AIE majorează estimările privind cererea de petrol pentru anul aceasta și următorul. În 2022,cererea ar putea depăși nivelul anterior pandemiei

AIE majorează estimările privind cererea de petrol pentru anul aceasta și următorul. În 2022,cererea ar putea depăși nivelul anterior pandemiei
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 15 oct 2021

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a majorat estimările privind cererea de petrol, atât pentru anul acesta, cât și pentru anul viitor, și anticipează că, în 2022, cererea va depăși nivelul anterior pandemiei de Covid-19.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Scumpirea gazului natural forțează producătorii de energie electrică și manufacturierii să utilizeze mai mult petrol. În acest context, AIE a majorat prognozele privind cererea de petrol pentru 2021 și 2022 cu 170.000 barili/zi, respectiv 210.000 barili/zi, comparativ cu estimările de luna trecută.

ULTIMA ORĂ Intervenție fără precedent a Comisiei Europene în criza prețurilor la energie și gaze: Plata facturilor poate fi amânată, sprijin de urgență pentru clienți, scăderea temporară a taxelor și impozitelor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Intervenție fără precedent a Comisiei Europene în criza prețurilor la energie și gaze: Plata facturilor poate fi amânată, sprijin de urgență pentru clienți, scăderea temporară a taxelor și impozitelor

În cel mai recent raport, AIE estimează că cererea de petrol va crește cu 5,5 milioane de barili/zi în 2021, la 96,3 milioane de barili pe zi. Anul viitor, cererea este estimată să urce cu 3,3 milioane de barili pezi, la 99,6 milioane de barili pe zi, ușor peste nivelul dinaintea pandemiei. Estimările privind cererea zilnică sunt majorate de la 96,1 milioane barili/zi, respectiv 99,4 milioane de barili/zi.

Efectul înlocuirii gazului cu petrol este temperat însă de încetinirea revenirii economice.

"Prețurile mai mari la energie generează presiuni inflaționiste care ar putea conduce la scăderea activității industriale și încetinirea revenirii economice", explică AIE.

Oferta de petrol s-a redus în septembrie cu 260.000 barili/zi, la 96 milioane barili/zi, inclusiv din cauza uraganului Ida, însă relaxarea tăierilor de producție ale alianței OPEC+ și revenirea producție în SUA se vor reflecta într-o creștere a ofertei luna aceasta. 

viewscnt
Afla mai multe despre
aie
petrol
gaz
cerere petrol
opec+
consum petrol