Criza gazelor: Germania riscă blackout-uri la iarnă din cauza radiatoarelor electrice

Criza gazelor: Germania riscă blackout-uri la iarnă din cauza radiatoarelor electrice
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 aug 2022

Vânzările de aeroterme și radiatoare electrice au crescut semnificativ în Germania, din cauza temerilor populației cu privire la o posibilă penurie de gaze naturale pentru încălzirea locuințelor la iarnă, pe fondul reducerii dramatice a livrărilor din Rusia, iar unii operatori de distribuție a energiei avertizează că există riscul ca rețelele germane să "crape" din cauza consumului suplimentar masiv de curent determinat de trecerea la utilizarea pe scară largă a aparatele electrice de încălzire.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Dacă foarte multă lume va băga radiatoarele în priză în același timp în momente de scădere a temperaturii, asta riscă să ducă la supraîncărcarea rețelelor, iar mecanismele de protecție vor deconecta automat liniile de alimentare", a declarat, pentru postul de televiziune ZDF, Peter Lautz, șeful operatorului de distribuție Stadtwerke Wiesbaden Netz, care asigură electricitatea pentru circa 170.000 de consumatori.

CEO-ul Pfizer, vaccinat de 4 ori anti-COVID, s-a infectat CITEȘTE ȘI CEO-ul Pfizer, vaccinat de 4 ori anti-COVID, s-a infectat

Potrivit acestuia, aerotermele sunt mari consumatoare de curent, la puteri cuprinse între 1.000 și 3.000 de wați.

"Dacă fiecare consumator va porni un radiator, ar însemna că ar trebui aproape să dublăm actuala infrastructură de rețea pe fiecare stradă", a avertizat Lautz.

Muncitorii moldoveni pleacă rapid din Rusia CITEȘTE ȘI Muncitorii moldoveni pleacă rapid din Rusia

Vânzările de astfel de aparate electrocasnice au crescut cu 35% în primul semestru din 2022, față de perioada similară a anului trecut, la 600.000 de unități.

În condițiile în care, potrivit statisticilor oficiale, cam 20 de milioane de locuințe din Germania se încălzesc cu centrale pe gaze, iar jumătate din acestea ar începe să folosească aeroterme din cauza lipsei gazelor, consumul național de energie electrică ar crește cu circa 20 GWh.

Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții în Transilvania CITEȘTE ȘI Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții în Transilvania

Penele masive de curent rezultate din acest consum suplimentar masiv ar afecta nu doar locuințele, ci și infrastructuri precum sistemele mobile de plăți, rețelele de telefonie celulară și iluminatul public, iar pe termen lung, rețelele de transport și distribuție a energiei din Germania vor trebui extinse, întărite și modernizate pentru a face față creșterii masive a numărului de mașini electrice, este de părere Martin Kleimaier, reprezentant al Asociației pentru Inginerie Electrică din Germania.

Consumatorii casnici de gaze naturale din Germania urmează să plătească facturi mai mari cu câteva sute de euro pe an, ca urmare a unei modificări legislative adoptate de Guvernul de la Berlin pentru a compensa parțial costurile suplimentare ale furnizorilor cu achizițiile de gaze din import din alte surse decât Rusia, la prețuri semnificativ superioare. Asta după ce gigantul rus de stat Gazprom a redus livrările către Germania prin gazoductul Nord Stream 1 la doar 20% din capacitatea acestuia, ca răspuns la sancțiunile economice impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza gazelor
incalzire aeroterma electrica
incalzire radiator electric
blackout
pana de curent