Volvo va produce baterii cu Northvolt, companie în care VW deține 20%. Noua gigafactory va angaja 3.000 de persoane

Volvo va produce baterii cu Northvolt, companie în care VW deține 20%. Noua gigafactory va angaja 3.000 de persoane
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 24 iun 2021

Volvo Car și Northvolt vor crea un parteneriat pentru dezvoltarea și producția de baterii sustenabile, care vor echipa generațiile viitoare ale mărcilor Volvo și Polestar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Northvolt reușește să atragă tot mai mulți constructori în proiectele sale de fabricare a bateriilor auto cu ajutorul resurselor regenerabile. Volvo și Northvolt vor înființa o companie de tip joint-venture, cu participare 50 – 50, care va avea în prima etapă un centru de dezvoltare și cercetare, în Suedia, începând din 2022.

Cele două companii intenționează să producă o nouă generație de baterii, pe baza experienței celor doi parteneri, care să obțină celule de baterii de înaltă calitate și tehnologii de integrare a acestora în vehiculele Volvo și Polestar.

Ulterior, parteneriatul va pune bazele unei noi uzine de baterii, de tip gigafactory, cu o capacitate de până la 50 GWh pe an. Fabrica ar trebuie să înceapă producția în 2026.

Acordul celor două companii prevede și achiziția de baterii cu o capacitate totală de 15 GWh pe an, de la actuala unitate de producție Northvolt, din Skelleftea, Suedia, începând din 2024.

 Volvo precizează că această înțelegere împreună cu parteneriatele și contractele anterioare de furnizare de baterii va asigura necesarul de celule de baterii pe care Volvo îl are în cadrul planului său de electrificare. Compania suedeză, deținută de chinezii de la Geely, intenționează să atingă un procent de 50% din vânzările sale cu mașini complet electrice, până în 2025, iar până în 2030 și-a propus să elimine complet vehiculele cu motoare termice.

VIDEO & FOTO Premieră mondială: Dacia Duster face-lift, cu noile faruri și stopuri, cutie automată EDC și un nou sistem multimedia CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Premieră mondială: Dacia Duster face-lift, cu noile faruri și stopuri, cutie automată EDC și un nou sistem multimedia

„Colaborarea cu Northvolt ne ca asigura un flux de celule de baterii de înaltă calitate, sustenabile, pentru mașinile noastre pur electrice”, a declarat Hakan Samuelsson, CEO Volvo Car. Colaborarea strânsă cu Northvolt ne va permite de asemenea să ne întărim capabilitățile proprii de dezvoltare”.

Noua gigafactory va utiliza 100% energie curată și va angaja circa 3.000 de persoane. Locația acestei uzine nu a fost încă stabilită. Primul model care va utiliza baterii create de parteneriatul Volvo – Northvolt va fi succesorul actualului XC60.

Northvolt este un start-up suedez care și-a propus să producă baterii exclusiv cu ajutorul energiei regenerabile, proiectul atrăgând o serie de investiții importante, atât din industria auto, cât și din alte zone. Volkswagen Group a investit deja circa 1,4 miliarde de euro în Northvolt, deținând un pachet de aproximativ 20% din această companie. BMW este în același timp unul dintre partenerii importanți, având contracte semnate pentru livrarea de celule în valoare de 2 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
volvo
northvolt
volkswagen
fabrica de baterii