ANRE: Distribuitorii de gaze "sunt îndreptățiți" în continuare la o rată de rentabilitate a capitalului de doar 8,43%. Perioada de aplicare - prelungită până la finalul anului

ANRE: Distribuitorii de gaze "sunt îndreptățiți" în continuare la o rată de rentabilitate a capitalului de doar 8,43%. Perioada de aplicare - prelungită până la finalul anului
scris 26 ian 2018

Distribuitorii de gaze naturale ar putea fi obligați și în acest an să se mulțumească cu o rată reglementată a rentabilității capitalului de 8,43% și cu o rată 0 de creștere a eficienței activității reglementate, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) intenționând să prelungească perioada a treia de reglementare pentru activitatea de distribuție reglementată a gazelor naturale până la finalul acestui an.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit legislației, rata reglementată a rentabilității capitalului și cea de creștere a eficienței activității sunt stabilite de ANRE în fiecare perioadă de reglementare.

Perioada de reglementare reprezintă intervalul de timp pe parcursul căruia ANRE reglementează, anual, venitul pe care un titular de licență este îndreptățit să îl realizeze pentru desfășurarea activității de distribuție, într-o manieră prudentă, la nivelul acoperirii costurilor justificate aferente anului de reglementare, denumit în continuare venit reglementat.

Cum perioada de reglementare pentru activitatea de distribuție a gazelor naturale este de 5 ani, la 31 decembrie 2017 ar fi trebuit să înceteze cea de-a treia, iar de la 1 ianuarie să intre în vigoare cea de-a patra perioadă de reglementare. ANRE a elaborat însă un ordin prin care propune prelungirea acesteia până la 31 decembrie 2018.

EXCLUSIV O parte din creditorii Oltchim s-au opus tranzacției cu Chimcomplex. Statul se teme de verdictul Comisiei Europene CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O parte din creditorii Oltchim s-au opus tranzacției cu Chimcomplex. Statul se teme de verdictul Comisiei Europene

Principala consecință a acestei decizii este aceea că, pentru anul 2018, rata de creștere a eficienței activității reglementate a distribuitorilor de gaze naturale este zero, iar valoarea Ratei reglementate a rentabilității capitalului (RoR) rămâne cea aprobată pentru perioada a treia de reglementare, respectiv 8,43%.

În plus, valoarea consumului tehnologic, aferentă anului 2018, se stabilește la nivelul celei permise fiecărui titular de licență de distribuție pentru anul 2017 la fundamentarea perioadei a treia de reglementare.

Diferența dintre valoarea venitului pe care titularii de licență de distribuție sunt îndreptățiți să îl realizeze în anul 2018 pentru desfășurarea activității de distribuție într-o manieră prudentă și valoarea venitului realizat prin aplicarea tarifelor în vigoare în anul de reglementare este luată în considerare la stabilirea tarifelor în cea de a patra perioadă de reglementare, susține ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarif
distribuție
gaze
anre