Tenneco a primit acordul UE pentru preluarea Federal-Mogul, prezent cu 2 fabrici în România. Tranzacția va crea un nou gigant global

Tenneco a primit acordul UE pentru preluarea Federal-Mogul, prezent cu 2 fabrici în România. Tranzacția va crea un nou gigant global
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 aug 2018

Comisia Europeană a aprobat preluarea producătorului american de componente auto Federal-Mogul, prezent cu două fabrici în România, de către rivalul compatriot Tenneco, concluzionând că tranzacția de peste 5 miliarde de dolari, care va crea un nou gigant global, nu ridică îngrijorări de natură concurențială pe piața UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorul miliardar Carl Icahn, proprietarul Federal-Mogul, a anunțat, în aprilie, că a ajuns la un acord cu Tenneco privind vânzarea companiei în schimbul a 800 milioane de dolari în numerar și 29,5 milioane de acțiuni Tenneco.

Tranzacția evaluează Federal-Mogul, inclusiv datoriile nete, la 5,4 miliarde de dolari și va crea unul dintre cei mai mari jucători pe piața globală de componente pentru industria auto.

Producătorul turc de componente auto Doğu Pres va construi la Iași o unitate de subcomponente, investiție greenfield de 10 milioane euro CITEȘTE ȘI Producătorul turc de componente auto Doğu Pres va construi la Iași o unitate de subcomponente, investiție greenfield de 10 milioane euro

După finalizarea tranzacției, estimată pentru a doua jumătate a acestui an, Tenneco intenționează să separe entitatea rezultată în două companii independente ce vor fi listate la bursă. Prima dintre cele două companii va produce componente pentru sisteme de propulsie, iar cea de a doua se va axa pe alte tipuri de componente auto, precum suspensii și plăcuțe de frână, ultimele fiind fabricate inclusiv în România, la Ploiești.

Separarea celor două activități de producție va avea loc la jumătatea anului viitor.

Federal-Mogul, cu sediul la Southfield, Michigan, are aproximativ 55.000 de angajați la nivel mondial și venituri anuale de 7,8 miliarde de dolari. Compania operează prin intermediul a două divizii independente, Federal-Mogul Powertrain și Federal-Mogul Motorparts.

În România, compania este prezentă din anul 2014, când a preluat fabrica de plăcuțe de frână Honeywell Friction Materials din Ploiești. Tot la Ploiești, Federal-Mogul a inaugurat, în 2016, o unitate de producție de ansamble și componente pentru ștergătoare auto, cu peste 300 de angajați.

Pe lângă cele două unități de producție, compania americană deține un centru global de servicii, situat în București.

Tenneco, cu afaceri anuale de peste 9 miliarde de dolari, are circa 32.000 de angajați în peste 90 de fabrici din 24 de țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
tenneco
federal mogul
preluare
tranzactie
comisia europeana
carl icahn