Criza din sănătate și afecțiunile de sezon duc piața farma la un nivel record, extinderile vor fi însă oprite. Cine face jocurile în piață

Criza din sănătate și afecțiunile de sezon duc piața farma la un nivel record, extinderile vor fi însă oprite. Cine face jocurile în piață
scris 30 mar 2018

Piața farmaceutică din România va înregistra afaceri record în acest an, "apetitul" românilor pentru pastile și tratamente fiind stimulat de campaniile publicitare din media și de situația de criză din sistemul sanitar.

Afacerile companiilor producătoare și distribuitoare de medicamente au evoluat susținut în ultimii ani, de la 37,92 miliarde de lei, în 2012, la 47,87 miliarde lei, în 2017, estimările pentru 2018 mergând spre atingerea pragului de 50 de miliarde de lei, potrivit unei analize realizate de Keysfin.

,,Creșterea prețurilor la medicamente, pe fondul valului de inflație din acest an, va influența în sens ascendent cifra de afaceri din acest sector, estimările noastre indicând aproximativ 49,77 miliarde lei. Nu este exclus ca această cifră să fie depășită, evoluția vremii cu efectele sale urmând să influențeze în mod substanțial această estimare”, afirmă analiștii.

Fondatorul Pony Car Sharing anunță la Profit Live: intrăm pe segmentul B2B și vrem extindere în alte țări. \ CITEȘTE ȘI Fondatorul Pony Car Sharing anunță la Profit Live: intrăm pe segmentul B2B și vrem extindere în alte țări. "În România este încă o frică de mașini electrice, suntem întrebați «dom'ne, dar, când plouă, nu te curentezi ?»"

Creșterea afacerilor a fost însoțită și de o evoluție semnificativă a profitabilității. Dacă, în 2012, firmele din industria farma raportau un profit total de 1,65 miliarde de lei, în 2017 s-a ajuns la 2,38 miliarde lei, iar în 2018 este estimat un nivel cu 54% mai mare față de anul de referință 2012, de 2,53 miliarde lei.

Creșterea cifrei de afaceri din industria farma, care ajuns la 26% în intervalul 2012-2017, vine în principal pe fondul extinderii susținute a lanțurilor de farmacii și a campaniilor de promovare agresive. Urmând modelul implementat cu succes în alte țări, piața farma a devenit principalul consumator de bugete de promovare, iar efectele s-au văzut rapid, în creșterea afacerilor și a numărului de clienți.

Potrivit datelor statistice, în România erau înregistrați oficial, în 2016, 158 de producători de medicamente și preparate farmaceutice și peste 6.700 de comercianți cu ridicata și amănuntul.

Cine face jocurile în piață

Potrivit analizei, marii jucători din piață și-au consolidat în ultimii ani afacerile, astfel că Top-ul principalilor jucători nu a suferit modificări semnificative.

Sectorul producției este condus de Terapia, cu afaceri de 567,98 milioane de lei, conform datelor din anul 2016, companie urmată de Antibiotice cu 334,99 milioane lei și Sandoz, cu 320,38 milioane lei. Clasamentul producătorilor este completat, în ordinea cifrei de afaceri, de Labormed Pharma, Gedeon Richter Romania, Fiterman Pharma , Infomed Fluids și Biotehnos.

Criza din sănătate și afecțiunile de sezon duc piața farma la un nivel record, extinderile vor fi însă oprite. Cine face jocurile în piață

În segmenul comerțului cu amănuntul, Top-ul investitorilor este condus de Sensiblu, cu afaceri de 1,67 miliarde lei, companie urmată de Dona, cu 902,69 milioane lei în 2016, și Help Net Farma, cu 549,90 milioane de lei. Top-ul comercianților, după cifra de afaceri, este completat de Catena Hygeia și Ropharma.

Date introduse discret de Finanțe dezvăluie cum vor fi compensate facilitățile decise ieri de Guvern: Fiscul va merge la firmele de la care crede că are ce lua și va fi mai agresiv la executări CITEȘTE ȘI Date introduse discret de Finanțe dezvăluie cum vor fi compensate facilitățile decise ieri de Guvern: Fiscul va merge la firmele de la care crede că are ce lua și va fi mai agresiv la executări

În ceea ce privește comerțul en-gros, lider este Mediplus Exim cu o cifră de afaceri de 4 miliarde lei, urmat de Farmexpert DCI cu 2.9 miliarde lei. Top-ul este completat de firmele Fildas, Farmexim și Sanofi România.

Statistica arată, pe de altă parte, că, din punct de vedere geografic, cele mai multe firme din sectorul farma activează în București - 1.237, urmat de Cluj - 322), Argeș - 285, Bihor - 279, Iași - 279 și Dolj - 278 firme.

În total, în România erau înregistrate, în 2016, 6.905 companii în producția și distribuția de medicamente, cu peste 65.000 de angajați.

Experții estimează că în acest an, dincolo de depășirea pragului de 50 miliarde lei – cifră de afaceri, companiile din comerțul farmaceutic își vor tempera extinderea teritorială, acoperirea geografică la nivel regional și local atingând un nivel considerat optim.

,,În prezent asistăm la o consolidare a pieței. Din 2012 și până în prezent, jucătorii din farma au investit masiv în principal în extinderea rețelelor de distribuție, iar analizele noastre arată că am atins un moment de apogeu. 2018 se anunță a fi anul consolidărilor. Vom asista, cel mai probabil, la fuziuni și achiziții și mai puțin la deschideri de unități noi”, afirmă analiștii.

Criza din sănătate și afecțiunile de sezon duc piața farma la un nivel record, extinderile vor fi însă oprite. Cine face jocurile în piață

Potrivit acestora, în acest an, companiile vor miza în primul rând pe investiții în programe de fidelizare a clienților și pe extinderea gamei de produse.

“Dezvoltarea rețelelor de farmacii se va axa, în viitor, în primul rând pe dezvoltarea calității serviciilor. Evoluția economică pozitivă, creșterile salariale, vor susține acest demers. Pe de altă parte, principala provocare o va reprezenta inflația, dinamica prețurilor urmând să influențeze în mod semnificativ performanțele de vânzări”, au mai spus analiștii.

Trendul crescător se regăsește și la nivel global, piața globală a produselor farmaceutice fiind estimată să crească cu aproximativ 5% în acest an și să depășească 800 de miliarde de dolari.

În Europa, Germania este liderul incontestabil în privința producției de medicamente. Bayer AG, Roche și Boehringer Ingelheim au venituri anuale de aproape 130 miliarde de dolari. În clasament urmează Marea Britanie, cu GlaxoSmithKline și Accord Healthcare (fostul Actavis), care au venituri anuale de 50 de miliarde de dolari. Din topul celor mai mari companii farmaceutice din Europa mai fac parte Novartis din Elveția, Sanofi (Franța), Astra Zeneca (Suedia), Nonvo Nordisk (Danemarca) și filiala Teva Pharmaceutical Industries din Olanda.

viewscnt
Afla mai multe despre
farma
medicamente
sanatate