Dragnea anunță pedepsele pregătite pentru retailerii străini: Amendă de 4% din toate încasările și confiscarea produselor în cazul firmelor care practică dublul standard

Dragnea anunță pedepsele pregătite pentru retailerii străini: Amendă de 4% din toate încasările și confiscarea produselor în cazul firmelor care practică dublul standard
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2019

UPDATE Liderul PSD Liviu Dragnea a depus la Cameră legea privind sancționarea dublului standard de calitate pentru produse și servicii, pe care a anunțat-o în repetate rânduri, atât la mitinguri electorale, cât și în emisiuni televizate

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast
Eva, eterna muză! CITEȘTE ȘI Eva, eterna muză!

În expunerea de motive, Dragnea prezintă mai multe date din care rezultă aplicarea dublului standard, cum ar fi sucul de portocale care în România nu conținea fruct, în timp ce în Germania reprezenta 3% sau peștele pane în care peștele era prezent în cantitate mai mică în produsul vândut în România decât în cel din Austria.

Amazon automatizează activitățile de împachetare a comenzilor clienților, pentru care are mii de angajați CITEȘTE ȘI Amazon automatizează activitățile de împachetare a comenzilor clienților, pentru care are mii de angajați

"Având în vedere situația de fapt, că marile de corporații furnizoare de produse de larg cosum, carburanți și servicii provin din Europa de Vest, acestea nu vor avea niciun interers să legiferez urgent dublul standard care afectează Europa de Est, ele fiind contributori importanți la bugetele statelor de proveniență", afirmă Dragnea în expunerea de motive.

Propunerea legislativă, care îi are ca inițiatori pe Liviu Dragnea și Valeriu Steriu, are șase articole, care fac referire la reglementările UE în acest domeniu, precizează cui se aplică legea, definesc dublul standard pentru produse și servicii și precizează care sunt scnțiunile în cazul constatării dublului standard.

Dublul standard este definit ca "producerea și comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu aceleași produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate".

Conform proiectului, comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate "se pedepsește cu amendă maximum 4% din cifra de afaceri; în cazd abatere repetată se poate suspenda autorizația de funcționare a comerciantului pentru o perioadă de șase luni".

Produsele vor fi confiscate și retrase de la vânzare.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și după caz Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vor constata contravențiile și vor aplica sancțiunile.

ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

ȘTIREA INIȚIALĂ Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că propunerea legislativă privind dublul standard pe care o va depune marți la Parlament prevede o ''amendă de 4% din toate încasările și confiscarea tuturor produselor'', în cazul firmelor care practică dublul standard în România, scrie Agerpres.

Unilever, noul proprietar al celui mai mare producător de înghețată din România, vrea să cumpere un producător american de cosmetice cu 1 miliard de dolari CITEȘTE ȘI Unilever, noul proprietar al celui mai mare producător de înghețată din România, vrea să cumpere un producător american de cosmetice cu 1 miliard de dolari

"Acestea sunt sancțiunile pe care le-am inclus în propunerea legislativă pe care o voi depune azi în Parlamentul României. Este primul pas major al PSD împotriva companiilor care vând în România produse asemănătoare, dar de o calitate inferioară față de cele vândute în Occident. Este însă nevoie și de patrioți în Parlamentul European care să se asigure ca dublul standard privind calitatea alimentelor, medicamentelor și a altor bunuri de larg consum vândute pe piața europeană va fi complet eradicat. La fel cum ne-am luptat în România să creștem pensiile și salariile pentru a reduce decalajele dintre cetățenii români și cei europeni, tot așa ne vom bate în Parlamentul European pentru ca România să fie respectată și să aibă un tratament egal cu celelalte state ale Uniunii Europene", a scris Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook. 

Duminică, el a reluat ideea dublului standard al produselor vândute în magazine din România, precizând că săptămâna viitoare va depune la Parlament proiectul legii dublului standard, iar cei care vor mai aduce în România produse de calitate mai proastă decât în țara lor “vor plăti ca să-i usture”.

viewscnt
Afla mai multe despre
psd
liviu dragnea
dublu standard