Cel mai mare parc fotovoltaic din România a fost pus în funcțiune

Cel mai mare parc fotovoltaic din România a fost pus în funcțiune

Parcul solar Ratesti. Foto: Econergy

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 27 nov 2023

Cel mai mare parc fotovoltaic din România, construit la Rătești, județul Argeș, și-a început activitatea comercială.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Deținut în proporții egale de companiile israeliene Econergy și Nofar Energy, parcul de la Rătești are o capacitate totală de 155 MW, fiind cel mai mare parc fotovoltatic construit până în prezent în România și în regiunea Europei Centrale și de Est.

Parcul va începe să furnizeze energie electrică la capacitate maximă în rețeaua electrică în săptămânile următoare, potrivit Econergy. Unitatea de producție de energie regenerabilă poate alimenta peste 100.000 de gospodării, ceea ce înseamnă eliminarea a 168.000 de tone de emisii de CO2 pe an.

Unul din principalii contractori ai centralei nucleare Cernavodă a ieșit din insolvență CITEȘTE ȘI Unul din principalii contractori ai centralei nucleare Cernavodă a ieșit din insolvență

Potrivit dezvoltatorilor, valoarea totală a investiției s-a ridicat la 102 milioane de euro, fiind cea mai mare efectuată până acum în fotovoltaicul românesc.

Săptămâna trecută, Econergy a anunțat că a obținut un împrumut de 60 milioane de euro de la Raiffeisen Bank International pentru finanțarea costurilor.

Econergy a furnizat servicii de management de proiect (EPCm) pentru parcul de la Rătești și a încheiat, de asemenea, un acord pentru o perioadă de management de zece ani după conectarea la rețeaua electrică din România, în schimbul a 4% din veniturile proiectului.

Parcul de la Rătești este estimat să genereze venituri medii anuale de 19,8 milioane de euro în primii cinci ani de funcționare și un profit operațional (EBITDA) de 17,2 milioane de euro.

Econergy are alte trei proiecte fotovoltaice în construcție în România, cu o capacitate totală de 234 MW, care sunt estimate să intre în funcțiune în următoarele șase luni.

Compania este un dezvoltator și operator internațional de proiecte de energie regenerabilă, cu operațiuni în Spania, Marea Britanie, Polonia, România și Italia și peste 200 de proiecte solare și eoliene în dezvoltare.

Nofar Energy este o companie specializată pe dezvoltarea și operarea de instalații de producție și stocare a energiei fotovoltaice și eoliene, cotată la bursa din Tel Aviv, cu activitate în Spania, Italia, Israel, Polonia, Marea Britanie și SUA.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
econergy
parc solar ratesti
cel mai mare parc fotovoltaic romania
raiffeisen bank international
imprumut