ANPC propune un sistem de alarmare atunci când consumul de energie sau gaze depășește valorile din lunile anterioare

ANPC propune un sistem de alarmare atunci când consumul de energie sau gaze depășește valorile din lunile anterioare
scris 31 ian 2022

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) , Horia Constantinescu, a afirmat luni că dorește realizarea unui sistem de alarmare atunci când consumul de energie sau gaze al unui consumator depășește valorile care fuseseră înregistrate în lunile anterioare.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Conducerea ANPC a organizat, în format online, o întâlnire cu toți furnizorii de energie electrică și de gaze naturale din România.
“Ne-am confruntat în întreaga țară cu facturi total disproporționate financiar, cât și la nivel de consum, ale unor consumatori ce până atunci reușeau să fie într-o zonă de confort, să știe că au consumat și plătesc o sumă pe care și-o puteau evalua corespunzător. Va trebui să depuneți diligențele ca la nivelul fiecăruia dintre operatori economici, în momentul  când vă confruntați cu astfel de situații, date de disfuncționalitate a unui aparat de măsură, date de faptul că nu a citit corespunzător contoarul,  să vedem cum putem prin soft să naștem un sistem de alarmare în așa fel încât să luăm măsurile înaintea emiterii facturii. Nu au fost puține situațiile în care persoane vârstnice sau persoane cu venituri reduse să primească facturi ce au condus nu numai la o stare de agitație, la o stare disproporționată total de momentul în care știi că iei în calcul să achiți o factură pentru că sumele menționate în acestea reprezentau efectiv un șoc pentru cei care le-au primit”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România

De asemenea, el a precizat că citirea contoarelor trebuie să fie realizată cu o frecvență cel puțin trimestrială, scrie News.ro.

Horia Constantinescu a explicat că dorește să găsească o cale de colaborare cu furnizorii de energie electrică și de gaze naturale și să evite aplicarea de sancțiuni.

“Ne dorim să găsim o cale de colaborare și să evităm să aplicăm sancțiuni pentru că soluția nu este aceasta. Nu va fi niciunul dintre consumatori mai fericit că are o factură foarte mare, dar că ANPC a aplicat o sancțiune. Nu ne dorim să aplicăm sancțiuni decât acolo unde situația o cere și este imperativă această măsură, ne dorim foarte tare să avem cât mai puțin abateri, să le putem discuta pe acestea înainte ca să ne trezim că trebuie să aplicăm sancțiuni noi ca autoritate pentru că îmi doresc mai tare liniștea consumatorului în piață decât să apărem noi statistic că v-am aplicat foarte multe dintre sancțiuni”, a mai transmis președintele ANPC.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
horia constantinescu
energie