Acționarii principali ai Luxten au cedat peste 15% din companie celor doi top-executivi ai operatorului de iluminat public

Acționarii principali ai Luxten au cedat peste 15% din companie celor doi top-executivi ai operatorului de iluminat public
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 iul 2017

Cei trei acționari principali ai Luxten Lighting Company, operatorul serviciului de iluminat public din Capitală și din alte orașe de top din România, au decis, la jumătatea lunii trecute, să le cedeze gratuit directorului general și celui adjunct al companiei acțiuni reprezentând cumulat 15,7248% din capitalul Luxten.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, proprietarii Luxten Claudiu Rădulescu, Olimpia Moica și Ionel Pepenică și-au cedat gratuit din acțiunile deținute la companie către Monica Maria Bucur, președintele directoratului Luxten, și Silvian Șerbănescu, vicepreședinte. Pachetul total de acțiuni cedat celor doi executivi cumulează 15,7248% din capitalul Luxten Lighting Company.

Anterior cesiunii, Monica Maria Bucur deținea 0,1482% din acțiunile Luxten, iar Silvian Șerbănescu – 0,0132%. După cesiunile gratuite efectuate de acționarii principali, directorul general Monica Maria Bucur a ajuns la o participație de 9,5106% din Luxten, iar vicele Silvian Șerbănescu – la 6,3756%.

În urma cesiunii, principalul acționar al Luxten, Claudiu Rădulescu, a pierdut controlul asupra companiei, participația sa reducându-se de la 50,3137% la 40,3137%. Deținerea Olimpiei Moica s-a diminuat de la 21,1998% la 16,1998%.

CNAIR amână reparațiile pe Autostrada Soarelui după data de 15 august CITEȘTE ȘI CNAIR amână reparațiile pe Autostrada Soarelui după data de 15 august

Cu aceeași ocazie, acționarii Luxten au decis contractarea de către companie a unei linii de credit de maxim 8 milioane de euro de la Citibank Europe Plc. Dublin, sucursala România.

Luxten și-a majorat anul trecut profitul net cu 29%, la 17,92 milioane lei, de la 13,88 milioane lei în 2015, în condițiile în care cifra de afaceri a companiei s-a redus cu peste 6% în 2016, de la 164,21 la 153,86 milioane lei.

Potrivit informațiilor de pe site-ul propriu, Luxten administrează sau a administrat sistemul de iluminat public din peste 20 de orașe din România (București, Mediaș, Drobeta Turnu Severin, Ploiești, Constanța, Oradea, Craiova, Sighișoara, Iași, Brăila, Galați, Deva, Baia Mare, Piatra Neamț, Aiud, Vatra Dornei, Drăgășani, Roman etc).

Contractul inițial dintre Luxten și Primăria Capitalei privind operarea serviciului de iluminat public din București a fost semnat în 1997, pe 15 ani, fiind ulterior prelungit prin acte adiționale. Acum, însă, în mandatul primarului general Gabriela Firea, municipalitatea bucureșteană și-a înființat propria companie de iluminat public, care ar putea prelua acest serviciu. Contractul PMB cu Luxten expiră la finalul acestui an.

Premierul Tudose și-a luat consilier unul dintre cei mai experimentați brokeri din piața de capital CITEȘTE ȘI Premierul Tudose și-a luat consilier unul dintre cei mai experimentați brokeri din piața de capital

La începutul acestui an, Luxten a câștigat la licitație contractele de mentenanță a iluminatului public din Ploiești și Constanța. În 2016, compania și-a adjudecat, tot în urma unei licitații, concesiunea serviciului de iluminat public din Brăila.

Luxten Lighting mai este cunoscută pentru contractul pe 10 ani de achiziție de energie electrică semnat cu cel mai ieftin producător de stat, Hidroelectrica, contract expirat în 2014, dar și pentru faptul că a avut-o angajată part-time pe fiica fostului președinte Traian Băsescu, Elena Băsescu, pe un salariu lunar de circa 2.000 de euro.

Compania a fost înființată în 1993 de către Zoltan Boszormenyi, care a cumpărat fabrica de becuri Electrofar București. Ulterior, în 1998, Luxten a achiziționat și fabrica de contoare AEM Timișoara. Boszormenyi și-a vândut participația la Luxten în 2003 oamenilor de afaceri Claudiu Nicolae Rădulescu, Ionel Pepenică și Olimpia Moica.

viewscnt
Afla mai multe despre
luxten
luxten lighting company
iluminat public
pmb
bucuresti
gabriela firea
elena basescu
contract iluminat public