Vot final în Parlament: Radarul pistol va fi folosit la cel mult 10 metri de mașina poliției, amplasată vizibil. Dispare însă obligația presemnalizării radarelor prin panouri

Vot final în Parlament: Radarul pistol va fi folosit la cel mult 10 metri de mașina poliției, amplasată vizibil. Dispare însă obligația presemnalizării radarelor prin panouri
scris 14 mai 2019

Parlamentul, prin votul final al deputaților, a aprobat marți, din nou, proiectul de lege care stabilește că radarul de tip pistol va fi utilizat, așa cum se stabilise inițial, doar la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele poliției rutiere. Proiectul fusese adoptat anul trecut, dar în urma sesizării președintelui Iohannis, Curtea Constituțională a stabilit că legea este neclară. La reexaminarea legii de către Parlament, din proiect a fost eliminată acum prevederea prin care orice tip de radar ar fi trebuit presemnalizat prin panouri de atenționare.  

Eva, eterna muză! CITEȘTE ȘI Eva, eterna muză!

Proiectul fusese adoptat de Parlament la începutul lunii iulie anul trecut, în sesiune extraordinară. Președintele Iohannis a reclamat la scurt timp, însă, o serie de neclarități în textul de lege, precum și necorelarea cu noile prevederi privind achitarea, din 2019, a amenzii la jumătate în termen de 15 zile sau faptul că măsurile nu conduc la creșterea siguranței pe drumurile publice, cum propuneau autorii legii.

Curtea Constituțională a admis o parte din sesizarea șefului statului și a declarat proiectul neconstituțional.

Toate argumentele sesizării de neconstituționalitate formulate de președinte pot fi citite AICI 

Potrivit modificărilor adoptate anul trecut de Parlament, proiectul proiectul prevedea: ”În cazul utilizării dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staționare sau pe suporții amenajărilor rutiere, ori a utilizării dispozitivelor radar tip pistol, este obligatorie presemnalizarea prezenței acestora în zona drumului public prin panouri de atenționare, postate mai înainte pe sensul de mers, cu minimum 500 metri în localitate și cu minimum 2.000 metri în afara localității, dar nu mai mult de 1.000 metri în localitate şi 4.000 metri în afara localităţii faţă de radar”.

Panourile de atenționare urmau a fi montate de către administratorul drumului public, la solicitarea poliției rutiere.

Această prevedere a fost eliminată din proiectul de lege.

Schimbare de strategii în România: Noi tarife atât la Uber, cât și la Taxify CITEȘTE ȘI Schimbare de strategii în România: Noi tarife atât la Uber, cât și la Taxify

Conform modificărilor aduse tot anul trecut de parlamentari Codului Rutier, radarele pistol ar fi trebuit instalate exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere și care sunt poziționate vizibil.

Totodată, proiectul prevedea că radarul de tip pistol nu va putea fi folosit mai departe de 10 metri de mașina poliției.

Parlamentul a menținut această obligație la adoptarea din nou a proiectului. 

”Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme,cu înscrisuri și însemne distinctive conform alin. (l) şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile”, stabilește acum proiectul adoptat din nou.

În forma reexaminată de Senat, textul nu mai preciza că autovehiculele cu însemnele poliției rutiere trebuie poziționate vizibil, dar în Camera Deputaților, care a dat marți votul final, a fost reintrodusă această precizare.

Chirițoiu, Consiliul Concurenței, despre reglementarea transportului de persoane în regim de taxi:. Avem în derulare o investigație privind o posibilă încălcare a Legii concurenței de COTAR și membrii acesteia CITEȘTE ȘI Chirițoiu, Consiliul Concurenței, despre reglementarea transportului de persoane în regim de taxi:. Avem în derulare o investigație privind o posibilă încălcare a Legii concurenței de COTAR și membrii acesteia

Potrivit expunerii de motive a inițiatorilor, “mare parte dintre lucrătorii de poliție rutieră sunt constrânși, pe linie ierarhică, să «colecteze», în termene bine definite, săptămânal sau lunar, așa numitele «norme de amenzi». Pentru a-și realiza «normele de amenzi», agenții constatatori utilizează aparate radar fixe sau mobile (așa numitele pistoale laser) instalate pe autovehicule fără însemnele poliției rutiere, în zone unde lipsesc indicatorele sau marcajele rutiere. Mai mult, chiar lucrătorii de poliție constatatori, în cele mai multe situații nu poartă, așa cum propriu statut îi obligă, uniforma de polițist, cu înscrisurile și însemnele respective”.

Autorii proiectului mai arată că ”mare parte a autovehiculelor utilizate în constatarea contravențiilor nu poartă înscrisurile și însemnele dinstinctive. Urmare a acestei stări de fapt, lucrătorii poliției rutiere se concentrează, în cea mai mare parte a acțiunilor lor, pe activitățile de constatare și aplicare de sancțiuni și minimizează sau chiar nu întreprind în nici un fel acțiuni de prevenție a producerii evenimentelor rutiere nedorite.”

Proiectul, care nu a fost susținut de Ministerul Afacerilor Interne și de Guvern, va fi transmis acum din nou spre promulgare președintelui Iohannis.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis
sesizare
constituionalitate
radar
soferi
pisto
masina
politie
presemnalizare
panou
avertizare
parlament
proiect
lege