Calitatea de avocat definitiv, dobândită fără examenul de definitivat de către alte trei categorii profesionale

Calitatea de avocat definitiv, dobândită fără examenul de definitivat de către alte trei categorii profesionale
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 sep 2022

Grefierii cu studii superioare juridice, magistrații-asistenți și executorii judecătorești, cu activitate de 5 ani, vor putea dobândi calitatea de avocat definitiv fără susținerea examenului de definitivare în profesia de avocat, cu condiția promovării examenului de definitivat în profesia din care provine, prevede un proiect legislativ adoptat de Senat. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

De ce este important: În prezent, pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, persoana care a promovat examenul de primire în profesia de avocat și care până la data susținerii acestui examen a îndeplinit funcția de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobândește calitatea de avocat definitiv fără susținerea examenului de definitivare în profesia de avocat, dacă a promovat examenul de definitivat în profesia din care provine. 

TAROM își revine ajutată de concedii CITEȘTE ȘI TAROM își revine ajutată de concedii

Conform inițiatorilor, Uniunea Națională a Barourilor din România a exprimat un punct de vedere favorabil în privința acestei modificări.

În plus, proiectul mai stabilește că absolvenții cu atestat ai Școlii Naționale de Grefieri care au obținut media de absolvire de cel puțin 7 se consideră definitivați în profesia din care provin.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie votat și de Camera Deputaților și promulgat de șeful startului. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
grefier
magistrat
asistent
executor
judecatoresc
avocat
definitivat
examen
senat
parlament