VIDEO&FOTO TIR-iștii au ieșit pe stradă cu zeci de camioane, în Piața Victoriei

Profit.ro
Profit.ro
scris 29 sep 2021

Câteva zeci de camioane aparținând a trei asociații patronale ale transportatorilor rutieri sunt parcate, miercuri dimineață, în Piața Victoriei, în cadrul unui miting de protest al transportatorilor față de politica Guvernului de impozitare a diurnei șoferilor de transport de marfă, dar și față de prețurile asigurărilor obligatorii auto și de carantinarea șoferilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a anunțat ieri că două organizații ale TIR-iștilor renunță la protest, însă UNTRR vine.

La manifestație participă șoferi și camioane ale companiilor de transport afiliate Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Federației Operatorilor Români de Transport (FORT) și Asociației Transportatorilor de Mărfuri din Bucovina.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

La protest sunt prezente camioane din peste 20 de județe, iar alte zeci de camioane sunt așteptate să sosească în orele următoare, scrie Agerpres.

Majoritatea pancartelor afișate pe camioane sunt inscripționate cu mesajul "Impozitare retroactivă diurnă = moartea transporturilor rutiere".

Traficul rutier în Piața Victoriei se desfășoară în condiții normale, camioanele protestatarilor fiind parcate în alveola centrală.

Protestul asociațiilor transportatorilor rutieri se va desfășura până la 16:00.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Potrivit UNTRR, transportatorii sunt nemulțumiți, printre altele, de politica Guvernului de impozitare a diurnei șoferilor de transport de marfă, susținând că proiectul de lege menține riscul reîncadrării diurnei în baza constatărilor Inspecției Muncii, cu un impact negativ semnificativ asupra competitivității transportatorilor români în UE, deja grav afectată de noile prevederi ale legislației europene aduse de Pachetul Mobilitate 1.

În opinia transportatorilor, nu este clar dacă proiectul înlocuiește diurna pentru deplasările externe pentru toate domeniile de activitate și cum va fi afectată diurna pentru național. "Dacă astăzi diurna se aplică conceptual și la național și la internațional cu valori diferite, noul proiect pare că tratează doar activitatea internațională, în timp ce pentru național rămâne conceptul de diurnă așa cum este în prezent stabilit prin legislație", spun reprezentanții UNTRR.

România este singurul stat european care impozitează diurna, în timp ce state din Europa de Est, precum Polonia, Lituania sau Ungaria, își protejează proprii transportatori. Efectele acestei măsuri sunt devastatoare, cu atât mai mult cu cât taxarea se face retroactiv, penalitățile fiind imposibil de plătit de vreo firmă.

"Măsura este unică în Europa, șoferii profesioniști fiind exceptați de la măsura carantinei în toate țările, cu scopul de a menține lanțurile de aprovizionare cu marfă, așa cum recomandă și Comisia Europeană, care a creat în acest sens "culoare verzi" și a îndemnat la exceptarea de la carantinare a șoferilor profesioniști. La acestea se adaugă și majorarea uriașă a tarifelor la asigurările RCA în urma falimentului City Insurance, criză la care au contribuit din plin autoritățile române printr-o supraveghere defectuoasă a sectorului RCA", au transmis transportatorii. 

viewscnt
Afla mai multe despre
protest
camioane