Concedieri la Complexul Energetic Hunedoara și Compania Națională a Uraniului. Disponibilizații vor primi venit de completare

Concedieri la Complexul Energetic Hunedoara și Compania Națională a Uraniului. Disponibilizații vor primi venit de completare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 apr 2016

Complexul Energetic Hunedoara și Compania Națională a Uraniului, ambele controlate integral de statul român, prin Ministerul Energiei, și aflate într-o situație critică din punct de vedere financiar, vor opera concedieri colective pentru reducerea activității, iar legislația în vigoare va fi modificată astfel încât salariații care vor fi disponibilizați de la cele două companii energetice de stat să poată primi venit lunar de completare după ce le expiră ajutoarele de șomaj, se arată într-un document guvernamental.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

CE Hunedoara a intrat în insolvență la începutul anului, iar printre alte măsuri de reducere și de ținere sub control a costurilor luate de către administratorul judiciar s-a numărat și denunțarea contractului colectiv de muncă. Aceste măsuri s-au dovedit însă insuficiente și nu au creat premisele necesare redresării activității, arată Guvernul. La nivelul lunii martie, societatea se confrunta cu un deficit financiar estimat la peste 20 milioane lei, în condițiile unor venituri lunare de 31,46 milioane lei și a unor cheltuieli de 51,12 milioane lei.  

Compania Națională a Uraniului (CNU) se află la rândul său într-o situație extrem de critică, inclusiv ca urmare a rezilierii contractului de livrare de pulbere de dioxid de uraniu cu singurul său client, Nuclearelectrica, iar variantele posibile de ieșire din această situație sunt, potrivit unei analize a Consiliului de Administrație din ianuarie anul acesta, închiderea companiei, intrarea sa în insolvență, privatizarea parțială, prin păstrarea unei participații majoritare a statului român, sau fuziunea cu Nuclearelectrica, oricare dintre acestea necesitând măsuri de ordin juridic, economic și strategic din partea Guvernului.

Amendamentele parlamentarilor la darea în plată: Prima Casă exclusă, plafon de 250.000 euro, aplicare și pentru credite de consum cu ipotecă CITEȘTE ȘI Amendamentele parlamentarilor la darea în plată: Prima Casă exclusă, plafon de 250.000 euro, aplicare și pentru credite de consum cu ipotecă

"Luând în considerare faptul că, în perioada următoare, nu există premise pentru creșterea veniturilor la un nivel care să poată susține actuala structură organizatorică, pe lângă celelalte măsuri de reducere a costurilor, CE Hunedoara trebuie să implementeze un amplu program de restructurare și reorganizare, prin elaborarea și aplicarea unor norme de structură unitare pentru activitatea de energie și activitatea de minerit, al căror efect nu presupune în acest moment redresarea activității societății, ci mai degrabă o adaptare la condițiile actuale care au dus la reducerea activității", se menționează în documentul guvernamental citat.

La CNU se are în vedere sistarea temporară parțială a activității, pe o perioadă de maxim 9 luni, în perimetrul de exploatare a minereului de uraniu Crucea-Botoșana precum și pe platforma de prelucrare de la Feldioara. În intervalul respectiv se va decide, în baza unei analize, ce activități vor fi menținute, cele declarate neviabile urmând a fi închise sau trecute în conservare. Restructurarea va presupune și concedierea unor salariați, precizează Guvernul.

Guvernul are în vedere, pentru ambele companii energetice de stat, modificarea legislației în vigoare în așa fel încât salariații care vor fi disponibilizați de la CE Hunedoara și CNU să poată primi și venit lunar de completare, pe lângă ajutor de șomaj, în condițiile prevăzute de OUG nr. 36/2013.

DOCUMENT Ghid oficial al Finanțelor: Cum plătim impozitul pe clădiri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ghid oficial al Finanțelor: Cum plătim impozitul pe clădiri

OUG nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare prevede că venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani, 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani și 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.

Actul normativ menționat mai prevede că, după încetarea plății indemnizației de șomaj, persoanele concediate beneficiază de un venit lunar de completare egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj la data încheierii plății indemnizației de șomaj.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
compania nationala a uraniului
ce hunedoara
cnu
concedieri
disponibilizari
insolventa