Încă un furnizor de gaze naturale cu licență retrasă

Încă un furnizor de gaze naturale cu licență retrasă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 31 ian 2022

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va lua în discuție săptămâna aceasta decizia de a retrage licența de furnizare de gaze naturale a companiei de profil Gaz Vest din Arad.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gaz Vest anunțase în decembrie 2021 că își suspendă activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru 3 luni, din cauza scumpirii galopante a gazelor pe piețele angro, precum și a neclarităților din legislația de compensare a facturilor și plafonare a prețurilor, care au făcut ca băncile să-și retragă finanțările acordate companiei. De la finalul anului trecut, furnizor de ultimă instanță (FUI) pentru clienții Gaz Vest este Engie România, unul dintre liderii pieței. Engie are acest statut și pentru clienții multor alți furnizori care s-au retras de pe piață.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Gaz Vest, firmă controlată, conform termene.ro, de omul de afaceri Victor Dombrovschi (cu 73,63% din capital) și la care SIF Banat-Crișana deține peste un sfert din acțiuni, este un business cu rulaj anual de peste 70 milioane lei, fiind și operator de rețele de distribuție a gazelor naturale, cu concesiuni care acoperă 59 de localități din județele Arad, Bihor, Gorj, Satu Mare și Timiș.

Tot în decembrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, transmitea public că Gaz Vest ar fi trimis facturi de consum pe noiembrie clienților săi fără să aplice schema de plafonare și compensare. Firma a fost amendată de ANRE cu 200.000 lei în ianuarie pentru că "nu a aplicat clienților beneficiari schema de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru plata facturilor aferente consumului gaze naturale, pentru luna noiembrie 2021, afectând astfel interesele economice ale clienților finali beneficiari ai schemei", conform Autorității.

Guvernul a ieșit din nou să se împrumute de pe piețele externe, cu eurobonduri pe 6 și 12 ani CITEȘTE ȘI Guvernul a ieșit din nou să se împrumute de pe piețele externe, cu eurobonduri pe 6 și 12 ani

După cum a relatat Profit.ro, o divizie a NIGC (National Iranian Gas Company), gigantul iranian de stat al gazelor naturale, a semnat la Teheran un memorandum de înțelegere cu Gaz Vest la jumătatea lunii ianuarie 2022, pentru a exporta în România servicii tehnice și inginerești legate de construcția de conducte de transport și distribuție, stații de comprimare și facilități de stocare a gazelor.

Creșterea galopantă a prețurilor la gazele naturale pe piețele angro de profil, precum și legislația de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor în această iarnă, au făcut ca mai mulți furnizori să se retragă din această activitate, renunțând la licențe, fapt care a pus presiune atât pe furnizorii de ultimă instanță (FUI), obligați să preia portofolii semnificative de clienți rămași fără furnizori, cât și pe ANRE, care s-a văzut nevoită să înăsprească legislația în domeniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza gazelor
scumpire gaze
retragere licente furnizare gaze
furnizori gaze iesiri de pe piata
gaz vest