Cerere de 16 miliarde metri cubi de gaze la a doua licitație UE pentru achiziția la comun de gaze naturale

Cerere de 16 miliarde metri cubi de gaze la a doua licitație UE pentru achiziția la comun de gaze naturale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 iul 2023

Comisia Europeană a lansat a doua licitație internațională pentru cumpărarea de gaze naturale prin intermediul mecanismului de achiziții comune al Uniunii Europene, vizând livrări totale de aproape 16 miliarde de metri cubi de gaze, peste cantitatea solicitată la prima licitație.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peste 150 companii s-au înscris până acum pentru a participa la achizițiile comune de gaze prin intermediul mecanismului AggregateEU, introdus pentru a limita creșterea costurilor cu energia în urma întreruperii livrărilor din Rusia.

La runda de licitații lansată acum au depus cereri 49 de companii europene, pentru un volum total de 15,9 miliarde de metri cubi de gaz, peste cei 11,6 miliarde de metri cubi solicitați la prima rundă, organizată în mai.

Acțiunile Hidroelectrica sunt alocate investitorilor. H2O intră în indici. Care sunt companiile îndepărtate pentru a-i face loc CITEȘTE ȘI Acțiunile Hidroelectrica sunt alocate investitorilor. H2O intră în indici. Care sunt companiile îndepărtate pentru a-i face loc

Aproape jumătate din cerere este pentru gaz natural lichefiat (GNL), potrivit Comisiei.

A doua rundă de licitații este deschisă în intervalul 7-10 iulie și acoperă livrările de gaze solicitate de cele 49 de companii pentru perioada august 2023 - martie 2025.

Până la sfârșitul anului vor urma alte trei licitații.

"Încurajez furnizorii internaționali de încredere să își prezinte ofertele și să profite de oportunitatea de a-și extinde baza de clienți în UE și în Comunitatea Energiei", a declarat vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič.

Context

Statele UE s-au angajat, anul trecut, să participe la agregarea cererii pentru cel puțin 15% din obiectivele lor naționale de stocare a gazelor, reprezentând aproximativ 13,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Obiectivele privind stocarea gazelor și achizițiile în comun de gaze au fost convenite în 2022, ca măsuri de urgență “în replică la folosirea de către Rusia a energiei pe post de armă și la creșterea fără precedent a prețurilor la energie de la invadarea Ucrainei de către Rusia”, potrivit Comisiei.

GRAFICE Tranzitul gazelor prin România a explodat CITEȘTE ȘI GRAFICE Tranzitul gazelor prin România a explodat

Scopul este de a reduce volatilitatea prețurilor, de a asigura o aprovizionare sigură și previzibilă cu energie și de a valorifica ponderea colectivă de piață a Europei.

AggregateEU este mecanismul UE care permite agregarea cererii de gaze și achizițiile în comun. Acesta a fost instituit ca o componentă centrală a Platformei energetice a UE, pentru a sprijini eforturile blocului de a nu mai folosi gazele rusești prin înlocuirea acestora cu alternative mai fiabile.

Platforma este accesibilă întreprinderilor din țările UE și părților contractante la Comunitatea Energiei. Ucraina, Republica Moldova și Serbia și-au exprimat interesul de a participa.

Odată ce mecanismul AggregateEU va corela cererea europeană colectivă cu ofertele furnizorilor internaționali de gaze, întreprinderile participante vor iniția negocieri cu furnizorii cu privire la condițiile contractuale pentru achiziționarea și livrarea gazelor. Comisia Europeană nu joacă niciun rol în cadrul negocierilor.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
achizitii comune gaze
aggregateeu
licitatie ue gaze naturale
preturi gaze naturale
razboi ucraina |