VIDEO&FOTO Francezii au comparat ultimele generații Duster. Concluzia: Comandați Dacia Duster 2 cât mai puteți!

VIDEO&FOTO Francezii au comparat ultimele generații Duster. Concluzia: Comandați Dacia Duster 2 cât mai puteți!
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 2 ian 2024

Dacia se pregătește să lanseze pe piață în primăvara anului viitor noua generație Duster, una care aduce schimbări majore atât din punct de vedere tehnic, cât și din cel al designului. Cu toate acestea, actualul Duster se vinde în continuare foarte bine, având o mulțime de calități, printre care și prețul foarte bun. Jurnaliștii francezi au pus una lângă alta cele două generații și au ajuns la o concluzie care nu dezavantajează deloc vechiul Duster, conform analizei Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O platformă complet nouă, motoare mai rafinate și mai economice, electronică de ultimă generație și aceeași soluție 4x4 de la primele generații, dar îmbunătățită simțitor. Acestea sunt pe scurt trăsăturile noului Duster 3, care a fost prezentat recent, într-un eveniment static și care urmează să dea startul comenzilor, după premiera publică de la Geneva.

Vulcanizările din Capitală, verificate de Garda Națională de Mediu - 4.200 de așa-zise anvelope second hand, în fapt deșeuri, descoperite. Amenzi în valoarea de peste 22.000 de lei și sesizare penală CITEȘTE ȘI Vulcanizările din Capitală, verificate de Garda Națională de Mediu - 4.200 de așa-zise anvelope second hand, în fapt deșeuri, descoperite. Amenzi în valoarea de peste 22.000 de lei și sesizare penală

Dar până atunci, vechiul Dsuter este în continuare la vânzare și multă lume se întreabă dacă merită să mai aștepte noul model sau pot profita de prețurile mai bune ale actualei generații. Francezii de la l’Argus au pus în balanță calitățile celor două modele și au comparat fiecare detaliu al mașinilor.

Design

La exterior, Duster 2 rămâne o mașină cu un aspect plăcut, echilibrat, care inspiră senzația de crossover fără dubiu, chiar dacă dimensiunile sale sunt dependente de platforma veche. Acest lucru se vede mai ales în zona aripilor, care sunt mai late decât restul mașinii, ca urmare a utilizării componentelor de caroserie de la Logan 2. Farurile și stopurile introduse pe faceliftul din 2021 păstrează mașina în zona contemporană, iar protecțiile laterale suplimentează aspectul robust.

FOTO Gigantul Deutsche Bahn cumpără noi locomotive din România, devenind unul dintre cei mai mari clienți al Softronic din țară CITEȘTE ȘI FOTO Gigantul Deutsche Bahn cumpără noi locomotive din România, devenind unul dintre cei mai mari clienți al Softronic din țară

Jurnaliștii francezi sunt de părere că mașina nu a îmbătrânit deloc și chiar are un profil mai rotund, mai bombat, în comparație cu liniile drepte ale noii generații, care preia integral designul Bigster. Duster 3 vine cu un aspect mai agresiv, mai impunător, cu unele elemente noi, dar și cu o creștere în lățime și totodată cu o reducere discretă a înălțimii, care îi dau un aspect mai așezat pe șosea și mai impunător. Jantele de 18 inci fac diferența, iar elementul de plastic negru care imită un snorkel este acum aplatizat și introdus în planul aripilor.

Interior

La interior, vechiul Duster pierde cursa cu noul model din start, pentru că aproape toate detaliile îl dezavantajează. Designul mult mai modern al planșei de bord, display-ul de 10 inci, ecranul principal, al instrumentarului de bord sunt doar câteva din elementele ce transformă radical Duster într-o mașină modernă, în comparație cu vechiul Duster, destul de demodat, în pofida unui MediaNav mai performant și a volanului cu comenzi incluse.

Aproape jumătate de milion de mașini BMW, rechemate în service CITEȘTE ȘI Aproape jumătate de milion de mașini BMW, rechemate în service

Singurul capitol unde nu există neapărat o evoluție este plasticul planșei de bord și cel de pe fețele ușilor, care a rămas la fel de dur și neprietenos. Pe versiunile de bază instrumentarul va folosi aceleași cadrane de la Duster 2. Scaunele au evoluat de asemenea simțitor, oferind mai mult confort și materiale noi, mai plăcute. În schimb, portbagajul nu a crescut, ci, conform cifrelor, a pierdut câțiva centimetri, probabil din cauza înclinației mai mari a hayonului.

