Autoritățile britanice au aprobat pentru prima dată în ultimii 30 de ani deschiderea unei noi mine de cărbune

Autoritățile britanice au aprobat pentru prima dată în ultimii 30 de ani deschiderea unei noi mine de cărbune
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2022

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, guvernul Regatului Unit a dat permisiunea pentru deschiderea unei noi mine de cărbune, a anunțat BBC Broadcasting Corporation, citându-l pe ministrul pentru locuințe, dezvoltare regională și administrație locală al Regatului Unit, Michael Gove.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vorbim despre o mină care va fi deschisă în Whitehaven din comitatul Cumbria, din nord-vestul Angliei. Autoritățile municipale au aprobat proiectul în octombrie 2020, dar după criticile venite din partea opoziției și a ecologiștilor, guvernul Regatului Unit a inițiat o nouă revizuire a fezabilității planurilor de creștere a producției de cărbune, scrie Adevarul.

TABEL Prăbușire a prețului carburanților. Ieftiniri record într-o singură zi CITEȘTE ȘI TABEL Prăbușire a prețului carburanților. Ieftiniri record într-o singură zi

După cum a subliniat BBC, susținătorii proiectului au justificat deschiderea minei prin nevoia de a crea noi locuri de muncă și de a reduce dependența de importurile de cărbune din străinătate, inclusiv pe fondul sancțiunilor impuse cărbunelui rusesc. Totodată, însuși Gove a dat asigurări că deschiderea minei va avea un impact „neutru sau nesemnificativ” asupra planurilor autorităților de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

În același timp, după cum a subliniat BBC, această decizie poate provoca nemulțumiri în rândul unui număr de membri ai Partidului Conservator de guvernământ, a opoziției și a activiștilor de mediu. „Mina nu este necesară, va crește emisiile și nu va înlocui cărbunele rusesc”, a declarat Tony Bosworth, purtător de cuvânt al organizației de mediu Friends of the Earth. La rândul său, Partidul „Liberal Democrat” a spus că acțiunile guvernului „distrug reputația” țării în domeniul protecției mediului.

Potrivit The Daily Telegraph, mina Whitehaven este planificată să producă cărbune de cocs, din care regatul a importat până de curând din Rusia. Anterior Marea Britanie a importat cărbune de cocs, printr-o divizie a companiei indiene Tata Steel și a firmei Yorkshire British Steel deținută de grupul chinez Jingye, care au anunțat însă încetarea achizițiilor de cărbune de cocs din Rusia și a trecut la furnizori din Țara Galilor, Statele Unite și Canada. Interzicerea importului de cărbune din Federația Rusă a început să se aplice în Marea Britanie de pe 10 august. În 2021, cărbunele rusesc a reprezentat o pondere de 27% în structura importurilor britanice. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mina de carbune
marea britanie