CONFIRMARE Hidroelectrica e pe cale să ia OK-ul de finalizare a hidrocentralelor de pe Jiu, un proiect vechi de 20 ani, despre care organizații de mediu susțin că ar ″mutila″ situri protejate și care a fost blocat mulți ani în instanțe

CONFIRMARE Hidroelectrica e pe cale să ia OK-ul de finalizare a hidrocentralelor de pe Jiu, un proiect vechi de 20 ani, despre care organizații de mediu susțin că ar ″mutila″ situri protejate și care a fost blocat mulți ani în instanțe
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mai 2024

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, confirmă informațiile Profit.ro conform cărora este pe cale să primească undă verde de la Guvern pentru finalizarea și racordarea la sistemul energetic național a hidrocentralelor Bumbești, Dumitra și Livezeni de pe râul Jiu, cu putere instalată cumulată de peste 65 MW, un proiect vechi de mai mult de 20 de ani, despre care însă organizațiile de mediu susțin că ar ″mutila″ o serie de situri protejate Natura 2000 și care a fost blocat timp de mai mulți ani în instanțele de judecată.

Compania anunță acum că secretarului de stat în Ministerul Energiei Marius Negru a mers la amenajarea Hidroelectrica de la Bumbești Livezeni, însoțit de Bogdan Badea, CIO Hidroelectrica, de Marius Grecu, Inginer Șef Uzină la Târgu-Jiu, precum și de alți reprezentanți locali ai companiei. Au fost invitați la discuții reprezentanți ai autorităților locale implicate în re-emiterea autorizației de construire pentru amenajarea hidro-energetică Bumbești-Livezeni, scopul demersului fiind acela de a pune în acord părțile implicate și de a accelera procesul de autorizare. 

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul este unul dintre cele în legătură cu care Guvernul a decis în decembrie 2022, prin ordonanță de urgență și cu girul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), să le declare ca fiind ″de interes public major″ și să le scutească de obligația efectuăriii evaluării de impact asupra mediului, precum și de la interdicția de reducere a Fondului forestier național prevăzută de Codul Silvic, propunându-le totodată pentru finanțare nerambursabilă europeană, prin programul REPower EU.

Coaliția a agreat comasarea europarlamentarelor cu localele. Listă comună PSD-PNL la europarlamentare, deschisă de un independent. Alegerile prezidențiale ar putea fi devansate în luna septembrie - surse CITEȘTE ȘI Coaliția a agreat comasarea europarlamentarelor cu localele. Listă comună PSD-PNL la europarlamentare, deschisă de un independent. Alegerile prezidențiale ar putea fi devansate în luna septembrie - surse

Profit.ro a anunțat la începutul anului că Ministerul Energiei, acționarul majoritar al Hidroelectrica, a pregătit un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere aferent obiectivului ″Racordarea la Sistemul Electroenergetic Național a Centralei Hidroelectrice Dumitra și a Microhidrocentralei Livezeni″, din cadrul lucrării de utilitate publică și interes național ″Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești″, județele Gorj și Hunedoara. Actul normativ a fost aprobat.

"Reamintim că, în cazul proiectului AHE Bumbești – Livezeni, Curtea de Apel București a admis în data de 14 decembrie 2017, recursul unor ONG-uri de mediu și a anulat autorizațiile de construire emise de consiliile județene din Hunedoara și Gorj, decizia fiind definitivă, deși lucrările erau realizate deja în proporție de cca. 90%.

Punerea în funcțiune a amenajării este astăzi posibilă în condițiile declarării proiectului  ca fiind de utilitate publică și interes național, printr-o Hotărâre de Guvern emisă în acest an. Finalizarea proiectului va asigura injectarea în SEN a unei cantități de energie electrică curată de circa 259 GWh/an, energie care va acoperi necesarul a peste 85.000 gospodarii și care va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră cu peste 200.000 tone/an", arată acum Hidroelectrica.

