Luxten și-a majorat cu 29% profitul în 2016, la aproape 18 milioane lei. Compania ar putea pierde iluminatul public din Capitală. Perspectivele pieței vor fi anunțate la Profit Energy Forum

Luxten și-a majorat cu 29% profitul în 2016, la aproape 18 milioane lei. Compania ar putea pierde iluminatul public din Capitală. Perspectivele pieței vor fi anunțate la Profit Energy Forum
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 mai 2017

Luxten Lighting Company, operatorul serviciului de iluminat public din Capitală și din alte orașe de top din România, și-a majorat anul trecut profitul net cu 29%, la 17,92 milioane lei, de la 13,88 milioane lei în 2015, în condițiile în care cifra de afaceri a companiei s-a redus cu peste 6% în 2016, de la 164,21 la 153,86 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Detalii privind perspectivele pieței energetice, schimbările legislative pregătite în domeniu și impactul acestora asupra jucătorilor din domeniul energetic dar mai ales asupra consumatorului vor fi anunțate, pe lângă multe alte teme, la Profit Energy.forum, pe 15 mai, la Hotel Intercontinental, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

Scăderea cheltuielilor Luxten de anul trecut, de 5,6%, la 152,3 milioane lei, a fost mai mare decât cea a veniturilor, care a fost de doar 3,6%, la 177,66 milioane lei.

De asemenea, compania și-a redus în 2016 atât datoriile, cu peste 28%, la 77,58 milioane lei, cât și creanțele de încasat, cu mai mult de 20%, la 96,25 milioane lei.

Luxten a avut anul trecut un număr mediu de 370 de angajați, cu peste 23% mai mic comparativ cu 2015 (485).

Apple achiziționează o companie specializată în monitorizarea somnului CITEȘTE ȘI Apple achiziționează o companie specializată în monitorizarea somnului

Potrivit informațiilor de pe site-ul propriu, Luxten administrează sau a administrat sistemul de iluminat public din peste 20 de orașe din România (București, Mediaș, Drobeta Turnu Severin, Ploiești, Constanța, Oradea, Craiova, Sighișoara, Iași, Brăila, Galați, Deva, Baia Mare, Piatra Neamț, Aiud, Vatra Dornei, Drăgășani, Roman etc).

Contractul inițial dintre Luxten și Primăria Capitalei privind operarea serviciului de iluminat public din București a fost semnat în 1997, pe 15 ani, fiind ulterior prelungit prin acte adiționale. Acum, însă, în mandatul primarului general Gabriela Firea, municipalitatea bucureșteană vrea să-și înființeze propria companie de iluminat public.

Astfel, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat, în urmă cu o lună, o hotărâre de înființare a Companiei Municipale de Iluminat Public SA, care urmează să fie controlată de Municipiul București prin CGMB, cu 99,9% din acțiuni, și de altă firmă a Primăriei, Service Ciclop SA, cu 0,1% din titluri. Capitalul inițial al acesteia a fost stabilit la 120.000 lei. Compania nu a fost încă înființată propriu-zis, arată informațiile de la Registrul Comerțului.

Potrivit hotărârii CGMB, primul Consiliu de Administrație al Companiei Municipale de Iluminat Public SA va fi format din Valentin Navrăpescu (vicerector al Politehnicii din București, expert în inginerie electrică), Mihai Iosub, Gabriel Florin Smeu, Lenuța Boncotă (șefa Direcției Venituri din PMB), Marius Cristian Ghincea (numit recent prefect de Ilfov, fost secretar și consilier la Primăria Voluntari), Simona Rainea (fost director de vânzări la producătorul și distribuitorul de sisteme de iluminat Elmark România, în prezent director comercial la Eco Lighting Collect) și Adrian Cocor.

UniCredit: Toate economiile din regiune își vor accelera creșterea, cu excepția României, care va fi afectată de măsurile recente ale Guvernului CITEȘTE ȘI UniCredit: Toate economiile din regiune își vor accelera creșterea, cu excepția României, care va fi afectată de măsurile recente ale Guvernului

În februarie, într-un demers premergător, potrivit legii, CGMB a adoptat o hotărâre de aprobare de principiu a înființării unei societăți comerciale pe acțiuni având ca obiect principal de activitate "realizarea activităților necesare asigurării serviciului de iluminat public".

"Având în vedere că la data de 29.12.2017 se finalizează contractul de delegare a serviciului de iluminat în Municipiul București nr. 206/1997, încheiat între Primăria Municipiului București și operatorul economic SC Luxten Lighting Company SA și ținând cont de faptul că este obligatorie menținerea unei continuități în asigurarea serviciilor publice către populație, este necesară inițierea demersurilor pentru asigurarea organizării serviciului de iluminat", se arată în raportul de specialitate la hotărâre, elaborat de Direcția Generală Infrastructură și Servicii Publice din Primărie, în care se mai menționează că una dintre variante este înființarea în acest scop de către municipalitate a unei societăți comerciale proprii.

La începutul acestui an, Luxten a câștigat la licitație contractele de mentenanță a iluminatului public din Ploiești și Constanța. În 2016, compania și-a adjudecat, tot în urma unei licitații, concesiunea serviciului de iluminat public din Brăila.

Luxten Lighting mai este cunoscută pentru contractul pe 10 ani de achiziție de energie electrică semnat cu cel mai ieftin producător de stat, Hidroelectrica, contract expirat în 2014, dar și pentru faptul că a avut-o angajată part-time pe fiica fostului președinte Traian Băsescu, Elena Băsescu, pe un salariu lunar de circa 2.000 de euro. Compania a fost înființată în 1993 de către Zoltan Boszormenyi, care a cumpărat fabrica de becuri Electrofar București. Ulterior, în 1998, Luxten a achiziționat și fabrica de contoare AEM Timișoara. Boszormenyi și-a vândut participația la Luxten în 2003 oamenilor de afaceri Claudiu Nicolae Rădulescu, Ionel Pepenică și Olimpia Moica.

viewscnt
Afla mai multe despre
luxten
luxten lighting
aem timisoara
iluminat public
serviciu iluminat public
primaria capitalei
cgmb
compania municipala de iluminat public
gabriela firea