Vulcanizările din Capitală, verificate de Garda Națională de Mediu - 4.200 de așa-zise anvelope second hand, în fapt deșeuri, descoperite. Amenzi în valoarea de peste 22.000 de lei și sesizare penală

Vulcanizările din Capitală, verificate de Garda Națională de Mediu - 4.200 de așa-zise anvelope second hand, în fapt deșeuri, descoperite. Amenzi în valoarea de peste 22.000 de lei și sesizare penală
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 dec 2023

Comisarii Gărzii de Mediu au verificat 21 de vulcanizări din București, după ce au fost sesizați de către ANPC cu privire la existanța a peste 4.000 de anvelope care au intrat în țară ca fiind second hand, dar erau de fapt deșeuri. S-au dat amenzi de peste 22.000 de lei, deșeurile au fost confiscate și au fost sesizați procurorii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oficialii Gărzii de Mediu transmit că una din principalele provocări cu care se confruntă în această perioadă țara noastră este legată de transferurile ilegale de deșeuri, mascate în importul de produse/marfă second-hand, scrie News.ro.

FOTO Lancia dezvăluie un nou detaliu al lui Ypsilon care amintește izbitor de Duster CITEȘTE ȘI FOTO Lancia dezvăluie un nou detaliu al lui Ypsilon care amintește izbitor de Duster

Unele dintre aceste transporturi reușesc să intre în țară.

”Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a sesizat Comisariatul Municipiului București al Gărzii Naționale de Mediu cu privire la 4.200 de așa zise anvelope second hand, introduse în țară, care nu îndeplineau condițiile de conformitate, fiind, în fapt, deșeuri. Ca urmare, comisarii GNM au efectuat un control, în care au fost verificate 21 de vulcanizări din Capitală, pentru a identifica aspectele sesizate”, a transmis, joi, Garda de Mediu.

Potrivit sursei citate, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 22.500 lei și s-a înaintat o sesizare penală pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 66, alin. (2), lit. (d) din O.U.G. nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor.

Articolul vizat prevede: ”Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani următoarele fapte: (...) exportul sau importul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, în cazul în care această activitate intră în domeniul de aplicare al art. 2 pct. 35 din Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006, indiferent dacă transportul se efectuează prin una sau mai multe operațiuni”.

FOTO Chinezii de la Yuanhang au lansat mașina electrică cu peste 1.000 km autonomie. Cu o singură încărcare poate merge de la București la Budapesta CITEȘTE ȘI FOTO Chinezii de la Yuanhang au lansat mașina electrică cu peste 1.000 km autonomie. Cu o singură încărcare poate merge de la București la Budapesta

Garda de Mediu a mai precizat că întreaga cantitate a fost indisponibilizată și eliminată ca deșeu printr-un operator autorizat.

“Această acțiune este un bun prilej să constatăm consecințele vulnerabilităților legislative în domeniul bunurilor folosite și să reamintim necesitatea adaptării legii la provocările vremii. Vorbim despre modificarea cadrului legal, în sensul reglementarii clare a comerțului cu produse SH, astfel încât să evităm ca în țara noastră, în loc de bunuri folosite, să fie importate de fapt, deșeuri mascate”, a declarat comisarulg eneral al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan.

viewscnt
Afla mai multe despre
vulcanizări
anvelope