VIDEO&FOTO Francezii au comparat ultimele generații Duster. Concluzia: Comandați Dacia Duster 2 cât mai puteți!

Tehnologie

Noua platformă CMF-B vine cu o mulțime de soluții și sisteme noi pentru Duster, inclusiv în materie de asistență a șoferului. Față de ESP și AFU, acum SUV-ul Dacia beneficiază de sisteme moderne, începând cu AEB, sistem de menținere a benzii, control la coborârea în pantă, detector de oboseală. Toate acestea înseamnă multă electronică și din acest motiv francezii spun că persoanele care vor o mașină mai simplă, care să folosească preponderent sisteme mecanice, trebuie să cumpere Duster 2, acum, cât mai este posibil.

FOTO Podul care nu poate fi traversat. Designul, inspirat din „Creația lui Adam” de Michelangelo, din Capela Sixtină CITEȘTE ȘI FOTO Podul care nu poate fi traversat. Designul, inspirat din „Creația lui Adam” de Michelangelo, din Capela Sixtină

Acest lucru este valabil și pentru sistemul 4x4, care folosește aceeași mecanică de la prima și a doua generație, dar are în spate mai multă electronică, respectiv sistemul Terrain Control, care controlează accelerația, frâna și distribuția cuplului către roți. Îmbunătățiri sesizabile sunt și la unghiurile de atac și degajare, pe versiunea 4x4, care vor oferi astfel performanțe mai bune în offroad.

Motoare

Foarte mulți fani Duster deplâng deja dispariția motorului 1.5 dCi, motorul care oferă un cuplu specific unui diesel, dar care poluează mult și din acest motiv a trebuit să fie eliminat din gamă. Cei care îl doresc, îl mai pot cumpăra încă două trei luni, după care vor fi nevoiți să se mulțumească cu noile motoare pe benzină și inclusiv cu noul hibrid. Acesta este similar cu cel de pe Jogger, având o putere totală (benzină plus electric) de 140 CP.

Marea lui problemă este că nu va fi oferit, cel puțin deocamdată, împreună cu tracțiunea integrală. Aceasta va beneficia doar de un motor pe benzină de 1.2 litri, de 130 CP, similar cu cel de pe Austral, care va înlocui vechiul și destul de apreciatul 1.3 TCe de 150 CP. Motorul este unul de tip mild-hybrid, care este ajutat de o mică baterie de 48 V, de 0,9 kWh, care va contribui la un consum mai mic de carburant și la emisii reduse de CO2, dar cam atât.

O pierdere este și transmisia automată, care va fi disponibilă doar pe motorul hibrid, cel mai scump din oferta viitorului model. Singurul motor care rămâne este Eco-G 100, combinația de benzină și GPL care are și un preț bun, și un consum redus, soluția perfectă pentru cei care caută această combinație de calități.

Nissan va avea propria versiune a SUV-ului Duster 3 CITEȘTE ȘI Nissan va avea propria versiune a SUV-ului Duster 3

Prețul

În acest moment, prețul rămâne un argument major pentru decizia de cumpărare a lui Duster 2, aflat încă la vânzare. Duster 3 nu are deocamdată prețuri anunțate, dar este de așteptat să asistăm la o scumpire, cauzată de investițiile mari în noul model.

Platforma, motoarele, designul, toate vor aduce cel puțin 1.000 de euro în plus la cel mai mic preț, iar pentru versiunile superioare, cu motoare mai moderne, scumpirea s-ar putea să fie și mai mare, astfel încât cel mai scump Duster, 4x4, să se apropie de 30.000 de euro pe versiunea Extreme.

Italia vrea să atragă mai mulți producători auto. „Merităm mai mult decât unul!” CITEȘTE ȘI Italia vrea să atragă mai mulți producători auto. „Merităm mai mult decât unul!”

Din acest motiv, concluziile jurnaliștilor francezi subliniază clar că Duster 2 „este încă în cursă”, având motoarele clasice, fiabilitatea recunoscută și calitățile offroad, totul la un preț imbatabil.

viewscnt
Afla mai multe despre
dacia duster 3
noul duster
duster 4x4
duster electric