VW și-a mărit consiliul de supraveghere cu două locuri, inclusiv cu cel mai mare acționar din familia Porsche

VW și-a mărit consiliul de supraveghere cu două locuri, inclusiv cu cel mai mare acționar din familia Porsche
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 7 iun 2020

Volkswagen AG a anunțat că-și extinde Consiliul de Supraveghere la opt membri, pentru a putea reîmpărți atribuțiile stabilite de lege. Doi noi membri, din partea acționarilor și din partea Consiliului Uzinei, fac parte de accum din Comitetul Executiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Consiliul de Supraveghere al VW AG va avea în componența sa încă un membru al familiilor Piech/Porsche, principalii acționari, și unul din partea Consiliului Uzinei, un organism al angajaților. Este vorba despre Hans Michel Piech, în vârstă de 78 de ani, fratele regretatului Ferdinand Piech, decedat anul trecut. El este unul dintre cei patru nepoți ai celebrului Ferdinand Porsche, din partea fiicei acestuia, Louise Porsche, și cel mai mare acționar individual al Volkswagen AG, direct și indirect, prin intermediul holdingului Porsche Automobil Holding SE, după cum reiese din documentele companiei.

Celălalt nou membru este Bertina Murkivic, președintă a Consiliul Uzinei VW Comerciale. Consiliul Uzinei este o structură specifică companiilor germane, impusă de legislație și care funcționează ca un sindicat parlalel, local. Consiliul participă la negocierile privind salariile sau contractele de muncă alături de reprezentanții sindicatelor și au dreptul la locuri în consiliile de administrație și în cele de supraveghere.

Dacia Sandero, cel mai vândut model în Spania, în luna mai. Vânzările auto din Italia și Spania și-au revenit parțial CITEȘTE ȘI Dacia Sandero, cel mai vândut model în Spania, în luna mai. Vânzările auto din Italia și Spania și-au revenit parțial

După cum explică VW, necesitatea cooptării de noi membri în Consiliul de Supraveghere a venit ca urmare a creșterii responsabilităților impuse de legislația germană care reglementează drepturile acționarilor și Codul de Guvernanță al companiilor. Cei doi vor face parte din Comitetul Executiv al consiliului.

Ceilalți membri ai Consiliului de Supraveghere al Volkswagen AG, cel mai mare producător de automobile din lume, sunt cel puțin la fel de celebri și influenți: Hans Dieter Potsch, președintele acestui consiliu, este omul de încredere al familiei Porsche, cel care a preluat funcția de la Ferdinand Porsche, după plecarea forțată a acestuia, el fiind și cel care conduce holdingul familiei, apoi vicepreședinte este Jorg Hofman, unul dintre cei mai puternici oameni din Germania, din poziția de președinte al federației sindicale IG Metall, o structură cu 2,2 milioane de membri, Wolfgang Porsche, celălalt nepot cu greutate din familie, descendent din partea fiului lui Ferdinand Porsche, la care se adaugă Stephan Weil, premier al landului Saxonia Inferioară (landul deține 11,8% din VW AG și 20% din drepturile de vot în AGA), Bernd Osterloh, președinte al Consiliului Uzinei, acuzat anul trecut de procurori de „plăți excesive” primite din partea companiei, și Peter Mosch, președinte al Consiliului Uzinei la Audi AG, subsidiară a VW AG.

Compania a vândut anul trecut aproape 11 milioane de autovehicule și a avut o cifră de afaceri de 253 miliarde de euro. Profitul distribuit acționarilor a fost de circa 14 miliarde de euro, din care aproximativ 43% a mers către familia Porsche/Piech.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw consiliu de supraveghere
hans michel piech
hans dieter potsch