Dăncilă: Vânzarea activelor funcționale ale Oltchim către Chimcomplex a respectat prevederile legale și europene. Locurile de muncă ale celor 1.200 de angajați nu sunt în pericol

Dăncilă: Vânzarea activelor funcționale ale Oltchim către Chimcomplex a respectat prevederile legale și europene. Locurile de muncă ale celor 1.200 de angajați nu sunt în pericol
scris 20 dec 2018

Premierul Dăncilă a ținut să îi asigure pe angajații preluați de Chimcomplex Borzești de la Oltchim că locurile lor de muncă nu sunt în pericol, după ce Comisia Europeană a decis că Guvernul României trebuie să recupereze ajutoare de stat considerate incompatibile în valoare de aproximativ 335 milioane de euro de la Oltchim.

Comisia a constatat că, de la privatizarea eșuată a societății petrochimice Oltchim din România, în septembrie 2012, aceasta a beneficiat de ajutoare incompatibile în valoare aproximativă de 335 de milioane euro. România trebuie să recupereze în prezent aceste ajutoare de la Oltchim, arată Executivul european într-un comunicat.

”Vânzarea de active către Chimcomplex, care permite ca aproape 1.200 de angajați din județul Vâlcea să-și păstreze locul de muncă nu este pusă în pericol. Chimcomplex este proprietarul deplin al activelor funcționale, având în vedere că procesul de vânzare a pachetelor de active funcționale de la Oltchim la Chimcomplex a a fost finalizat. În acest condiți, decizia privind ajutorul de stat emisă de Comisia European nu va afecta în niciun fel vânzarea activelor funcționale și nici locurile de muncă ale angajaților de la Chimcomplex”, a susținut, la rândul său, joi, premierul Dăncilă.

Premierul a mai arătat că procesul de vânzare s-a desfășurat în deplină conformitate cu prevederile legale naționale și europene în materia ajutorului de stat, fiind un proces transparent și competitiv.

Prețul aluminiului s-a prăbușit după ce SUA au ridicat sancțiunile împotriva gigantului rus Rusal CITEȘTE ȘI Prețul aluminiului s-a prăbușit după ce SUA au ridicat sancțiunile împotriva gigantului rus Rusal

Comisia a concluzionat că, deoarece au achiziționat activele în condițiile pieței, societățile care le-au cumpărat nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior societății Oltchim. Aceasta înseamnă că răspunderea pentru rambursarea ajutoarelor îi revine Oltchim.

“De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. În urma investigației am constatat că măsurile respective au conferit societății un avantaj economic neloial, încălcând normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care România trebuie să îl recupereze în prezent”, potrivit comisarului UE pentru concurență Margrethe Vestager.

La începutul lunii, Profit.ro a relatat că Oltchim a finalizat contractul de vânzare de active încheiat cu Chimcomplex Borzești, prin încasarea integrală a prețului tranzacției și prin transferul dreptului de proprietate asupra activelor, începând cu finele ultimei săptămâni. Prețul stabilit prin contract a fost de 127 milioane euro plus TVA.

Oltchim este una dintre cele mai mari companii petrochimice din România și din sud-estul Europei. Statul român deține o participație de control de 54,8 % în cadrul societății. În ianuarie 2013, Oltchim a intrat în insolvență.

În aprilie 2016, Comisia a inițiat o investigație aprofundată pentru a stabili dacă anumite măsuri luate de România în sprijinul societății Oltchim respectau normele UE privind ajutoarele de stat.

Concret, măsurile analizate de Comisie se referă la neexecutarea silită a datoriilor și acumularea în continuare de sume datorate de Oltchim Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din România după privatizarea eșuată a societății din septembrie 2012, anularea de datorii în sumă de peste 300 milioane de euro de către AAAS și de către diferite companii de stat și continuarea furnizărilor, de către statul român și de către întreprinderi de stat (CET Govora și Salrom), către Oltchim fără plată, în pofida deteriorării situației financiare a societății.

“Comisia a constatat că, în cazul de față, niciun creditor operând în economia de piață nu ar fi fost de acord să anuleze datoriile existente ale Oltchim sau să continue furnizările către această societate în condițiile în care AAAS și alți creditori aflați în proprietatea statului au făcut-o în 2015. Prin urmare, măsurile de sprijin public constituie ajutor de stat în sensul normelor UE”, se arată în comunicat.

ROPEPCA: Plafonarea prețului gazelor discriminează producția internă în raport cu importurile și va conduce la o concentrare și mai mare a pieței CITEȘTE ȘI ROPEPCA: Plafonarea prețului gazelor discriminează producția internă în raport cu importurile și va conduce la o concentrare și mai mare a pieței

Ulterior, Comisia a evaluat aceste măsuri în conformitate cu normele UE aplicabile privind ajutoarele de stat, concluzionând că finanțarea publică acordată Oltchim de România, în sumă de aproximativ 335 milioane euro plus dobânzi, este incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat și trebuie să fie recuperată de către stat.

Vânzarea activelor Oltchim

Pentru a stabili dacă ajutoarele au fost transferate noilor proprietari în urma vânzării de active, Comisia a evaluat dacă există continuitate economică între noul și fostul proprietar. Comisia utilizează o serie de indicatori, cum ar fi obiectul tranzacției (activele, pasivele și resursele umane transferate, vânzarea de pachete de active), momentul vânzării, prețul de vânzare și procesul de vânzare, precum și identitatea cumpărătorului.

La momentul inițierii investigației detaliate, Comisia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că procesul de privatizare a Oltchim ar putea conduce la o continuitate economică între Oltchim și viitorul cumpărător (viitorii cumpărători).

După inițierea procedurii oficiale de către Comisie, autoritățile române au modificat însă condițiile de vânzare a activelor Oltchim. În special, investitorilor interesați li s-a permis să liciteze pentru unul sau mai multe dintre cele nouă pachete de active, sporindu-se astfel probabilitatea vânzării și a veniturilor astfel obținute. Pe parcursul procedurii, diverși investitori de pe piață și-au manifestat interesul și au achiziționat majoritatea activelor Oltchim.

Având în vedere condițiile modificate ale procesului de vânzare a activelor societății Oltchim și rezultatul acestuia, Comisia a concluzionat că societățile care au cumpărat activele respective nu au beneficiat de ajutoarele anterioare acordate societății Oltchim și, prin urmare, nu sunt ținute să le ramburseze.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
ajutoare stat
comisia europeana
ajutoare incompatibile
recuperare
investigatie
privatizare