AUDIO Christina Verchere, OMV Petrom: Amânarea deciziei de investiție în Neptun Deep nu este consecința analizei legii offshore, ci a întârzierii cu care a aceasta fost adoptată

AUDIO Christina Verchere, OMV Petrom: Amânarea deciziei de investiție în Neptun Deep nu este consecința analizei legii offshore, ci a întârzierii cu care a aceasta fost adoptată
scris 1 nov 2018

OMV Petrom nu va adopta decizia finală de investiție referitoare la Neptun Deep în 2018, a confirmat, într-o conferință cu analiștii, CEO-ul companiei, Christina Verchere, adăugând că motivul amânării nu a rezultat din analiza textului legii, ci din întârzierea de trei luni cu care aceasta a fost adoptată de Parlament.

“Nu vom adopta o decizie finală de investiție în 2018. Cum am mai spus este vorba de o chestiune de timp (adoptarea cu o întârziere de 3 luni a legii de către Parlament - n.r.) și nu una care ține de analizarea conținutului legii”, a afirmat CEO-ul OMV Petrom.

Urmărește-ne și pe Google News

Verchere a mai precizat că, deși a fost votată de Parlament miercurea trecută, legea a fost postată de-abia după 5 zile pe site-ul Camerei Deputaților.

“Textul legii a fost publicat la finalul zilei de luni, așa că în acest moment de-abia îl analizăm pentru a înțelege cu adevărat aspectele cheie pe care le urmărim, referitoare la stabilitatea fiscală, competitivitate, povara fiscală, obligativitatea tranzacționării pe piețele centrale (autohtone -n.r.) și drepturile de dezvoltare. Cred că e prematur să-mi exprim o impresie asupra legii”, a adăugat CEO-ul OMV Petrom.

Verchere a mai precizat că, în vederea luării unei decizii finale de investiție, în afara legii offshore, există și alte elemente pe care compania le va lua în considerare, precum liberalizarea pieței de gaze sau dezvoltarea infrastructurii aferente transportului gazelor.

OMV Petrom: Luarea unei decizii finale de investiție pentru Neptun Deep în acest an este improbabilă CITEȘTE ȘI OMV Petrom: Luarea unei decizii finale de investiție pentru Neptun Deep în acest an este improbabilă

“După ce vom analiza aceste lucruri în cadrul conducerii companiei va exista o decizie comună (de investiție - n.r.) a OMV Petrom și a operatorului Exxon. Decizia de a continua proiectul Neptun Deep este prioritară dată fiind importanța sa în business-ul nostru”, a precizat Verchere.

În raportul privind rezultatele financiare ale grupului pe trimestrul al treilea, publicat miercuri, OMV Petrom preciza că nu vede probabilă luarea unei decizii finale de investiție pentru Neptun Deep în ultimul trimestru al acestui an, confirmând, chiar dacă pe un ton mai prudent, declarațiile CEO-ului OMV, principalul său acționar, Rainer Seele. O declarație atenuată similar a avut și CEO-ul OMV la Viena, într-o teleconferință cu analiștii.

Ulterior, în cadrul unui interviu acordat miercuri la postului TV american de top CNBC, Seele a precizat că zăcămintele din Marea Neagră sunt importante pentru România, dar mai ales pentru diversificarea surselor de aprovizionare ale Europei.

OMV Petrom a profitat de aprecierea petrolului, majorându-și profitul cu 44% pe primele 3 trimestre în pofida scăderii producției CITEȘTE ȘI OMV Petrom a profitat de aprecierea petrolului, majorându-și profitul cu 44% pe primele 3 trimestre în pofida scăderii producției

"Cred că Guvernul vrea să creeze un cadru legislativ care să fie suficient pentru investitori. Trebuie să așteptăm. Durează prea mult. Acum așteptăm și citim draftul Legii offshore. La prima vedere, aș putea spune că există unele elemente pe care le putem accepta pentru o asemenea investiție, dar trebuie să vedem cum va arăta forma finală, de după votul prezidențial. Nu va avea nici un impact pe termen scurt asupra bilanțului OMV, este o chestiune care ține de OMV Petrom în România", a spus Seele, părând puțin surprins de întrebarea postului referitoare la România.

În urmă cu o săptămână, Seele anunța categoric că OMV a decis să amâne pentru anul viitor decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep pentru că Legea offshore a fost aprobată prea târziu, ceea ce nu mai permite OMV să evalueze condițiile prevăzute de aceasta și să adopte o decizie în trimestrul IV al acestui an, cum își planificase inițial. În plus, șeful OMV s-a declarat nemulțumit și de obligația impusă de lege producătorilor offshore de gaze de a vinde pe piețele centralizate din România minimum 50% din cantitatea anuală de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, cu precizarea că este vorba de 50% din cantitatea de gaze naturale din producția proprie.

Ulterior, un alt operator concesionar din Marea Neagră, Black Sea Oil & Gas (BSOG), a declarat că nu va putea lua o decizie de investiție în proiectul offshore Midia Gas Development (descoperirile Ana și Doina) în cursul acestui an ca urmare a regimului fiscal necompetitiv prevăzut de Legea offshore.

Miercurea trecută, Parlamentul a votat Legea offshore cu o fiscalitate majorată chiar și față de nivelul prevăzut de varianta trimisă de președintele Klaus Iohannis la reexaminare. Într-o ultimă tentativă de îmbunare a investitorilor, care s-au declarat nemulțumiți de prevederile legii, parlamentarii au acceptat să reintroducă clauza de stabilitate a regimului fiscal al exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră pe toată perioada de derulare a acordurilor petroliere, inclusiv în ceea ce privește impozitul pe veniturile suplimentare ale concesionarilor, eliminată la comisiile Camerei Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
neptun deep
verchere
exxon
decizie
investie