Guvernul pregătește declararea legislativă a mini-reactoarelor nucleare SUA ca fiind de importanță strategică națională pentru România

Guvernul pregătește declararea legislativă a mini-reactoarelor nucleare SUA ca fiind de importanță strategică națională pentru România

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, alături de secretarul pentru Energie de la Washington, Jennifer Granholm

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 sep 2023

Guvernul are în pregătire un Memorandum care vizează acțiunile necesare pentru declararea legislativă a proiectelor de centrale nucleare cu reactoare modulare mici (SMR), precum cel dezvoltat pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești cu tehnologie creată și deținută de compania americană NuScale, ca fiind de importanță strategică națională pentru România, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent suntem în curs de a adopta în Guvern un Memorandum privind caracterul strategic și de importanță națională al proiectelor de construcție a centralelor nucleare de tip SMR (reactoare modulare mici). Scopul acestuia este de a propune acțiunile necesare pentru consacrarea legislativă a proiectelor de tip SMR ca proiecte de interes național, cu aplicabilitate specială la proiectul SMR Doicești″, a afirmat ministrul.

Ce măsuri fiscal-bugetare a trimis Guvernul la Bruxelles CITEȘTE ȘI Ce măsuri fiscal-bugetare a trimis Guvernul la Bruxelles

Legislația românească în vigoare prevede o serie de avantaje pentru proiectele de investiții declarate ca fiind de interes național, cum ar fi accelerarea procedurilor de expropriere a terenurilor necesare, precum și a celor de avizare și autorizare de către diverse instituții ale statului. România intenționează, totodată, să solicite finanțare nerambursabilă UE din Fondul de Modernizare pentru proiecte SMR.

Potrivit lui Burduja, luna trecută a fost finalizată Faza 1 a studiului FEED („Front-End Engineering and Design”) a proiectului SMR de la Doicești, proiectul trecând în Faza 2, care va presupune o definire detaliată a dimensiunile proiectului, o creștere a nivelului de precizie a estimărilor privind costul, stabilirea detaliilor de finanțare și analiza inițială a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Hollywoodul a eliminat 17.000 de locuri de muncă în august, pe fondul grevelor în desfășurare ale actorilor și scriitorilor CITEȘTE ȘI Hollywoodul a eliminat 17.000 de locuri de muncă în august, pe fondul grevelor în desfășurare ale actorilor și scriitorilor

El a mai spus că principala agenție de credit de export a Statelor Unite, Exim Bank US, s-a angajat să contribuie cu cel puțin 3 miliarde dolari la proiectul Doicești. Burduja a fost în vizită în SUA luna trecută, unde a avut convorbiri inclusiv cu secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm.

Proiectul SMR de la Doicești este dezvoltat de RoPower Nuclear SA, joint-venture-ul dintre compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, și Nova Power&Gas din grupul clujean E-INFRA, proprietarul amplasamentului de la Doicești.

FOTO&VIDEO Zeci de mii de participanți la festivalul Burning Man, blocați în deșertul Nevada din cauza ploii și a noroiului. Penurie de apă și alimente CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Zeci de mii de participanți la festivalul Burning Man, blocați în deșertul Nevada din cauza ploii și a noroiului. Penurie de apă și alimente

După cum a anunțat Profit.ro, fostul secretar de stat de la Washington din administrația Obama, John Kerry, actualmente reprezentant special pe probleme climatice al președintelui Statelor Unite, Joe Biden, care va conduce delegația americană la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, programat pentru 6-7 septembrie la București, va anunța public, în cadrul unui eveniment desfășurat la Universitatea Politehnică București, propunerile selectate, în urma unei competiții, pentru a participa la așa-numitul Proiect Phoenix al Departamentului de Stat de la Washington.

Este vorba de propuneri noi de planuri de trecere de la utilizarea cărbunelui la construcția de reactoare modulare mici care vor beneficia de sprijin american pentru efectuarea de studii de fezabilitate. Proiectul Phoenix a fost lansat în noiembrie anul trecut, în marja Conferinței climatice COP 27, și are ca scop accelerarea în Europa a tranziției de la termocentrale pe cărbune la centrale nucleare modulare, cu finanțare de stat de la SUA pentru prospecțiuni, studii și alte activități premergătoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
mini-reactoare nucleare americane
reactoare modulare mici smr
nuscale nuclearelectrica
cncan reglementare smr