Cotațiile petrolului s-au apreciat vineri, după ce președintele american Donald Trump a declarat că va face un anunț cu privire la Rusia, sugerând posibilitatea impunerii unor sancțiuni suplimentare asupra principalului producător de petrol. În plus, s-au făcut simțite și preocuparea legată de războiul vamal global și efectul creșterii producției OPEC+.
Contractele futures ale țițeiului Brent, de referință pe piața europeană, au crescut cu 44 de cenți, sau 0,64%, ajungând la 69,08 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate s-a apreciat, la rândul său, cu 52 de cenți, sau 0,78%, ajungând la 67,09 dolari pe baril.
Per total, în această săptămână, Brent a crescut cu 1,1%, iar WTI a crescut cu 0,1%.

Ambele contracte au pierdut peste 2% joi, pe măsură ce investitorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul politicii tarifare în evoluție a lui Trump asupra creșterii economice globale și a cererii de petrol.
„În această dimineață, prețurile au recuperat o parte din această scădere după ce președintele Trump a declarat că intenționează să facă o declarație «majoară» despre Rusia luni. Acest lucru ar putea crea nervozitate în piață, nervozitate legată de potențialele sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei”, au scris analiștii ING într-o notă pentru clienți vineri, citați de Reuters.

Trump și-a exprimat frustrarea față de președintele rus Vladimir Putin din cauza lipsei de progrese în ceea ce privește pacea cu Ucraina și a intensificării bombardamentelor Rusiei asupra orașelor ucrainene.
Principala presiune asupra prețurilor în această săptămână a fost impusă de un acord încheiat sâmbătă de de statele membre ale cartelului OPEC+ de a crește producția cu 548.000 de barili pe zi în august.
Analiștii ING au declarat că ar putea exista încă o majorare a producției pentru septembrie înainte ca membrii cartelului să decidă să ia o pauză.

OPEC și-a redus previziunile privind cererea globală de petrol în perioada 2026-2029 din cauza încetinirii cererii chineze, a declarat grupul în raportul său 2025 World Oil Outlook publicat joi.
Cererea globală va ajunge probabil la o medie de 106,3 milioane de barili pe zi în 2026, față de 108 milioane de barili pe zi estimate în previziunile de anul trecut.