Cea mai mare investiție privată în electricitate din România, centrala pe gaz a OMV Petrom, își va relua activitatea doar în trimestrul III

Cea mai mare investiție privată în electricitate din România, centrala pe gaz a OMV Petrom, își va relua activitatea doar în trimestrul III
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 mai 2017

Centrala electrică pe gaz a OMV Petrom, care a intrat pe 21 aprilie în avarie totală, nu va fi funcțională până în trimestrul al treilea al acestui an, estimează OMV Petrom în raportul cu rezultatele financiare ale grupului pe primul trimestru al acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Pe 21 aprilie, transformatorul turbinei pe abur al centralei electrice Brazi s-a defectat. Defecțiunea este în curs de investigare pentru a identifica impactul și durata rectificării problemei. Pe baza informațiilor preliminare, estimarea curentă este că centrala nu va fi operațională pana în T3/17”, se precizează în raportul privind rezultatele financiare pe primul trimestru al companiei.

În raport, OMV Petrom confirmă știrea publicată de Profit.ro, potrivit căreia, deși compania a anunțat la BVB pe 26 aprilie avaria, aceasta data încă de pe 21 aprilie.

Pe 26 aprilie OMV Petrom publica un comunicat de presă pe BVB, potrivit căruia, centrala electrică pe gaz de Brazi, “cel mai mare proiect privat Greenfield de generare de electricitate din România, cu investiții de circa 530 milioane euro”, după cum o descrie pe propriul site compania, “nu este momentan disponibila din cauza unei defecțiuni la transformatorul turbinei cu abur. Pe baza datelor preliminare, estimarea actuală este că indisponibilitatea centralei ar putea dura până la sfârșitul lunii iulie 2017“. Sfârșitul lunii iulie a devenit între timp “trimestrul al treilea al acestui an”. Centrala funcționa oricum la jumătate de capacitate încă din luna septembrie a anului trecut.

Potrivit site-ului companiei-mamă, OMV, cea de-a doua unitate a Centralei de la Brazi s-a închis neplanificat pe 21 aprilie, pe 27 fiind programată o oprire planificată în vederea intrării în revizie a centralei, până pe 18 mai. Închiderea planificată pentru revizie a fost anulată ca urmare a defecțiunii apărute, centrala fiind nefuncțională oricum începând cu 21 aprilie ca urmare a defecțiunii apărute. OMV anunța că primul reactor, care nu funcționează din luna septembrie, ar fi trebuit să reintre în funcțiune pe 15 august.

Mândria \ CITEȘTE ȘI Mândria "verde" a OMV Petrom, centrala electrică de la Brazi, nu mai funcționează deloc din 21 aprilie. De 6 luni mergea, oricum, la jumătate din capacitate

Centrala electrică pe gaz a OMV Petrom de la Brazi are o capacitate instalată de 860 de MW, și funcționează cu 2 turbine cu gaze naturale de 290 MW fiecare și o turbină cu abur de 313 MW. OMV Petrom se lăuda că centrala are o eficiență energetică de 57%, față de o medie de numai 30% în sectorul energetic din România, cu alte cuvinte “folosește pana la jumătate din cantitatea de gaz pe care o folosește orice altă centrală pe gaze din România pentru a genera aceeași cantitate de electricitate”.

viewscnt
Afla mai multe despre
avarie
centrală