ANALIZĂ Casnicii din piața liberă a gazelor s-au dublat în anul OUG 114, la 220.000. Ce consumatori au suferit cele mai mari scumpiri

ANALIZĂ Casnicii din piața liberă a gazelor s-au dublat în anul OUG 114, la 220.000. Ce consumatori au suferit cele mai mari scumpiri
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 apr 2019

Numărul consumatorilor casnici de gaze naturale din România care au renunțat la regimul reglementat de furnizare și au ales piața liberă a crescut de 2,4 ori în 2018, de la circa 91.000 în decembrie 2017 la aproape 220.000 la finalul anului trecut, an care s-a încheiat cu adoptarea OUG nr. 114/2018, cea care a plafonat prețul angro de vânzare de la producători la furnizori al gazelor din producția internă destinate populației și CET-urilor ce alimentează sistemele centralizate de încălzire la 68 lei/MWh de la 1 mai 2019.  

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Asfel, numărul consumatorilor casnici care au trecut în 2018 din piața reglementată, cu prețuri finale aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în cea concurențială, fie prin schimbarea furnizorului, fie prin schimbarea regimului de furnizare la același furnizor, a fost de circa 129.000, potrivit datelor Autorității. Aceștia au fost atrași de ofertele avantajoase ale unor furnizori, care ofereau în regim concurențial prețuri mai mici decât cele reglementate.

La finalul anului trecut, erau în total 3,66 milioane de consumatori casnici, cu o pondere de 35,68% în consum, și circa 204.000 de clienți industriali (64,32%).

Vicepreședintele Comisiei Europene confirmă că Uniunea discută cu Italia despre despăgubirea acționarilor la băncile italiene falimentare CITEȘTE ȘI Vicepreședintele Comisiei Europene confirmă că Uniunea discută cu Italia despre despăgubirea acționarilor la băncile italiene falimentare

Una dintre modificările legislative aprobate prin OUG 114/2018 și păstrată și după recenta schimbare a ordonanței este aceea că, acum, li se permite consumatorilor casnici să revină la regimul reglementat de furnizare a gazelor, dacă doresc să renunțe la furnizarea concurențială în speranța unui preț mai mic, după plafonarea prețurilor angro. Anterior, revenirea nu era permisă, transferul în piața liberă fiind definitiv și ireversibil.

Prețurile finale reglementate de furnizare a gazelor pentru consumatorii casnici nu vor fi modificate anul acesta în urma plafonării celui angro al producției interne, a declarat luna trecută vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, care a explicat că prețurile nu vor scădea după impunerea plafonului "întrucât foarte mulți furnizori aveau pierderi care trebuie recuperate" prin includerea lor în costurile recunoscute de Autoritate în tarifele reglementate de furnizare.

Anul trecut, prețurile finale reglementate de furnizare a gazelor pentru consumatorii casnici au fost majorate de ANRE în 3 rânduri: mai întâi în ianuarie, în medie cu 5,6%, după care în aprilie, doar pentru clienții Engie, care controlează cam jumătate din piață, cu circa 10%, și în august, în medie cu 5,83%. 

Rata de reciclare a deșeurilor municipale rămâne foarte scăzută în România CITEȘTE ȘI Rata de reciclare a deșeurilor municipale rămâne foarte scăzută în România

Datele publice disponibile ale ANRE permit vizualizarea evoluției prețurilor medii de vânzare a gazelor către consumatorii finali de la lună la lună, începând cu ianuarie 2018, pe categorii de consumatori.

Prețul mediu de vânzare lunar corespunzător fiecărei categorii de clienți nu conține TVA, accize sau alte taxe. Prețurile medii de vânzare în cazul clienților alimentați în regim reglementat includ toate tarifele aferente serviciilor, în timp ce prețurile medii de vânzare în cazul clienților alimentați în regim concurențial nu includ tarife. 

Astfel, datele ANRE nu permit comparația lună la lună, decembrie 2017 cu decembrie 2018, ci doar ianuarie 2018-decembrie 2018. Chiar și așa, comparațiile sunt relevante, fiind vorba despre luni succesive de iarnă.

Potrivit sursei citate, cea mai mare scumpire au suferit-o clienții din piața concurențială cu cel mai mic consum conectați direct la conductele Transgaz, respectiv de peste 32%, cantitățile mici achiziționate nepermițându-le să negocieze prea mult.

Proprietarii Dedeman lansează un fond pentru IMM. Laurențiu Ciocîrlan, Head of Investment Banking la Raiffeisen Bank - recrutat CITEȘTE ȘI Proprietarii Dedeman lansează un fond pentru IMM. Laurențiu Ciocîrlan, Head of Investment Banking la Raiffeisen Bank - recrutat

La polul opus, cei mai mari consumatori industriali au cunoscut o majorare de preț de doar puțin peste 6%. În schimb, și clienții casnici cu consum mare au suportat o scumpire masivă, cu peste 24%.

În decembrie 2018, ponderea gazelor de import în totalul consumului, de 15,39%, a fost mai mică decât în prima lună a anului (18,56%), însă prețul lor a fost cu peste 33% mai mare, crescând de la 91,02 la 121,68 lei/MWh.

Datele ANRE permit în schimb compararea lună la lună a prețurilor medii ale tranzacțiilor angro de pe piața românească. Astfel, pe segmentul contractelor bilaterale, prețul mediu din decembrie 2018 a fost cu 33,7% mai mare față de decembrie 2017, majorându-se de la 73,59 la 98,42 lei/MWh. Pe principala platformă a Bursei Române de Mărfuri, majorarea a fost de circa 12%, de la 77,71 la 87,17 lei/Mh, iar pe cea de-a doua ca importanță, STEG, de peste 43%, de la 77,76 la 111,37 lei/MWh.   

Prețul mediu de vânzare al gazelor naturale la clienții finali

Sursă: ANRE, calcule Profit.ro. Precizări: Prețul mediu de vânzare corespunzător fiecărei categorii de clienți nu conține TVA, accize sau alte taxe. Prețurile medii de vânzare în cazul clienților alimentați în regim reglementat includ toate tarifele aferente serviciilor. Prețurile medii de vânzare în cazul clienților alimentați în regim concurențial nu includ tarife.

Sursă: ANRE, calcule Profit.ro. Precizări: Prețul mediu de vânzare corespunzător fiecărei categorii de clienți nu conține TVA, accize sau alte taxe. Prețurile medii de vânzare în cazul clienților alimentați în regim reglementat includ toate tarifele aferente serviciilor. Prețurile medii de vânzare în cazul clienților alimentați în regim concurențial nu includ tarife.

  

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze
scumpire gaze
cat mai costa gazele
cat au venit gazele
factura gaze
oug 114
plafonare pret gaze
tarife reglementate gaze
pret reglementat furnizare gaze
anre
gaze piata concurentiala
gaze piata reglementata