Cuba prevede noi penurii de carburanți

Cuba prevede noi penurii de carburanți
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 sep 2023

Autoritățile cubaneze au avertizat populația că insula va suferi noi lipsuri de carburanți în octombrie, dar fără ca situația să degenereze până la o întrerupere totală a aprovizionării, a afirmat șeful statului, Miguel Diaz-Canel, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Nu am ajuns și nu vom ajunge (la o situație) fără carburanți. Nu am ajuns și nu vom ajunge (la o situație) fără resurse în țară", a scris președintele cubanez pe rețeaua socială X (fostă Twitter), scrie Agerpres.

FOTO România poate relua producția de apă grea, în colaborare cu Canada. Acord și pentru izotopi medicali CITEȘTE ȘI FOTO România poate relua producția de apă grea, în colaborare cu Canada. Acord și pentru izotopi medicali

În timp ce Cuba s-a confruntat din iulie cu puține întreruperi de curent, în pofida unei veri toride, iar benzinăriile au fost aprovizionate regulat, autoritățile au prezentat miercuri un tablou mai puțin încurajator pentru prima jumătate a lui octombrie.

"Sunt țări furnizoare care nu au putut ori nu și-au respectat angajamentele față de noi" de a aproviziona țara cu carburanți, a declarat la televiziunea de stat ministrul energiei și minelor, Vicente de la O Levy.

Următoarele săptămâni vor fi "complexe", a adăugat el, precizând că producția de energie electrică va fi afectată de lipsa motorinei.

Insula condusă de partidul comunist și supusă unui embargo american din 1962, a cunoscut dificultăți energetice în ultimii ani, în timp ce actuala criză economică este cea mai gravă pe care a trăit-o țara de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Nicușor Dan l-a demis pe șeful Poliției Locale București, pentru Parcul IOR CITEȘTE ȘI Nicușor Dan l-a demis pe șeful Poliției Locale București, pentru Parcul IOR

Embargoul american, înăsprit sub președinția lui Donald Trump (2017-2021) și ușor relaxat sub Joe Biden, "căută asta", ca Cuba să se găsească "fără resurse", dar "socialismul înseamnă planificare, participare și poporul la putere. Toate problemele vor avea o rezolvare", a mai scris spus președintele Diaz-Canel pe X.

Țara a suferit deja lipsuri severe de carburanți din aprilie până în iunie.

Venezuela, principalul furnizor al Cubei, și-a redus livrările la jumătate între 2016 și 2021. Mexicul și Rusia, însă, au ajutat în acest an la atenuarea deficitului energetic al insulei, reamintește AFP. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cuba
carburanti