UE lansează prima licitație pentru achiziții comune de gaze. Cerere pentru 11,6 miliarde metri cubi

UE lansează prima licitație pentru achiziții comune de gaze. Cerere pentru 11,6 miliarde metri cubi
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 mai 2023

Comisia Europeană a lansat prima licitație internațională pentru cumpărarea de gaze naturale prin intermediul mecanismului de achiziții comune al Uniunii Europene, vizând un volum total de 11,6 miliarde de metri cubi de gaz.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Aproximativ 107 companii s-au înscris până acum pentru a participa la achizițiile comune de gaze prin intermediul mecanismului AggregateEU, introdus pentru a limita creșterea costurilor cu energia în urma întreruperii livrărilor din Rusia.

Pentru prima licitație lansată astăzi, au depus cereri 77 de companii europene, pentru un volum total de aproximativ 11,6 miliarde de metri cubi de gaz.

DECIZIE Deal-ul Romgaz-Duro Felguera pentru finalizarea Iernut. Cât încasează Romelectro CITEȘTE ȘI DECIZIE Deal-ul Romgaz-Duro Felguera pentru finalizarea Iernut. Cât încasează Romelectro

Cererea de GNL reprezintă aproximativ 2,8 miliarde de metri cubi, în timp ce aproape 9,6 miliarde de metri cubi sunt solicitați pentru livrarea prin conducte, potrivit Comisiei.

Prima rundă de licitație este deschisă până la 15 mai și acoperă livrările de gaze din iunie 2023 până în mai 2024.

Context

Statele UE s-au angajat, anul trecut, să participe la agregarea cererii pentru cel puțin 15% din obiectivele lor naționale de stocare a gazelor, reprezentând aproximativ 13,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Obiectivele privind stocarea gazelor și achizițiile în comun de gaze au fost convenite în 2022, ca măsuri de urgență “în replică la folosirea de către Rusia a energiei pe post de armă și la creșterea fără precedent a prețurilor la energie de la invadarea Ucrainei de către Rusia”, potrivit Comisiei.

Scopul este de a reduce volatilitatea prețurilor, de a asigura o aprovizionare sigură și previzibilă cu energie și de a valorifica ponderea colectivă de piață a Europei.

AggregateEU este mecanismul UE care permite agregarea cererii de gaze și achizițiile în comun. Acesta a fost instituit ca o componentă centrală a Platformei energetice a UE, pentru a sprijini eforturile blocului de a nu mai folosi gazele rusești prin înlocuirea acestora cu alternative mai fiabile.

Platforma este accesibilă întreprinderilor din țările UE și părților contractante la Comunitatea Energiei. Ucraina, Republica Moldova și Serbia și-au exprimat interesul de a participa.

Odată ce mecanismul AggregateEU va corela cererea europeană colectivă cu ofertele furnizorilor internaționali de gaze, întreprinderile participante vor iniția negocieri cu furnizorii cu privire la condițiile contractuale pentru achiziționarea și livrarea gazelor. Comisia Europeană nu va juca niciun rol în cadrul negocierilor.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
achizitii comune gaze
aggregateeu
licitatie ue gaze naturale
preturi gaze naturale
razboi ucraina