CIECH Soda România intră în stand-by prelungit

CIECH Soda România intră în stand-by prelungit
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2020

După 6 luni de stand-by, în contextul incertitudinilor economice provocate de pandemie și al negocierilor fără rezultat cu privire la reluarea furnizării aburului industrial către fabrică, CIECH Soda România transmite că a fost "forțată" să intre într-un stand-by prelungit, prin finalizarea procesului de disponibilizări voluntare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procesul de disponibilizare voluntară se va încheia la 1 aprilie și peste 72% dintre angajați vor beneficia de acesta.

Societatea va păstra o parte din angajați, cei responsabili pentru producția de silicați de sodiu, precum și pentru mentenanța instalației de producție a sodei calcinate.

EXCLUSIV După ce anunțase începerea producției de gaz în proiectul MGD din Marea Neagră în 2021, BSOG - un nou mesaj: își va adapta planurile în funcție de evoluția pandemiei și a cotațiilor externe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV După ce anunțase începerea producției de gaz în proiectul MGD din Marea Neagră în 2021, BSOG - un nou mesaj: își va adapta planurile în funcție de evoluția pandemiei și a cotațiilor externe

În același timp, compania a inițiat planurile de construire a propriei centrale în cogenerare și preconizează că va relua producția la Râmnicu Vâlcea într-un interval de 2-3 ani. Începând cu luna septembrie 2019, compania a apelat la o serie de experți pentru elaborarea planurilor referitoare la obținerea unei surse de abur pe termen lung pentru toți operatorii economici din județul Vâlcea. O centrală în cogenerare construită de un consorțiu poate reprezenta o alternativă durabilă, pentru care sunt necesare atât investiții, cât și know-how. CIECH operează propriile centrale în alte țări în care deține unități de producție și este pregătită să își asume partea sa de investiție și să se implice într-o astfel de soluție pe termen lung.

„Ne oprim, dar nu vrem să plecăm. Dorim să continuăm să ne arătăm prețuirea față de oameni și tradiția locală. Echipele noastre au elaborat deja planurile pentru propria noastră centrală și vom începe să le punem în aplicare, precum și să identificăm resursele financiare necesare construirii propriei noastre centrale în cogenerare. Sperăm ca în următorii trei ani să ne putem reîncepe activitatea cu propria noastră sursă de abur”, a declarat Witold Urbanowski.

Începând cu 17 septembrie 2019, producția CIECH Soda România, singura fabrică de sodă calcinată din România, a intrat în stand-by din cauza imposibilității de a obține cantitățile de abur necesare la un preț sustenabil. În cursul anului 2019, prețul la abur solicitat de singurul furnizor pe plan local, CET Govora, a crescut cu 75%, în pofida unor majorări anterioare succesive, care deja aduseseră prețul la cel mai ridicat nivel sustenabil, de 122 lei/Gcal (fără costurile certificatelor CO2, care sunt plătite separat de către CIECH Soda România către CET Govora).

CIECH Soda România înregistrase deja pierderi cumulate de 500 milioane de lei începând cu anul 2006, atunci când compania a fost preluată de CIECH, unul dintre cei mai mari investitori polonezi în România. Începând cu 2013, compania a trecut printr-un proces de restructurare masivă și profundă și a derulat un program de investiții, care, în intervalul 2014-2015, a asigurat o creștere de 30% a producției astfel încât să se asigure volume care să acopere costurile de producție și să ofere posibilitatea de dezvoltare ulterioară. Au fost modificate procesele comerciale și a fost reconstruită întreaga structură organizațională. Acele schimbări au condus la îmbunătățirea rezultatelor fabricii din România și, drept urmare, aceasta a devenit un element important al economiei locale.

Cu toate acestea, presiunea succesivă asupra prețurilor utilităților, în special cel al aburului furnizat de CET Govora, aflată în proprietatea CJ Vâlcea, și cele ale materiilor prime din partea furnizorilor locali, precum și intensificarea concurenței din partea noilor intrați pe piață au erodat sustenabilitatea financiară a companiei, care, după o perioadă de reviriment, s-a confruntat din nou cu rezultate financiare negative.

GUEST WRITER | Enache Pirtea & Asociații | Simona Pirtea, Managing Partner și Cezara Șerban, Senior Associate: Acordarea certificatelor pentru situații de urgență CITEȘTE ȘI GUEST WRITER | Enache Pirtea & Asociații | Simona Pirtea, Managing Partner și Cezara Șerban, Senior Associate: Acordarea certificatelor pentru situații de urgență

Fabrica de sodă este unul dintre cei mai mari consumatori de abur industrial din zonă, în condițiile în care, înainte de a intra în stand-by, achiziționa aproape 60% din energia termică (abur) produsă de CET Govora. Cum aburul reprezintă baza de funcționare într-o centrală în cogenerare, un astfel de proiect va trebui să întrunească toate condițiile tehnice pentru livrarea de abur cât mai eficient posibil.

