Surpriză: Blue Air renunță la compania aeriană națională a Republicii Moldova

Surpriză: Blue Air renunță la compania aeriană națională a Republicii Moldova
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 oct 2019

Compania low-cost Blue Air, cel mai mare transportator aerian român și al doilea mare jucător pe piața locală, după rivalul ungar Wizz Air, a cedat partea de acțiuni de 49% pe care o deținea la compania aeriană națională a Republicii Moldova, Air Moldova.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Air Moldova a fost preluată de Blue Air prin intermediul unei firme înființate în luna august 2018. În firma respectivă, Blue Air s-a asociat cu oamenii de afaceri moldoveni Andrei Ianovici, care controlează Aergrup, și Serghei Melnik, care deține Air Jet, cum a anunțat atunci Profit.ro.

FOTO Primele fotografii și informații despre noua Toyota Yaris CITEȘTE ȘI FOTO Primele fotografii și informații despre noua Toyota Yaris

Acum, însă, după modificarea structurii acționariatului, letonianul Dzintars Pomers, care este administratorul Civil Aviation Group SRL, deține 49%, iar alți doi cetățeni din Republica Moldova, Ianovici Andrei și Melnik Serghei, dețin 51% din companie, respectiv 25,5% fiecare, scrie Mold Street.

În octombrie 2018, Blue Air cumpăra Air Moldova, cu 2,5 milioane euro, preluând totodată datorii de 61,2 milioane euro.

Potrivit Mold Street, schimbarea a avut loc între 18 septembrie și 7 octombrie 2019, perioadă în care Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA și Procuratura Anticorupție din Republica Moldova ar fi aplicat un sechestru în valoare de 301,6 milioane de lei moldovenești pe capitalul Air Moldova, dar și pe cel al Civil Aviation Group SRL.

În aceeași perioadă autoritățile din Moldova ar fi aplicat, conform sursei citate, un sechestru în valoare de circa 670 de milioane de lei moldovenești și pe bunuri și active deținute de Air Moldova, inclusiv autoturisme, imobile, dar și două avioane.

EXCLUSIV Atlassib se dizolvă și transferă activitățile către trei firme CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Atlassib se dizolvă și transferă activitățile către trei firme

Blue Air a fost înființată în 2004 și s-a dezvoltat de-a lungul anilor devenind un operator aerian paneuropean, cu baze operaționale în România, Cipru, Italia și Marea Britanie. Afacerea a fost lansată de Nelu Iordache, condamnat însă în decembrie 2017 la șase ani și trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad, în care a fost înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci și a unei firme de construcții din Spania.La acest moment, controlul este asigurat de Rada Cristian și Marius Puiu Mihail (director general), ambii cu câte 45%.

Fondat la 1 ianuarie 1993, Air Moldova este cel mai mare operator aerian pe piața moldovenească, deținând circa 50% din transporturile aeriene de pasageri și având conexiuni cu țările din Comunitatea Statelor Independente și din Uniunea Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
air moldova
blue air