Gaură bugetară de peste 1 miliard de lei în doar 2 luni, din cauza reglementării prețurilor angro la gaze

Gaură bugetară de peste 1 miliard de lei în doar 2 luni, din cauza reglementării prețurilor angro la gaze
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 apr 2023

Încasările la bugetul de stat din obligații fiscale ale industriei de extracție a țițeiului și gazelor naturale au scăzut cu peste 1 miliard de lei în primele 2 luni ale anului, față de perioada similară din 2022, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, în ianuarie și februarie 2023 cumulat, obligațiile fiscale încasate din această sursă s-au cifrat la 2,9117 miliarde lei, reducându-se cu peste 26% (1,0271 miliarde lei) comparativ cu cele din ianuarie și februarie 2022 (3,9388 miliarde lei).

ULTIMA ORĂ BERD, acționar al societății-mame a Euroins România, sare în apărarea companiei de asigurări CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BERD, acționar al societății-mame a Euroins România, sare în apărarea companiei de asigurări

Este vorba, în esență, despre încasările din supraimpozitarea veniturilor producătorilor de gaze naturale, cei mai importanți fiind OMV Petrom și Romgaz, dat fiind că producția de țiței a României este nesemnificativă. Potrivit legislației supraimpozitării, obligațiile aferente acesteia se declară și se plătesc lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează.

Pentru gazele extrase din zăcăminte onshore de mică adâncime, supraimpozitarea este în cotă de 60% sau 80% din veniturile suplimentare, în funcție de prețul de vânzare, iar pentru cele din zăcăminte offshore, precum și onshore de mare adâncime, cota de impunere merge de la 15% la 70%, tot în funcție de prețul de vânzare.

VIDEO Bogdan Neacșu, CEC Bank: Trecerea de la ROBOR la IRCC am făcut-o pe bandă rulantă. Nu putem rămâne rigizi în abordări ale drepturilor clientului CITEȘTE ȘI VIDEO Bogdan Neacșu, CEC Bank: Trecerea de la ROBOR la IRCC am făcut-o pe bandă rulantă. Nu putem rămâne rigizi în abordări ale drepturilor clientului

Momentan, nu există informații disponibile despre evoluția producției celor doi mari jucători din perioada luată în calcul, comparativ cu intervalul similar anterior.

Marea diferență este însă că, spre deosebire de perioada decembrie 2021 – februarie 2022, în decembrie 2022 – februarie 2023, cea mai mare parte a producției OMV Petrom și Romgaz nu a fost supusă supraimpozitării.

GALERIE FOTO Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Codului penal. Pragul pentru abuz în serviciu - eliminat. Revine posibilitatea folosirii înregistrărilor serviciilor ca mijloace de probă în procesul penal CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Codului penal. Pragul pentru abuz în serviciu - eliminat. Revine posibilitatea folosirii înregistrărilor serviciilor ca mijloace de probă în procesul penal

Motivul este că, în baza OUG nr. 27/2022, începând cu 1 aprilie anul trecut, producătorii de gaze sunt obligați să vândă la preț reglementat de 150 lei/MWh cantitățile din producția proprie necesare asigurării consumului populației și CET-urilor, încasările din vânzarea acestor cantități nefiind supraimpozitate.

Atât OMV Petrom, cât și Romgaz vor vinde în 2023 la preț reglementat, pentru consumatorii casnici și producătorii de energie termică pentru populație, cantități mai mari decât în 2022, din cauza faptului că, anul trecut, obligația nu a acoperit lunile ianuarie-martie. Asta înseamnă că scăderea încasărilor bugetare din supraimpozitarea celor două companii se va accentua pe parcursul anului 2023.

Acest lucru ar putea fi compensat, însă doar parțial, de încasările din supraimpozitarea producției de gaze offshore de la Midia, unde extracția a început în vara anului trecut și unde principalul concesionar, totodată operator al perimetrului, este compania americană Black Sea Oil&Gas.

Compania americană Acrisure, cu venituri anuale de peste 4 miliarde dolari, preia proprietarul Safety Broker de Asigurare, liderul pieței de profil din România CITEȘTE ȘI Compania americană Acrisure, cu venituri anuale de peste 4 miliarde dolari, preia proprietarul Safety Broker de Asigurare, liderul pieței de profil din România

După cum a relatat Profit.ro, Ministerul Finanțelor pregătește propuneri de măsuri privind reducerea cheltuielilor bugetare neesențiale cu 20 de miliarde de lei în acest an, în contextul unor venituri la buget ușor sub așteptări în primul trimestru al acestui an.

ANAF a adus la buget în primul trimestru venituri de 83,5 miliarde lei, cu 3 miliarde de lei (3,4%) sub programul stabilit de către Ministerul Finanțelor în baza legislației privind bugetul, a anunțat Fiscul.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare producători gaze naturale
supraimpozitare gaze
încasări bugetare supraimpozitare gaze
scumpire gaze
reglementare prețuri gaze