Angajații Romgaz ies pe stradă să protesteze. Conducerea aduce avocați externi

Angajații Romgaz ies pe stradă să protesteze. Conducerea aduce avocați externi
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 ian 2024

Un număr de 500 de salariați ai Romgaz vor protesta față de intenția companiei de a micșora cu 5,82% salariile de încadrare. De asemenea, sindicaliștii reclamă faptul că nu sunt prevăzute în buget sumele pentru primele și adausurile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”Organizarea acestei acțiuni de protest a salariaților din S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este față de intenția angajatorului de a micșora salariile de încadrare cu 5,82% și de a nu prevedea în B.V.C. al anului 2024 sumele aferente adaosurilor, primelor și indexarea cu rata inflației, prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă”, au transmis sindicaliștii.

ULTIMA ORĂ Hidroelectrica - Nou record istoric ca profit. Se estimează însă că va scădea CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Hidroelectrica - Nou record istoric ca profit. Se estimează însă că va scădea

Aceștia precizează că vor lua parte 500 de salariați, care vor protesta în interiorul și în exteriorul companiei.

”Biroul executiv al Sindicatului Liber Romgaz speră să aibă un dialog deschis cu toate părțile implicate cu scopul sprijinirii salariaților care contribuie nemijlocit la rezultatele deosebite ale societății!”, se mai arată în informarea transmisă de sinidcaliști.

Calcul - Cărbunele va fi detronat, nu va mai fi principalul producător de electricitate CITEȘTE ȘI Calcul - Cărbunele va fi detronat, nu va mai fi principalul producător de electricitate

Conducerea companiei de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, se pregătește de renegocierea contractului colectiv de muncă cu sindicatul reprezentativ din societate, contract care expiră la finalul primăverii acestui an, relevă date analizate și prezentate anterior de Profit.ro. Romgaz are peste 5.000 de salariați.

Actualul contract colectiv de muncă, semnat pe 31 mai 2022, încetează pe 31 mai 2024. Legislația în vigoare stipulează că negocierile pentru o nouă înțelegere trebuie demarate cu cel puțin 60 de zile calendaristice înaintea expirării – în cazul de față, cel târziu pe 31 martie.

Fiul lui Adrian Păunescu a dat în judecată FC Rapid pentru utilizarea versurilor imnului în scopuri comerciale. Cum a reacționat clubul CITEȘTE ȘI Fiul lui Adrian Păunescu a dat în judecată FC Rapid pentru utilizarea versurilor imnului în scopuri comerciale. Cum a reacționat clubul

Din acest motiv, Romgaz a demarat o consultare de piață pentru o viitoare procedură de achiziție publică de ″Servicii juridice de consultanță în vederea negocierii și încheierii unui nou Contract Colectiv de Muncă (CCM) și reprezentare juridică în raport cu Sindicatul Liber Romgaz″.

Acestea vor include asistență și consultanță juridică acordată Romgaz în negocierile cu sindicatul, asistență și reprezentare a Romgaz în cadrul unei proceduri de arbitraj sau de mediere ori al altei forme de soluționare alternativă a disputelor desfășurate în fața unei instanțe sau altui organism național de arbitraj sau de mediere ori de soluționare alternativă a disputelor în altă formă din România, în cazul apariției unui conflict colectiv de muncă, precum și asistență și reprezentare a Romgaz în cadrul unor proceduri judiciare în fața instanțelor de judecată sau a autorităților publice naționale din România, în cazul declarării grevei sau a unui eventual litigiu.

VIDEO Putin s-a scufundat într-un bazin cu apă rece ca gheața CITEȘTE ȘI VIDEO Putin s-a scufundat într-un bazin cu apă rece ca gheața

Romgaz arată că aducerea de avocați externi este necesară întrucât consilierii săi juridici interni sunt și ei membri ai Sindicatului Liber Romgaz, cu care se va negocia noul contract colectiv de muncă, și trebuie preîntâmpinate ″situațiile în care consilierii juridici, în calitate de angajati ai societății, sunt obligați profesional să susțină o cauză în contradicție cu propriile interese promovate de organizația sindicală din care fac parte″.

Compania a terminat primele 9 luni ale anului trecut cu profit net de 2,16 miliarde lei, cu circa 3% sub cel consemnat în perioada similară din 2022, la venituri de 7,19 miliarde lei, cu 35% mai mici. Totalul cheltuielilor de personal a avansat în intervalul menționat cu peste 14%, de la 594,1 la 678,5 milioane lei, potrivit celui mai recent raport trimestrial al Romgaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz salarii
romgaz salariați
romgaz contract colectiv de muncă