ANALIZĂ Liberalizarea prețurilor energiei electrice pentru populație ar putea aduce în 2017 facturi mai mici

ANALIZĂ Liberalizarea prețurilor energiei electrice pentru populație ar putea aduce în 2017 facturi mai mici
scris 31 dec 2016

Prețurile energiei electrice pentru consumatorii casnici se vor liberaliza total de la 31 decembrie 2017, moment în care toată energia va proveni din piața liberă. Încheierea calendarului de liberalizare aduce, în 2017, mișcări majore în piață: intrarea unor jucători noi și importanți pe piața consumatorilor casnici, cu oferte agresive de preț, apariția unor pachete noi de energie și servicii pentru populație și ieșirea din amorțire a jucătorilor actuali, care dețin monopolurile regionale de distribuție de electricitate și au fost puțin deranjați de competiție până acum. Pe de altă parte, protejarea consumatorilor vulnerabili din România de fluctuațiile de prețuri a fost abandonată de către autorități, deoarece este considerată prea costisitoare pentru buget.

Calendarul stabilit în 2012 prevede liberalizarea completă a prețurilor de la 31 decembrie 2017, în condițiile în care, în prezent, 70% din prețul de pe facturile consumatorilor casnici provine din piața liberă și 30% este preț reglementat de ANRE.

Potrivit calendarului, ponderea energiei din piața liberă va ajunge la 80% de la 1 ianuarie 2017 și la 90% de la 1 iulie, scrie News.ro.

Liberalizarea prețurilor reprezintă o oportunitate pentru jucătorii care vor să intre pe o piață dominată în prezent de patru companii, care dețin cele opt distribuții regionale de electricitate: Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord), Enel (Muntenia Sud, Banat și Dobrogea), E.ON (Moldova) și CEZ (Oltenia).

”Liberalizarea, din punct de vedere legal, este în funcțiune din 2007. Din 2007, orice consumator, industrial sau casnic, avea dreptul să-și aleagă furnizorul și să-l schimbe. Totul a avut un trend crescător, până la 60%, și apoi s-a plafonat. ANRE a dorit cumva să accelereze această liberalizare și a luat o hotărâre să facă o liberalizare în trepte”, a comentat pentru News.ro președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu.

Însă liberalizarea va aduce beneficii populației doar dacă se traduce printr-o creștere a concurenței, iar unele evoluții în acest sens pot da speranțe consumatorilor.

Directorul general al Tinmar, Augustin Oancea, a declarat la finalul lunii noiembrie, într-un interviu acordat agenției News.ro, că cel mai mare furnizor privat de energie din România intră pe piața consumatorilor casnici de energie electrică cu o ofertă menită să atragă clienții români, oferind discounturi de până la 30% la costul electricității față de prețul reglementat și pachete de servicii incluse în pachetul de bază, inclusiv scutirea pentru câteva luni de la plata facturilor în caz de concediu medical sau șomaj.

Este cea mai importantă mișcare de pe piața românească a energiei din această perioadă, cu mai mult de un an înainte de liberalizarea completă a prețurilor energiei electrice pentru consumatorii casnici.

EnergoBit Cluj a ieșit din business-ul cu sisteme de iluminat, cedându-și participația partenerilor belgieni de la Schreder CITEȘTE ȘI EnergoBit Cluj a ieșit din business-ul cu sisteme de iluminat, cedându-și participația partenerilor belgieni de la Schreder

"La trecerea din piața reglementată în piața liberă, în general - și este valabil la orice produs - există diferențe destul de mari. Se pot obține discounturi de până la 30%, în funcție de zona de unde vii. Prețurile vor scădea, vor ajunge aproape de prețurile bursiere", a afirmat Oancea, în interviul acordat News.ro.

Scăderea prețurilor va fi generată de schimbarea modului de calcul și de raportare, iar singura referință va fi prețul de la bursă, la care se adaugă marjele obișnuite pentru orice piață concurențială.

Compania are, însă, ambiții înalte pe o piață care este abia la începuturile competiției, având o țintă de un milion de clienți până la finalul lui 2017 și de trei milioane de clienți în cinci ani, din 8,6 milioane de clienți casnici existenți.

Dacă ținta va fi atinsă, Tinmar ar deveni, practic, liderul pieței. În prezent, Electrica are peste 3 milioane de clienți, iar Enel este aproape de acest prag, însă este greu de crezut că, după liberalizarea pieței și apariția unui număr mare de competitori, vor mai exista doi jucători cu peste 3 milioane de consumatori fiecare.

Și alți furnizori privați de electricitate ar putea fi tentați să intre pe o piață de aproape 9 milioane de consumatori care își pot schimba în orice moment furnizorul de energie electrică.

