Credit american de peste 57 milioane dolari pentru reactoarele 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă: ″200 de locuri noi de muncă în Texas și Illinois!″

Credit american de peste 57 milioane dolari pentru reactoarele 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă: ″200 de locuri noi de muncă în Texas și Illinois!″

Reta Jo Lewis, președinta Exim Bank US

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 sep 2023

Consiliul de Administrație al principalei agenții de credit de export a Statelor Unite, Exim Bank US, a aprobat acordarea unui împrumut direct în valoare de peste 57 milioane dolari către EnergoNuclear SA, compania de proiect controlată integral de societatea românească de stat Nuclearelectrica (SNN) prin care este implementat planul construirii noilor unități 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Împrumutul va finanța elaborarea de studii de inginerie și fezabilitate pre-construcție în vederea dezvoltării proiectului celor două noi reactoare.

EXCLUSIV Aviz de la Justiție cu zeci de pagini de observații pe proiectul cu măsuri fiscale - ar fi nevoie de avizul CSAT, dubla impozitare pe bănci poate fi neconstituțională, limitarea unui anume spor ar afecta independența magistraților CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Aviz de la Justiție cu zeci de pagini de observații pe proiectul cu măsuri fiscale - ar fi nevoie de avizul CSAT, dubla impozitare pe bănci poate fi neconstituțională, limitarea unui anume spor ar afecta independența magistraților

Tranzacția aprobată de board-ul Exim Bank US, în cadrul programului Engineering Multiplier Program (EMP) al băncii, va sprijini un număr estimat de 200 de noi locuri de muncă în statele americane Texas și Illinois, a transmis instituția.

Sunt încântată că board-ul Exim a aprobat această tranzacție, care va duce mai departe colaborarea noastră tot mai profundă cu România în vederea progresului proiectelor energetice nucleare, la scurt timp după recenta mea vizită la Summit-ul Inițiativei Celor Trei Mări (de la București - n.r.). Tehnologia energetică nucleară are potențialul de a promova creșterea economică, de a spori securitatea globală și de a proteja mediul. Suntem dornici să continuăm să îi sprijinim pe exportatorii americani din acest sector critic″, a declarat șefa Exim US, Reta Jo Lewis.

Producătorul de vase emailate VES din Sighișoara își reduce capacitatea de producție la secția Emailare până la identificarea de noi clienți CITEȘTE ȘI Producătorul de vase emailate VES din Sighișoara își reduce capacitatea de producție la secția Emailare până la identificarea de noi clienți

Angajamentul preliminar de finanțare fusese anunțat încă din noiembrie anul trecut. Tot atunci a fost emisă scrisoarea de interes pentru un alt potențial credit Exim US, în valoare de 3 miliarde dolari, destinat tot proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, tranzacție care încă nu a fost aprobată.

În vară, EnergoNuclear a demarat o consultare de piață, premergătoare unei viitoare licitații, la care vrea să achiziționeze servicii de asistență și consultanță financiară, în vederea fundamentării structurii și aranjării finanțării proiectului unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă. Mai precis, subsidiara SNN caută firmă de consultanță care să calculeze ce subvenții de stat sunt necesare pentru ca proiectul să fie rentabil și ce impact vor avea aceste subvenții în facturile consumatorilor de energie, precum și să analizeze care ar fi cea mai potrivită structură de finanțare a proiectului.

Fondurile de investiții gândesc o vânzare de acțiuni la Stada, care construiește o fabrică la Turda, evaluare de până la 15 miliarde euro CITEȘTE ȘI Fondurile de investiții gândesc o vânzare de acțiuni la Stada, care construiește o fabrică la Turda, evaluare de până la 15 miliarde euro

Și statul canadian s-a angajat recent să pună la dispoziția Nuclearelectrica credite de export de până la 3 miliarde de dolari canadieni, destinate finanțării proiectului unităților 3 și 4 ale centralei Cernavodă, arătând că finanțarea va sprijini joburile canadiene și activitatea de business canadiană în sectorul nuclear al României.

Guvernul de la București și-a asumat prin lege că va garanta în proporție de 100% creditele care urmează să fie contractate de la finanțatori internaționali pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă. Costurile totale estimate ale proiectului depășesc 7 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoarele 3 si 4 cernavoda
romania sua centrala nucleara cernavoda
nuclearelectrica unitatile 3 si 4 cernavoda