Mai mult de 1,3 milioane de consumatori și-au schimbat în 2024 furnizorul de electricitate și aproape 500.000 au trecut la o altă companie de gaze naturale.
Victorie pentru independența energetică a României. Astăzi, justiția a dat dreptate României, respingând cererea Greenpeace de suspendare a lucrărilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, transmite ministrul Energiei.
Rețele Electrice România va reloca, din 3 februarie, centrul de relații cu clienții din București, aflat astăzi pe Calea Călărașilor nr. 250.
Statul român a fost obligat în premieră de instanța de judecată să îi plătească unui furnizor de energie electrică una din restanțele înregistrate la plata compensațiilor de la buget datorate pentru plafonarea prețurilor la consumatorii finali, cuantumul total al acestor restanțe, la nivelul tuturor furnizorilor, fiind estimat în prezent de industrie la peste 8 miliarde de lei.
Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a anunțat intrarea în exploatare comercială a celui de-al doilea circuit al liniei electrice aeriene dublu circuit (LEA) 400 kV Reșița (RO) - Pancevo (RS), care leagă România de Serbia, după ce primul circuit fusese dat în folosință în noiembrie anul trecut.
Așa-zisul Minister de Externe din Transnistria a publicat un comunicat în care este salutat ajutorul Uniunii Europene pentru rezolvarea crizei gazelor din regiunea prorusă și propune organizarea unor discuții între „specialiștii” de pe cele două maluri ale Nistrului.️ Între timp, compania Moldovagaz a anunțat că a semnat deja cu Tiraspoltransgaz un contract de împrumut pentru 3 milioane de metri cubi de gaze naturale, în vederea susținerii funcționării sistemului de gaze de pe malul stâng al Nistrului.
China construiește un uriaș centru de cercetare a fuziunii cu laser, în sud-vestul țării, potrivit imaginilor din satelit analizate de experți. Pe lângă explorarea producerii de energie, activitatea acestuia s-ar putea concentra pe proiectarea armelor nucleare.
Cotația aluminiului a crescut la bursa de metale de la Londra, în contextul în care Uniunea Europeană a pus la punct un plan vizând interzicerea importurilor de aluminiu din Rusia, transmite agenția de știri Bloomberg.
Acesta a transmis în mai multe rânduri, în ultima perioadă, că dependența sistemului energetic național de capacitățile de producție de energie regenerabilă, eoliene și fotovoltaice, a crescut foarte mult, ceea ce face din ce în ce mai dificilă menținerea în echilibru a sistemului, fiind nevoie în acest scop de investiții în instalații de stocare.
Centrale de producție de energie electrică noi, finalizate și puse în funcțiune, cu putere instalată însumată de circa 400 MW, au terminat perioadele obligatorii de probe prevăzute de legislația și normele tehnice în vigoare, și așteaptă să înceapă să genereze curent electric pentru sistemul energetic național, mai având nevoie pentru asta doar de obținerea de licențe de exploatare comercială.