Căldură și apă caldă la iarnă – TVA scade din ianuarie. Și acum vestea proastă

Căldură și apă caldă la iarnă – TVA scade din ianuarie. Și acum vestea proastă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 sep 2021

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) aplicată căldurii și apei calde livrate de sistemele centralizate de termoficare consumatorilor casnici urmează să scadă de la 19% în prezent la 5% din 13 ianuarie anul viitor, potrivit unei modificări legislative adoptate de Parlament. Raportat la prețurile de facturare a gigacaloriei datorate efectiv de populație în prezent în vigoare, asta ar însemna o ieftinire cu aproape 12% (11,76%).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Este însă doar partea plină a paharului.

ULTIMA ORĂ Fostul ministru al Sănătății Florian Bodog, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnături privată CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fostul ministru al Sănătății Florian Bodog, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnături privată

Majoritatea sistemelor centralizate municipale de termoficare, inclusiv cel din București, cel mai mare din țară, sunt alimentate cu energie termică produse de centrale ce funcționează cu gaze naturale, iar prețul acestora a explodat în ultimele câteva luni. Prețul angro al gazelor cu livrare în ultimul trimestru al anului în curs este triplu față de cel din perioada similară din 2020.

Gazele reprezintă principalul cost al centralelor și, de asemenea, cea mai importantă componentă a prețului agentului termic vândut de producători operatorilor sistemelor centralizate de transport și distribuție precum Termoenergetica, urmașa falimentarului RADET.

ByteDance, proprietarul TikTok, a achiziționat un startup de realitate virtuală CITEȘTE ȘI ByteDance, proprietarul TikTok, a achiziționat un startup de realitate virtuală

Prețurile cu care centralele, precum cele aparținând ELCEN București, vând energie termică operatorilor de sisteme centralizate sunt aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), pe baza costurilor prezentate de producători.

"Prețul căldurii în iarna aceasta, este o întrebare foarte serioasă. Urmează să vedem, este din nou un întreg ciclu, gazul care vine la Romgaz, negocierea între Romgaz și ELCEN, prețul gigacaloriei pe care urmează să îl fixeze ANRE și o eventuală hotărâre de guvern pentru consumatorii vulnerabili. Toate astea sunt discuții pe care urmează să le avem, nu am date", a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, răspunzând unei întrebări din partea presei.

VIDEO Uraganul Ida a lăsat orașul New Orleans în beznă CITEȘTE ȘI VIDEO Uraganul Ida a lăsat orașul New Orleans în beznă

În condițiile scumpirii galopante a gazelor, este de așteptat ca ANRE să aprobe prețuri semnificativ mai mari la energia termică cumpărată de sistemele centralizate de termoficare de la producători pentru a o livra populației. Mai departe, operatorii trebuie să decidă dacă își permit să absoarbă scumpirea sau o transferă în prețul gigacaloriei practicat de ele.

În această privință, decizia finală aparține primăriilor și consiliilor locale, care controlează acești operatori.  

ULTIMA ORĂ FOTO Dacia a anunțat numele noului crossover cu 7 locuri. „Evocă dinamism și energie pozitivă.” CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Dacia a anunțat numele noului crossover cu 7 locuri. „Evocă dinamism și energie pozitivă.”

Dacă decid să aprobe majorări de tarife pentru RADET-uri, autoritățile locale au de luat ulterior o decizie și mai importantă: dacă acceptă ca aceste majorări să se reflecte în prețul final de facturare plătit de populație sau majorează și subvențiile plătite operatorilor de la bugetele locale, pentru compensarea sau limitarea scumpirilor de pe facturile consumatorilor casnici.

Acest lucru s-ar putea dovedi dificil în multe locuri, din cauza constrângerilor bugetare. În plus, în București, municipalitatea are deja datorii mari față de Termoenergetica în ceea ce privește subvențiile pentru acoperirea diferenței dintre costurile operatorului și prețul de facturare aplicat populației.

viewscnt
Afla mai multe despre
reducere tva energie termica
reducere tva caldura apa calda
scumpire gaze
scumpire gigacalorie
subventie gigacalorie