Volkswagen Group: pierdere operațională în semestrul 1. Skoda și Porsche se mențin pe profit

Volkswagen Group: pierdere operațională în semestrul 1. Skoda și Porsche se mențin pe profit
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 2 aug 2020

Volkswagen Group a anunțat o scădere a veniturilor în primele șase luni ale anului, ca urmare a efectelor pandemiei de coroanvirus, care au condus la scăderea vânzărilor de autovehicule.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai mare companie auto din lume, Volkswagen Group, a înregistrat venituri de 96,1 miliarde euro, cu 23,2% mai puțin decât anul trecut, pe fondul scăderii vânzărilor cu 30%, la 3,7 milioane de unități. Anul trecut, compania vindea 5,3 miliarde vehicule în același interval.

Profitul operațional s-a transformat în pierdere, potrivit datelor transmise de companie, respectiv 800 milioane de euro, echivalent a 0,8% din venituri. După calcularea tuturor itemilor speciali (amenzi și despăgubiri în scandalul diesel) a efectelor cursului de schimb și a investiției în unitatea de conducere autonomă a Ford, rezultatul net al VW Group mărește pierderea la 1 miliard de euro.

Compania precizeazcă că toate brandurile și toate activitățile au fost afectate de pandemia de Covid-19, însă măsurile luate timpuriu au limitat aceste efecte, prin reducerea costurilor și prin asigurarea lichidităților necesare activității.

„Prima jumătate a anului 2020 a fost una dintre cele mai provocatoare din istoria companiei din cauza Covid-19. Sănătăatea angajaților noștri, a clienților și a partenerilor de business este în continuare o prioritate”, a declarat Frank Witter, director de finanțe și IT. „Datorită unui trend pozitiv manifestat în afacerea noastră în ultimele săptămâni și a introducerii a numeroase modele atractive, urmărim cu precauție optimistă a doua jumătate a anului”.

Sunt așteptate scăderi ale vânzărilor pentru acest an „semnificativ sub nivelul anului anterior”. De asemenea, profitul operațional este prognozat la un nivel „sever mai mic decât în anul anterior”. Compania mai precizează că vor fi reduse și cheltuielile de R&D și cele de capital, în 2020.

Rezultatele pe branduri arată o scădere mare, de 39,8% pentru VW Passenger Cars, la 1,1 milioane unități, cu venituri reduse cu 35,3%, la 28,6 miliarde și o pierdere operațională de 1,5 miliarde euro. Itemii speciali datorați „dieselgate” se ridică la 600 milioane euro.

Renault Group anunță o pierdere masivă în primul semestru, în special din cauza rezultatelor Nissan CITEȘTE ȘI Renault Group anunță o pierdere masivă în primul semestru, în special din cauza rezultatelor Nissan

Audi a scăzut vânzările la 416.000 unități, plus 271.000 vehicule vândute de compania de tip joit-venture din China, iar pierderea operațională a diviziei s-a ridicat la 643 milioane euro.

Skoda a înregistrat o scădere de 33,6%, cu 372.000 vehicule, și a avut venituri de 7,5 miliarde euro, și un profit de 228 milioane lei, fiind una din cele trei structuri de business care au rămas pe profit.

O a doua este Porsche, cu vânzări de 116.000 vehicule, o scădere de 14,8%, cu venituri de 11,2 miliarde și un profit operațional de 1,1 miliarde euro. A treia unitate cu un rezultat oeprațional pozitiv a fost Scania.

SEAT, în schimb, înregistrează o pierdere de 271 milioane euro, la vânzări mai mici cu 46,9%, respecitv 197.000 vehicule.

De asemenea, și Bentley, VW Vehicule Comerciale și MAN au înregistrat pierderi operaționale, ca urmare a scăderii vânzărilor.

Pe 30 septembrie va avea loc adunarea generală a acționarilor VW AG, amânată din mai. Atunci va fi discutată amendarea plăților dividendelor pe 2019. Propunere este de reducere de la 6,50 la 4,80 euro a unei acțiuni ordinare. Suma rămasă, 855 milioane de euro, va fi reportată în bilanțul pe 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw rezultate
pierdere volkswagen
bilant vw group
profit skoda