Calcul - Cărbunele va fi detronat, nu va mai fi principalul producător de electricitate

Calcul - Cărbunele va fi detronat, nu va mai fi principalul producător de electricitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 ian 2024

Energiile regenerabile vor deveni principala sursă de producție de electricitate la nivel mondial în 2025, depășind cărbunele, a estimat Agenția Internațională a Energiei (IEA), informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În raportul său anul cu privire la piața electricității, IEA prognozează că ponderea regenerabilelor în producția totală de electricitate va urca până la 37% în 2026, de la 30% în 2023, în principal ca urmare a reducerii costurilor pentru energia fotovoltaică. În sens invers, producția de electricitate pe bază de cărbune ar urma să scadă, în medie, cu 1,7% pe an până în 2026, în principal ca urmare a diminuării utilizării acestui combustibil fosil în China, arată Agerpres.

TABEL OMV Petrom a scumpit benzina CITEȘTE ȘI TABEL OMV Petrom a scumpit benzina

De asemenea, producția de electricitate a centralelor nucleare din întreaga lume este prognozată să atingă un nou maxim istoric, pe măsură ce producția centralelor din Franța își va reveni după valorile scăzute din 2022, mai multe centrale din Japonia vor fi repuse în funcțiune iar noi reactoare vor începe să producă electricitate pe piețele din China, India Coreea de Sud și Europa.

În aceste condiții, ponderea combustibililor fosili în producția de electricitate se va reduce de la 61% în 2023 la 54% în 2026, ceea ce înseamnă că vor coborî sub pragul de 60% pentru prima dată de la debutul publicării datelor statistice, în anul 1971.

"Sectorul electricității produce în prezent mai multe emisii de CO2 decât orice alt sector al economiei mondiale așa că este încurajator că creșterea rapidă a regenerabilelor și expansiunea constantă a energiei nucleare urmează să acopere întreaga creștere a cererii globale de electricitate în următorii trei ani", a declarat directorul IEA, Fatih Birol.

Grupul austriac Enery semnează cu Orange România CITEȘTE ȘI Grupul austriac Enery semnează cu Orange România

Datele IEA arată că cererea de electricitate va crește, în medie, cu 3,4% începând din 2024 și până în 2026, după ce ritmul de creștere a încetinit ușor până la 2,2% în 2023. În paralel, emisiile globale de CO2 ar urma să scadă cu 2,4% în 2024, urmate de scăderi mai mici în 2025 și 2026, se precizează în raportul "Electricity 2024" publicat miercuri.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

Recent a fost anunțat că producătorii de energie din Europa au generat mai multă energie electrică din vânt decât din cărbune pentru prima dată, în ultimul trimestru al anului 2023, marcând o piatră de hotar cheie pentru eforturile regionale de tranziție energetică, semnalează Reuters.

Utilitățile europene au generat un record de 193 de terawatt-oră (TWh) de energie electrică din facilitățile eoliene, în intervalul octombrie-decembrie în 2023, comparativ cu 184 TWh obținut de la centralele pe cărbune.

Dezvoltatorul american de SMR-uri NuScale, care pregătește mini-reactoare în România, decizie strategică: Redirecționează resursele către proiecte pe termen scurt, cum este cel de la Doicești, apelând și la disponibilizări CITEȘTE ȘI Dezvoltatorul american de SMR-uri NuScale, care pregătește mini-reactoare în România, decizie strategică: Redirecționează resursele către proiecte pe termen scurt, cum este cel de la Doicești, apelând și la disponibilizări

Producția eoliană în ultimul trimestru al anului 2023 a fost cu aproximativ 20% mai mare decât în același trimestru din 2022, în pofida eșecurilor pe scară largă pentru sectorul instalațiilor eoliene în 2023 din cauza costurilor ridicate ale forței de muncă, materialelor și finanțării.

Noul sprijin politic convenit de legislatorii europeni la sfârșitul anului 2023, inclusiv finanțare pentru producătorii de turbine și timpi mai scurti de autorizare pentru dezvoltatori, ar trebui să contribuie la stimularea în continuare a producției eoliene regionale în 2024 și ar putea extinde avantajul energiei eoliene față de cărbune în viitor, arată sursa citată.

Data la care PPC își va anunța planul pentru România după ce a preluat Enel. Primul anunț lansat prin Profit.ro: Angajații nu vor fi afectați CITEȘTE ȘI Data la care PPC își va anunța planul pentru România după ce a preluat Enel. Primul anunț lansat prin Profit.ro: Angajații nu vor fi afectați

GRAFICE POT FI VĂZUTE AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
eolian
carbune