Agenția Internațională a Energiei Atomice își stabilește calendarul numirii noului director general. Românul Cornel Feruță, actual director interimar, printre favoriți

Agenția Internațională a Energiei Atomice își stabilește calendarul numirii noului director general. Românul Cornel Feruță, actual director interimar, printre favoriți
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2019

Consiliul Guvernatorilor Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA) și-a stabilit joi calendarul în vederea alegerii noului director general, după moartea la jumătatea lui iulie a japonezului Yukiya Amano, în speranța unei ocupăria funcției în ianuarie ”cel mai târziu”, într-un context internațional tensionat, relatează AFP, citată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Data limită a depunerii candidaturilor a fost stabilită la 5 septembrie 2019, iar ”Consiliul speră să poată numi un director general în octombrie 2019”. El ”are în vedere, în orice scenariu, o preluare a funcției la 1 ianuarie 2020 cel mai târziu”, a anunțat organizația ONU într-un comunicat.

Yukiya Amano, directorul AIEA timp de zece ani, a decedat la 18 iulie, la vârsta de 72 de ani, lăsând agenția fără director într-un moment în care aceasta este mobilizată în monitorizarea angajamentelor nucleare pe care Iranul și le-a asumat prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Guvernele UE nu reușesc să ajungă la consens pentru a desemna candidatul la conducerea FMI, în locul lui Christine Lagarde CITEȘTE ȘI Guvernele UE nu reușesc să ajungă la consens pentru a desemna candidatul la conducerea FMI, în locul lui Christine Lagarde

Diplomatul român Cornel Feruță a fost desemnat la 25 iulie directorul general interimar al AIEA.

Coordonator-șef al biroului directorului general, Cornel Feruță, în vârstă de 43 de ani, a ocupat timp de zece ani diverse funcții în cadrul organizației cu sediul la Viena.

Românul este considerat de asemenea unul dintre favoriții la preluarea conducerii agenției, după perioada de tranziție.

Ambasadorul argentinian la AIEA Rafaël Grossi este, de asemenea, unul dintre candidații anunțați.

În contextul tensiunilor tot mai puternice în dosarul nuclear iranian, mai multe țări, inclusiv Statele Unite, au pledat înfavoarea unei accelerări a procesului nominalizării care, în circumstanțe obișnuite, durează aproximativ un an.

AIEA, din care fac parte 171 de țări, joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare și permite verificarea respectării angajamentelor în acest sens pe care statele și le-au asumat prin Tratatului Neproliferării.

Consiliul Guvernatorilor AIEA este alcătuit din 35 de membri, inclusiv principalele puteri nucleare.

În ripostă la retragerea americană, în mai 2018, din Acordul de la Viena, Teheranul a trecut, de la începutul lui iulie, la dezangajarea din anumite obligații referitoare la programul său nuclear.

AIEA, ai cărei experți controlează activitățile nucleare ale Iranului, a confirmat că Republica islamică a depășit mai multe plafoane autorizate.

viewscnt
Afla mai multe despre
aiea
energie atomica
cornel feruță