VIDEO Turcii au reluat lucrările la Autostrada Ford

VIDEO Turcii au reluat lucrările la Autostrada Ford
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2024

Lucrările pe tronsonul 1 din primul drum expres din România, Craiova-Pitești, derulate de constructorul turc Ozaltin, au fost reluate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritățile asigură că sunt contracte ferme pentru livrarea și montarea tuturor grinzilor la poduri și pasaje până la sfarșitul lunii August 2024.

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Circulația pe încă 31,75 kilometri (Valea Mare-Colonești) din primul drum expres din România, Craiova-Pitești, a fost deschisă la finele anului trecut.

Tronsonul a fost finalizat cu 6 luni mai devreme față de termenul contractual, după ce în 2022 au fost deschiși circulației primii 40 km de drum expres din România, și anume Tronsonul 2: Robănești - Slatina.

FOTO La Craiova au început probele cu primul avion IAR 99 SM produs chiar de Avioane Craiova CITEȘTE ȘI FOTO La Craiova au început probele cu primul avion IAR 99 SM produs chiar de Avioane Craiova

Astfel, de acum, se poate circula între Robănești (Dolj) și Colonești (Olt)  la nivel de drum de mare viteză pe aproximativ 72 km, ocolind orașele Balș, Slatina și comunele limitrofe acestora.

VIDEO&FOTO Umbrărescu, în luptă pe Autostrada Lugoj - Deva inclusiv la tronsonul cu tuneluri pentru urși, anunță: Angajăm mineri! Grindeanu, anterior: Un proiect care a scos peri albi CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Umbrărescu, în luptă pe Autostrada Lugoj - Deva inclusiv la tronsonul cu tuneluri pentru urși, anunță: Angajăm mineri! Grindeanu, anterior: Un proiect care a scos peri albi

Anul acesta se va circula pe toți cei 121 km ai Drumului Expres Craiova - Pitești, când vor fi finalizate capetele, Tronsonul 1: Craiova - Robănești și Tronsonul 4: Colonești - Pitești (A1).

Tronsonul 3 se adaugă Tronsonului 2 (deschis în totalitate în vara anului trecut) și astfel se va putea circula, fără întrerupere, pe 71,6 km ai Drumului Expres Craiova – Pitești, între Robănești și Colonești.

VIDEO Când ar putea călătorii să circule cu primul tren electric de la Alstom ajuns în România CITEȘTE ȘI VIDEO Când ar putea călătorii să circule cu primul tren electric de la Alstom ajuns în România

Valoarea Tronsonului 3 al DEx12 (finanțat prin POIM) este de 782,45 milioane de lei (fără TVA).

"Termenul contractual de finalizare a acestui tronson era vara anului 2024, dar constructorul român UMB, controlat de familia Umbrărescu, a reușit să se mobilizeze foarte bine și să termine lucrările mai devreme.

FOTO Cea mai aglomerată linie de metrou, a corporatiștilor, va intra în modernizare CITEȘTE ȘI FOTO Cea mai aglomerată linie de metrou, a corporatiștilor, va intra în modernizare

Același constructor român s-a mai angajat ca, până la sfârșitul anului 2024, să finalizeze lucrările și pe Tronsonul 4 pentru a putea deschide circulația și pe cei 31,82 km dintre Colonești și Pitești.

Îmi doresc ca și asocierea de constructori români și turci, care a preluat lucrările pentru Tronsonul 1, să se mobilizeze la fel de bine pe cei 17,7 km dintre Craiova și Robănești, astfel încât, la finalul anului 2024, să putem circula pe toți cei 121,12 km ai Drumului Expres Craiova- Pitești", spunea ministrul Transporturilor.

Pentru lucrările la tronsonul 3 al drumului expres Craiova-Pitești au fost prezentate recent noi imagini.

Vor fi dați în trafic următorii 32 km de drum expres, între Slatina (Valea Mare) și Colonești, la limita dintre județele Argeș și Olt, cu descărcare provizorie la Colonești. 

FOTO Noile troleibuze ale polonezilor se pregătesc să intre în România CITEȘTE ȘI FOTO Noile troleibuze ale polonezilor se pregătesc să intre în România

Drumul Expres Craiova-Pitești, denumit și Autostrada Ford, este împărțit în 4 tronsoane. Va avea o lungime de peste 121 km și câte 2 benzi pe fiecare sens. În total, vor fi realizate 10 intersecții rutiere și 75 de poduri și pasaje.

În acest moment, aproape 1.000 de muncitori ai grupului UMB, controlat de familia Umbrărescu, lucrează pe acest șantier în 2 schimburi.

VIDEO Marius Patrulescu

În aprilie, autoritățile au semnat ordinul de începere și pentru proiectarea drumului de legatură între DN6 (zona uzinei Ford) și drumul expres Craiova-Pitești (tronsonul 1).

Valoarea contractului esste de 1,2 milioane lei.

VIDEO Turcii au reluat lucrările la Autostrada Ford

La finele anului 2022 a fost anunțat că UMB a ajuns la 53 % stadiu fizic pe lotul 3 al Drumului Expres Craiova-Pitești, tronson de 32 de kilometri pe care îl poate termina până la sfârșitul anului 2023, însă circulația poate fi deschisă doar pe jumătate din lungime pentru că nu există nod de descărcare în DN 65 și la Colonești.

Constructorul a început lucrările în 2021 și are termen contractual ianuarie 2024. ,,Tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova-Pitești va fi inaugurat în 2023. Antreprenorul general, UMB, are un progres bun, fiind “sus” cu aproape toate structurile. Lucrările la terasamente sunt și ele înaintate, ajunse la cotă în mare parte din traseu. Mai simplu spus, lotul are toate șansele să fie finalizat până la sfârșitul lui 2023, termenul contractual fiind ianuarie 2024, adică 12 luni de proiectare și 24 de execuție calculate de la emiterea ordinului de începere din 18.01.2021. Din păcate, șoferii vor putea folosi doar aproximativ 15 kilometri, între nodurile Valea Mare (Slatina) și Negreni deoarece în capătul de est al lotului, la Colonești, nu avem nod și niciun fel de perspectivă pentru o descărcare temporară.” a transmis Asociația Pro Infrastructură

TABEL O nouă ieftinire agresivă a carburanților. Prețurile au coborât la cele de dinaintea declanșării războiului din Ucraina CITEȘTE ȘI TABEL O nouă ieftinire agresivă a carburanților. Prețurile au coborât la cele de dinaintea declanșării războiului din Ucraina

Asociația Pro Infrastructură avansat și un scenariu optimist, acela al deschiderii ,,la pachet” cu Lotul 4 Colonești-Albota (Pitești), lot tot de 32 de kilometri cu termen noiembrie 2024. Șansele sunt, însă destul de mici, stadiul lucrărilor care au început în vară fiind de doar 5 % potrivit CNAIR.

viewscnt
Afla mai multe despre
autostrada ford
umb