Compania are o experiență îndelungată în managementul centralelor termice, având unități proprii sau în colaborare cu parteneri locali în alte țări ale grupului, precum Polonia sau Germania.

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, CIECH a înregistrat deja pierderi totale de peste 500 milioane lei în România, de când a preluat Uzinele Sodice Govora în 2006.

Singurul producător de sodă calcinată din țară, CIECH Soda România este a doua cea mai mare companie privată în ceea ce privește veniturile și al 5-lea cel mai mare angajator privat din Vâlcea. Potrivit unui raport EY lansat în 16 septembrie, operațiunile companiei susțineau, în total, la nivelul anului 2018, peste 4.400 de locuri de muncă. De asemenea, contribuia cu 445 milioane lei valoare adăugată la PIB-ul României.

Fabrica a fost preluată în 2006.

În martie, Profit.ro a prezentat un document care avertiza că scumpirea cu 166% a certificatelor CO2 aruncă în aer CET Govora, cu riscuri și pentru Oltchim, Ciech Soda și încălzirea centralizată a vâlcenilor, și în care erau avansate măsuri excepționale.

Actualul blocaj a apărut după ce CET Govora a denunțat în mod unilateral contractul pentru aburul furnizat către CIECH Soda România, deși abia fusese semnat în aprilie 2019. Conform termenilor contractuali inițiali, CET a cerut, pentru aburul furnizat, un preț în creștere cu 135% comparativ cu 2018 (incluzând prețurile certificatelor CO2) și a anunțat noi reduceri ale volumului de abur.

EuCeMananc lansează meniuri predefinite CITEȘTE ȘI EuCeMananc lansează meniuri predefinite

CIECH a apelat la toți jucătorii de pe plan local și național, dar și la autoritățile care ar fi putut ajuta, trimițând peste zeci de memorandum-uri, cărți albe, notificări și cereri care au atras atenția asupra gravității situației. Compania a dezvolat chiar și propriile planuri de soluționare a acestor probleme.

În luna martie 2019, compania a anunțat că va disponibiliza până la 95 de angajați, echivalentul a 16% din personalul existent, începând din luna mai, după ce CET Govora a majorat prețul aburului industrial furnizat companiei și a anunțat restricționarea livrărilor.

Grupul polonez, care produce, în România, sodă calcinată și alte derivate din sodă, a decis să lanseze procedurile de disponibilizare colectivă la subsidiara locală pentru a-și reduce costurile fixe, urmare a creșterii prețului aburului industrial de la 1 ianuarie 2019 și a riscurilor asupra producției generate de scăderea livrărilor de abur cu circa 20% între 15 mai 2019 și începutul următorului sezon de încălzire, măsură anunțată anterior de CET Govora.

CET Govora, furnizor de energie, căldură și abur industrial deținut integral de Consiliul Județean Vâlcea, aflat în insolvență, este unic furnizor de abur industrial pentru Ciech Soda România.

La finele anului 2016, CET Govora și Ciech au semnat un contract pe zece ani pentru furnizarea aburului industrial, în valoare de 360 milioane euro, după ce contractul încheiat anterior fusese denunțat de administratorul judiciar al CET Govora, cu argumentul că producătorul de energie livra abur industrial la un preț cu mult sub costul de producție.

"Euro Insol a obținut pentru CET Govora o creștere de preț de peste 35% pentru aburul industrial, de la prețul de 79 lei/Gcal din contractul denuntat în august 2016, la o medie de 108 lei/Gcal – 106 lei/Gcal pentru aburul de 6 și 13 bari și 110 lei/Gcal pentru aburul de 35 bari”, a transmis atunci Euro Insol, administratorul CET Govora.

Prețurile stabilite la semnarea contractului au fost valabile până la finele anului 2018, cele două părți angajându-se să negocieze o nouă formulă de preț începând cu 2019, care să includă costurile de producție înregistrate de CET Govora, potrivit Euro Insol.

Ciech Group, fondat în 1945 la Lodz, este unul dintre cei mai mari jucători din industria chimică la nivel european. Grupul deține 8 uzine, în Polonia, România și Germania, având aproximativ 3.700 de angajați.

Din 2014, acționarul majoritar al grupului este Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat cu o avere de peste 3 miliarde de euro.

Subsidiara din România, achiziționată în 2006, a încheiat anul 2017 cu afaceri de aproape 390 de milioane lei și un profit de 15,6 milioane lei, în scădere de la circa 35,9 milioane lei în anul precedent.

În 2018, afacerile au urcat la 420,1 milioane lei, cu un profit de 24,5 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciech soda romania
uzinele sodice govora