avea întârzieri la plecare și la sosire.

Aproximativ 30 de curse aeriene trebuiau să decoleze între orele 11.00 și 13.00 de pe Aeroportul “Henri Coandă”, spre Germania, Austria, Cehia, Italia, Marea Britanie, Israel, Rurcia, Grecia și Ungaria, Republica Moldova, precum și spre aeroporturile din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Tot aproximativ 30 de curse aeriene interne și internaționale aveau orele de aterizare pe Aeroportul “Henri Coandă” între 11.00 și 13.00. Cursele internaționale trebuiau să plece spre București de pe aeroporturi din Italia, Turcia, Israel, Austria, Germania, Italia, Rusia, Elveția, Suedia, Belgia și Norvegia, iar zborurile interne erau pe rutele Oradea-București și Satu Mare - București.

ROMATSA este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri și cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
romatsa
greva