UE a obținut de la Gazprom concesii pe tema prețurilor și exportului de gaze pentru statele din Europa Centrală și de Est, mai puțin România

UE a obținut de la Gazprom concesii pe tema prețurilor și exportului de gaze pentru statele din Europa Centrală și de Est, mai puțin România
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 21 mar 2017

Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu Gazprom privind renegocierea prețurilor la gazele naturale pentru statele din Europa Centrală și de Est, mai puțin România, prețuri care să nu mai fie legate de cel internațional al petrolului, ci de cel al gazului de referință de pe principalele piețe europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, care a mai adăugat că oficialii Gazprom au fost de acord inclusiv cu modificarea contractelor, în sensul eliminării restricțiilor de export impuse până în prezent de compania rusă statelor importatoare în ceea ce privește volumul de gaze furnizat de Gazprom.

Statele în numele cărora a negociat UE sunt Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria și Slovacia. Lipsește, surprinzător, România, poate pentru că în ultimii doi ani a importat cantități reduse de gaze din Rusia, fiind considerată de către Bruxelles, și ca urmare a raportărilor triumfaliste ale autorităților române, independentă energetic de Rusia.

În prezent, există o dezbatere privind oportunitatea liberalizării prețului la gaze vândut de producătorii români de la 1 aprilie, potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului Cioloș. Orice liberalizare a prețului ar avea însă sens doar în cazul în care România ar fi interconectată cu piețele din statele vecine, întâmplător exact cele în numele cărora a negociat UE. Deocamdată, România nu poate exporta gaze, rețele de transport fiind doar unidirecționale, permițând exclusiv doar importul de gaze.

EXCLUSIV Guvernul începe negocieri cu Comisia Europeană și va promova prin ordonanță de urgență noi condiții de liberalizare a prețului la gaze naturale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul începe negocieri cu Comisia Europeană și va promova prin ordonanță de urgență noi condiții de liberalizare a prețului la gaze naturale

Faptul că România nu este inclusă pe lista de state anunțate de comisarul european pentru concurență ar putea sugera faptul că, în continuare, importurile de gaze rusești efectuate de România, mai ales pe timpul iernii, ar putea fi făcută la un preț legat de cel al petrolului, și nu la un preț concurențial, stabilit pe principalele burse de gaze. Ceea ce ar însemna că, în condițiile în care se va liberaliza piața gazelor și va fi creată o platformă de tranzacționare pe OPCOM, gazul de import, care probabil va fi cel ce va determina prețul pentru ziua următoare (în absența posibilității exportului de gaze), va avea un preț de referință stabilit de Gazprom în funcție de prețul internațional al petrolului.

Potrivit comisarului european pentru concurență, UE era îngrijorată în legătură cu posibilitatea enclavizării celor 8 state ca urmare a restricțiilor impuse de Gazprom. Astfel, UE a solicitat și obținut de la compania rusă să permită modificarea contractelor, în sensul în care fiecare stat importator va face ce crede de cuviință cu gazu importat, îl va consuma intern sau îl va exporta. Totodată, Gazprom s-a angajat să nu mai perceapă niciun comision în cazul în care gazul este exportat în stat membru UE.

Ținând cont de faptul că anumite state, în special Bulgaria și țările baltice, au o interconectivitate redusă cu restul statelor membre UE, Gazprom a promis că le va oferi acestor state gaz la un preț mai redus, fix și stabilit în mod transparent. Iarăși, nu se spune nimic de România, deși se află într-o situație similară cu acestea din punct de vedere al interconectivității.

În plus, clienți care au cumpărat gaz destinat Ungariei, Slovaciei sau Poloniei în pot revinde către bulgari sau baltici, creând astfel concurență chiar Gazprom-ului.

Cum va funcționa tariful de referință pentru RCA. ASF încearcă să “reseteze” mintea șoferilor CITEȘTE ȘI Cum va funcționa tariful de referință pentru RCA. ASF încearcă să “reseteze” mintea șoferilor

În plus, Gazprom s-a angajat să modifice contractele semnate cu Bulgaria, în special în ceea ce privește eliminarea clauzelor exclusive care îngreunează interconectarea Bulgariei cu piețele vecine, în particular cu Grecia.

Modificarea structurii prețului, raportarea sa la cele de referință de pe bursele europene și nu la prețul petrolului, ar conduce, potrivit comisarului european, la o reducere a prețului gazului furnizat de Gazprom către Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Clienții vor putea, totodată, ca, în funcție de evoluția prețului gazelor din principalele hub-uri europene, să poată solicita renegocierea prețurilor, lucru aproape imposibil în prezent, când prețul gazului este stabilit în funcție de cel al petrolului.

Comisarul european a recunoscut că acest lucru nu înseamnă că toate statele europene vor plăti același preț al gazului către Gazprom, însă prețurile vor avea o tendință de echilibrare, putând fi efectuat un arbitraj cu prețurile de pe piețele europene unde sunt tranzacționate gaze din alte surse decât Rusia. În absența unor concesii similare făcute și României de către Gazprom, chiar dacă piața românească de gaze va fi liberalizată, este eliminată posibilitatea efectuării acestui tip de arbitraj, arbitrajul urmând a fi făcut de Gazprom la prețurile practicate de cei doi producători de pe piața internă, Romgaz și OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret
import
europa
românia
gazprom
liberalizare