O hotărâre similară a fost adoptată în 2018 de către Executivul de atunci, însă aceasta a fost contestată în justiție de organizațiile de mediu Bankwatch România și Agent Green. Ele au obținut în 2020 anularea HG-ului, cu argumentul că autorizațiile de construire aferente proiectului fuseseră la rândul lor anulate în 2017, în urma altui proces. La nivelul anului 2018, pentru proiect se cheltuiseră peste 155 milioane euro, potrivit Hidroelectrica.

Foste închisori comuniste din România, pregătite să fie incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO CITEȘTE ȘI Foste închisori comuniste din România, pregătite să fie incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO

Guvernul a făcut recurs, iar Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis în 2022 rejudecarea litigiului. La rejudecare, statul a câștigat pe fond în octombrie anul trecut. ONG-urile pot face și ele acum recurs.

În urmă cu mai bine de 2 ani, fostul directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, spunea că investiția, pe sectorul Bumbești, ar fi fost blocată pentru că ″Avem de protejat un pește care, din informații publice, nu reprezintă și nu are niciun fel de importanță economică, și avem de protejat un rac care nu a fost niciodată găsit, dar ar fi condiții să trăiască acolo″. 

Ministru anunță la Eforie: 23 de hectare de plajă vor fi date în folosință CITEȘTE ȘI Ministru anunță la Eforie: 23 de hectare de plajă vor fi date în folosință

Tot în octombrie 2023, Hidroelectrica a încheiat un contract cu două companii de consultanță de mediu, pentru a achiziționa servicii de elaborare de documentații de mediu în vederea obținerii acordului de mediu pentru ″Proiectul privind creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești″.

Obiectivul de investiții ″Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești″ a fost aprobat inițial în 2003 și declarat de utilitate publică în 2006. În 2022, Hidroelectrica a actualizat devizul proiectului, adică noii indicatori tehnico-economici, cu păstrarea parametrilor tehnici ai amenajării. Stadiul fizic actual de realizare a lucrărilor este de aproape 89%, potrivit Ministerului Energiei.

Echipajul ucrainean al unei nave cu grâu, sosită în portul Constanța, a intrat în grevă. \ CITEȘTE ȘI Echipajul ucrainean al unei nave cu grâu, sosită în portul Constanța, a intrat în grevă. "Familiile noastre trec prin momente groaznice."

″Prin finalizarea întregului obiectiv al investiției AHE Livezeni-Bumbești, se realizează următoarele funcțiuni principale: - producerea de energie electrică din aportul natural de apă (259 GWh/an) și evacuarea acesteia în Sistemul Energetic Național; - reducerea importului de energie electrică; - reducerea emisiilor de bioxid de carbon din atmosfera prin înlocuirea energiei echivalente din centralele care utilizează combustibili fosili; - crearea de noi locuri de muncă, atât pe perioada de construcție, cât și pe cea de exploatare; - îmbunătațirea căilor de transport în zonă; - dezvoltarea economică a localităților din zona prin includerea obiectivului în sistemul de taxe și impozite. Punerea în funcțiune a acestor obiective energetice va contribui semnificativ la creșterea siguranței energetice naționale. Ca o consecință a echipării acestor centrale cu sisteme moderne de reglaj, se va obține o îmbunătățire sensibilă a calității energiei electrice livrate în sistem″, susține Ministerul Energiei.

În schimb, organizațiile de mediu susțin că toate proiectele istorice ale Hidroelectrica exceptate de la evaluarea de mediu prin OUG-ul din decembrie 2022, care astfel ar urma să fie implementate în arii naturale protejate și parcuri naturale, ar ″mutila″ o serie de situri protejate Natura 2000 fără să contribuie semnificativ la securitatea energetică a țării. ″Jiul în defileu este un element esențial al cadrului natural al României, iar dispariția Jiului ca râu mare de munte, dispariția ultimului râu mare de munte care mai curge liber în Carpații Românești, afectează major biodiversitatea României″, se arăta într-o scrisoare deschisă adresată de în noiembrie anul trecut președintelui Klaus Iohannis de către Federația Coaliția Natura 2000 România, ce grupează un număr de 19 ONG-uri de mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica hidrocentrale jiu
hidrocentrale jiu bumbești livezeni dumitra
organizații de mediu hidrocentrale jiu
hidrocentrale repower eu
hidroelectrica investiții istorice