Specialiștii estimează că, după o perioadă, prețurile pentru consumatorii casnici se vor stabiliza în funcție de cotațiile electricității de la bursă, așa cum s-a întâmplat în cazul liberalizării prețurilor pentru consumatorii industriali.

Pentru companii, liberalizarea pieței electricității s-a încheiat la finalul anului 2014.

”La sfârșitul anului viitor, când toată energia va fi achiziționată din piața liberă, un furnizor care vinde în baza unui contract nereglementat, ci pur și simplu negociat, are cam același preț de energie. Pentru că și cea la tarifele reglementate, dar și cea la tarifele negociate va fi luată din același loc, din piață. Și atunci, fiind luată din piață, prețurile sunt cam la fel”, a menționat șeful AFEER.

Și actualii distribuitori regionali admit că liberalizarea va însemna mai multe opțiuni pentru consumatorii casnici, în primul rând.

”S-ar putea să fie mai mulți furnizori de serviciu universal pentru aceeași zonă și, în același timp, există ofertă pe piața liberă pentru toată lumea, de la fiecare furnizor în parte”, a declarat pentru News.ro directorul comercial al Electrica Furnizare, Mihai Beu, care este și membru în board-ul AFEER.

Pentru actualii distribuitori regionali, liberalizarea înseamnă o provocare, care îi forțează să ia măsuri pentru a rămâne competitivi.

Recent,  directorul general al Electrica, Dan Cătălin Stancu, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că grupul Electrica, care deține trei dintre cele opt distribuții regionale de energie electrică, va vinde de anul viitor și gaze naturale, urmând să pregătească pachete complexe în acest sens.

În plus, compania analizează intrarea pe alte piețe complet noi, ”mai departe de zona de utility”.

”Pe furnizare, eu cred cu tărie că vremea companiilor de gaz sau electricitate sau telecom single utility (un singur tip de commodity) a trecut de mult. De aceea, și pentru noi, unul din obiectivele de bază ale anului viitor este să devenim o companie de multi-utility”, a afirmat Stancu, în interviul acordat News.ro.

Dacă liberalizarea creează premisele unor prețuri corecte pentru consumatorii casnici, care să reflecte evoluția prețurilor din piață, pe baza cererii și ofertei, unii specialiști speră că o piață liberă a distribuției va forța și o restructurare și eficientizare a producției.

În prezent, producătorii de energie sunt în mare parte controlați de stat, iar dintre aceștia, unii sunt profitabili (Hidroelectrica și Nuclearelectrica), iar alții pe pierderi sau în colaps (Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara).

Tocmai o astfel de structură dezechilibrată a ofertei poate crea și vulnerabilități, în cazul unor fluctuații mari de prețuri pe bursa de energie.

O creștere importantă a cotațiilor la bursă i-ar lovi puternic pe consumatorii săraci, rămași fără protecția prețurilor reglementate. Pentru aceștia, denumiți "consumatori vulnerabili" în jargonul Comisiei Europene, statul român ar fi trebuit să instituie un mecanism de protejare, prevăzut de reglementările Uniunii Europene.

Reglementările europene prevăd ca toate statele membre să-și identifice proprii lor consumatorii vulnerabili, însă România nu a definit nici până acum, din punct de vedere legal, această categorie care ar trebui protejată, teoretic, de fluctuațiile prețurilor pe piață,.

Consumatorul vulnerabil trebuia definit de Ministerul Muncii în urma unor discuții între mai multe ministere, inclusiv cel al Finanțelor și cel al Energiei, prin fixarea unui prag minim de venit pe persoană sub nivelul căruia consumatorul era considerat vulnerabil.

Însă proiectul s-a blocat deoarece, în România, peste 50% din populație ar putea fi considerată ca făcând parte din categoria consumatorilor vulnerabili și, în consecință, ar putea fi subvenționată de stat pentru facturile la energie electrică și gaze naturale, ceea ce ar însemna un cost considerat prea mare pentru bugetul de stat, au declarat, pentru News.ro, surase din piață.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în 2014, a declarat în luna iunie 2016 că pragul ar trebui fixat la 300 de euro, adică persoanele care câștigă sub acest nivel ar trebui declarate consumatori vulnerabili de energie.

Nicolescu propusese Comisiei Europene, în 2014, să stabilească un consumator vulnerabil de energie la nivel european și să acorde fonduri europene pentru plata facturilor europenilor săraci, în condițiile în care bugetul României n-ar putea suporta o astfel de povară.

Propunerea nu a fost acceptată, astfel că românii săraci vor rămâne vulnerabili în cazul scumpirii energiei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
pret factura