Complexul Energetic Oltenia vrea să-și "spioneze" meteorologic concurenții din energia regenerabilă

Complexul Energetic Oltenia vrea să-și "spioneze" meteorologic concurenții din energia regenerabilă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 mar 2017

Producătorul de energie electrică pe bază de cărbune Complexul Energetic Oltenia, controlat de statul român cu peste 77% din acțiuni, vrea să aibă la dispoziție estimări în avans cu privire la nivelul producției principalilor concurenți, centralele eoliene și fotovoltaice, care au acces prioritar garantat în rețea prin lege și își permit să vândă la prețuri mici grație certificatelor verzi primite ca subvenție. Complexul vrea să poată aproxima momentele când energia sa "ar avea loc" în piață, inclusiv din punct de vedere al prețului, pentru a-și putea planifica mai judicios activitatea de producție și tranzacțiile de pe bursa de energie OPCOM.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În acest scop, CE Oltenia a lansat o licitație pentru achiziția de servicii de analiză și prognoză a producției de energie eoliană și solară.

"Având în vedere influența majoră a producției de energie regenerabilă asupra prețului energiei, CE Oltenia intenționează achiziționarea unui serviciu de analiză și prognoză a producției de energie solară și eoliană din România. Conținutul și opțiunile plaformei dezvoltate vor fi adaptate cerințelor existente în tranzacțiile de pe piața de energie", se arată în caietul de sarcini al licitației.

Potrivit documentului citat, prognozele vor trebui să cuprindă un interval de minim 7 zile, cu 24 de intervale orare, indicându-se limitele intervalului în care poate varia prognoza emisă. Aplicația trebuie să permită utilizatorului să modifice intervalul prognozat, care poate fi cuprins între una și minim 7 zile.

Harta salariilor la finalul lui 2016: Câștigurile nete au depășit 500 euro doar în Capitală și în cinci județe CITEȘTE ȘI Harta salariilor la finalul lui 2016: Câștigurile nete au depășit 500 euro doar în Capitală și în cinci județe

"Prognoza producției eoliene/solare se va face pe fiecare interval orar din fiecare zi prognozată, unitatea de măsură folosită fiind kW. Din aplicația grafică care reprezintă prognoza producției eoliene/solare trebuie să rezulte informații privind puterea totală instalată în centrale eoliene/solare în România, recordul de energie eoliană înregistrat până în prezent și energia eoliană/solară prognozată pentru următoarele zile", se mai precizează în caietul de sarcini.

Contractul va fi semnat pe o perioadă de un an, iar valoarea acestuia este estimată la 17.000 lei, TVA inclusă.

După cum Profit.ro a scris recent, CE Oltenia așteaptă ca Guvernul să meargă la Bruxelles pentru a convinge ca activitatea de extracție a lignitului să fie inclusă pe lista sectoarelor economice care pot beneficia de reducerea obligației de a subvenționa producția de energie din surse regenerabile prin achiziția de certificate verzi. Această intenție a CE Oltenia este exprimată într-un document oficial al companiei, în care se estimează că, în acest fel, Complexul ar face economii financiare de aproape 29 milioane lei pe an.

Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, estimează pierderi pe trimestrul al doilea al acestui an, în pofida câștigurilor din luna ianuarie, când prețul energiei a crescut spectaculos pe bursă.

EXCLUSIV Primăria a reziliat contractul prin care UTI asigura mentenanța Arenei Naționale. Compania arată că PMB i-a ofertat imediat angajații care se ocupau de stadion CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primăria a reziliat contractul prin care UTI asigura mentenanța Arenei Naționale. Compania arată că PMB i-a ofertat imediat angajații care se ocupau de stadion

"Mulți au acuzat Complexul Energetic Oltenia că s-ar fi îmbogățit în urma vânzărilor energiei pe bursă, în ianuarie. Dar nu se ține cont de faptul că în trimestrul al II-lea ne scade cota de piață, scade și prețul energiei, dar și consumul, care nu este la un nivel ridicat cum este în lunile de iarnă. Câștigurile din ianuarie nu acoperă pierderile din trimestrul al II-lea", au declarat pentru News.ro reprezentanții companiei.

Prețurile pe piața spot a bursei de energie OPCOM au depășit, în luna ianuarie, aproape zilnic, niveluri record, care au ajuns până la 680 lei/MWh, de peste două ori mai mari decât în primele zile ale anului. Oficialii companiei spun că energia a fost vândută în mod transparent și concurențial, pe toate piețele administrate de către bursa OPCOM.

"Dacă în prima lună a anului prețurile pieței au valori crescute, pentru rezultatul financiar al CE Oltenia la nivelul întregului an acest aspect are un impact nesemnificativ în comparație cu pierderea care se înregistrează în trimestrul II al anului, ca urmare a scăderii consumului, cotei de piață a energiei pe bază de cărbune (până la 15%, față de 30% în perioada de vârf de iarnă), precum și a prețului energiei pe piață", arată un comunicat publicat pe site-ul CE Oltenia. Oficialii companiei spun că, în trimestrele II și III, producătorii de energie pe bază de cărbune înregistrează pierderi din cauza reducerii prețurilor pe piețe și a creșterii producției hidro și regenerabile.

Reprezentanții producătorului de energie mai afirmă că pentru iarna viitoare sau pentru eventualele situații de secetă compania trebuie să efectueze lucrări de întreținere care să asigure starea tehnică normală de funcționare a grupurilor energetice, în timp ce veniturile necesare programelor de mentenanță și investiții se află la un nivel minimal.

Ministrul Sănătății: Luni voi semna ordinul prin care va fi deblocată achizița pe nevoi speciale a medicamentelor oncologice pentru copii CITEȘTE ȘI Ministrul Sănătății: Luni voi semna ordinul prin care va fi deblocată achizița pe nevoi speciale a medicamentelor oncologice pentru copii

Potrivit datelor transmise recent de societate la solicitarea News.ro, Complexul Energetic Oltenia a încheiat și 2016 pe minus, după pierderile-record, de 961 milioane lei, înregistrate în 2015, în condițiile în care cifra de afaceri a scăzut ușor, iar producția de energie s-a diminuat cu 10%, la 13,5 TWh,. Compania nu a precizat ce valoare au avut pierderile din 2016. CE Oltenia a realizat în 2016 o producție de energie electrică de circa 13,5 TWh, în scădere față de cea realizată în 2015, de cira 15 TWh.

Din producția de energie electrică livrată în Sistemul Energetic Național, în anul 2016, circa 90% a fost vândută pe bursa OPCOM, la prețurile pieței, spun reprezentanții companiei, tranzacțiile fiind publicate pe site-ul OPCOM, restul reprezentând energie consumată în carierele proprii. Producătorul de energie are în prezent aproximativ 14.000 de angajați.

Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia. Compania se află de mai mulți ani într-o situație financiară dificilă, înregistrând pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) în 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
ce oltenia
certificate verzi
energie regenerabila
energie eoliana
energie solara
pret energie electrica
factura energie electrica