Cei doi mari producători de energie controlați în proporție de peste 80% de statul român, Nuclearelectrica și Hidroelectrica, vor acoperi 21,3% din consumul de energie al Republicii Moldova din luna februarie, semnând, în acest sens, contracte bilaterale cu trader-ul de stat de la Chișinău, Energocom, la prețul reglementat din România, de 400 de lei/MWh.
Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, demarează lucrările la o investiție vitală pentru ″exportul″ de energie electrică produsă de eolienele și fotovoltaicele din Dobrogea, precum și de viitoarele reactoare 3 și 4 ale centralei nucleare Cernavodă, către consumatorii din vestul țării.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a fost amendată cu 74.562 lei (echivalentul sumei de 15.000 euro) de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
Asta pentru că suprataxa, denumită contribuție la Fondul de Tranziție Energetică, va trebui să dispară doar după publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei Curții Constituționale (CCR), care nu a survenit încă.
Camera Deputaților a reluat demersurile prin care se dorește ca Palatul Parlamentului din București, a treia cea mai mare clădire administrativă civilă din lume, prezentată ca "vedetă energofagă" și în presa internațională și în care parlamentarii, personalul administrativ și vizitatorii s-au plâns adesea de frig iarna, să aibă, în circa 2 ani și jumătate, o centrală proprie de producție de energie electrică și termică cu turbine pe gaze, cu putere instalată de 2 MW, dar și pompe de căldură și panouri fotovoltaice.
Un grup de lucru constituit la nivelul Guvernului din reprezentanți ai mai multor ministere lucrează în prezent la un mecanism de protejare, în continuare, a consumatorilor vulnerabili odată cu încheierea actualei scheme de plafonare a prețurilor la energie și gaze, au declarat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.
Cel puțin 80 de familii cu venituri mici care locuiesc cartierul Colonie din Petroșani pot beneficia de montarea gratuită de panouri fotovoltaice și baterii de stocare a energiei electrice, anunță Agenția de presă Rador.
Scenariul de bază al Guvernului și al coaliției de guvernare rămâne prelungirea actualului sistem de plafonare a prețurilor la energie și gaze dincolo de data de 31 martie, ″pentru o perioadă determinată″, a transmis Ministerul Energiei.
În ciuda promisiunilor anterioare, Guvernul nu va mai prelungi schema actuală de plafonare a prețurilor la energie, transmit sindicatele, precizând că au fost informate acum în acest sens. Un număr restrâns de persoane, care îndeplinesc criteriile de consumatori vulnerabili, vor primi ajutoare de la Guvern sub forma unor sume fixe în bani pentru acoperirea unei părți a cheltuielilor cu facturile la energie, au fost informate sindicatele la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, de la Palatul Victoria.
Una din cinci familii din Portugalia nu își poate încălzi în mod adecvat casa iarna.